Περιφερειακη Συσκεψη των Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ της ΠΑΜΘ στην Κομοτηνη

Καλύτερο συντονισμό της απεργιακής κινητοποίησης της 25ης Νοεμβρίου επιδιώκει η ΑΔΕΔΥ

Περιφερειακή Σύσκεψη των Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ της ΠΑΜΘ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή, σε συνέχεια των αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η απεργιακή κινητοποίηση, που αποφασίστηκε για τις 25 Νοέμβρη 2026, καθώς και κινητοποιήσεις όλων των μορφών, των δημοσίων υπαλλήλων, για όλα τα μέτωπα πάλης και τα αιτήματά τους (οικονομικά, θεσμικά, ασφαλιστικά).

Στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός του αγώνα που πρέπει να αναπτύξουν για τα αιτήματα που διεκδικούν για αυξήσεις στους μισθούς, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, την αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ασφαλιστικά, ζητήματα υγείας, ασφάλειας, ΣΣΕ, συνδικαλιστικά δικαιώματα κλπ, ενώ ειδική αναφορά έγινε στο νέο πειθαρχικό, τη συνταγματική αναθεώρηση, την επιδιωκόμενη άρση της μονιμότητας και άλλα ζητήματα.

Στην Κομοτηνή βρέθηκαν και αρκετά μέλη της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, που παρέθεσαν τα επίδικά της επερχόμενης κινητοποίησης.

Η κ.Βέτα Πανουτσάκου, τόνισε τη σημασία της καλύτερης οργάνωσης και αποτελεσματικότητας της απεργίας της 25 Νοέμβρη, με αίτημα να λυθούν τα κομβικά ζητήματα που ταλανίζουν τη ζωή όλων των εργαζομένων, αλλά και των Δημόσιων Υπαλλήλων.

Ανάμεσα σε αυτά είναι τα οικονομικά ζητήματα που αφορούν τις αποδοχές του, που είναι δραματικά μειωμένες και πιέζονται ακόμα περισσότερο από την ακρίβεια, και έτσι αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την πρόσληψη νέων ΔΥ.

Ακόμα πιο σημαντικές καθίστανται οι διεκδικήσεις τους, τόνισε, το γεγονός ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η μη επαναφορά της αύξησης των μισθών και η μη επαναφορά τους, προβάλλοντας το δημόσιο συμφέρον και την πειθαρχία στα δημοσιονομικά δεδομένα, όταν έχουμε πολύ υψηλά πλεονάσματα και δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Αυτό το κουβάρι απαντάται με ένα μόνο τρόπο από τον λαό και τους εργαζόμενους, με μαζική ενωτική τους δράση απέναντι σε όλα αυτά.

Τη ίδια ώρα έχουν προκηρυχθεί απεργίες στους διάφορους κλάδους του Δημοσίου, ειδικά σε εκπαίδευση και υγεία, με τους οποίους θα ενώσουν την φωνή και τον αγώνα τους, με τελικό στόχο ένα μεγάλο ξεσηκωμό στις 25 Νοεμβρίου.

Ο κ. Δημήτριος Ντούμος τόνισε πως ως κοινωνία βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όπου αντιμετωπίζουμε συνέχεια προκλήσεις όπως είναι οι πόλεμοι σήμερα αλλά και στο παρελθόν, την πανδημία, την οικονομική κρίση και τα μνημόνια.

Ωστόσο, θεωρεί πως η κοινωνία δείχνει μια πολύ βαθιά ικανότητα να ανταποκρίνεται, να προσπαθεί δηλαδή να αλλάζει τα δεδομένα, όχι μόνο να αποτυπώνεται η κατάσταση με τις δυσκολίες τις οποίες υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και οι αντιδράσεις για όλα αυτά τα θέματα που την ταλανίζουν.

Για αυτό και ο αγώνας είναι μονόδρομος, και δεν χωράει ούτε σιωπή, ούτε κάποιος να μένει στην αδράνεια για να διεκδικήσουν αυξήσεις στους χαμηλούς μισθούς, τη διεκδίκηση του 13ου και του 14ου μισθού και όλα τα άλλα αιτήματα που αναφέρονται στην απεργία.

Ο κ. Τάσος Γκαραγκάνης τόνισε πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν φτάσει στο απροχώρητο, μιας και οι μισθοί δεν φτάνουν, αλλά και οι εργασιακές συνθήκες είναι απαράδεκτες, με πολλά εργατικά ατυχήματα ιδιαίτερα στους ΟΤΑ.

Η κυβέρνηση αντί να σκύψει πάνω στα προβλήματα, απειλεί, τρομοκρατεί, εκφοβίζει, υπονομεύει ακόμη και αυτό το συνδικαλιστικό δικαίωμα, για αυτό και θα προχωρήσουν σε ένα διαρκή και πολύμορφο αγώνα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ανατραπεί η εισοδηματική πολιτική της φτωχοποίησης, που διαλύει τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, τα δημόσια αγαθά και τα βλέπει σαν εμπόρευμα.

Έτσι προετοιμάζουν την κινητοποίηση στις 25 Νοεμβρίου, καθώς και τις επιμέρους κλαδικές κινητοποιήσεις, για να βάλουν τα θεμέλια για να μπορέσουν όχι μόνο να απαντήσουν σαν δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά για να μπορέσουν να ενώσουν όλο τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή.

Τέλος η κ. Σταυρούλα Παπαδημητρίου τόνισε πως ο μόνος τρόπος να ευημερήσει η κοινωνία είναι ένα ισχυρό δημόσιο, όπου όλοι οι πολίτες να μπορούν να πάρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες που είναι παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόληψη.

Και αυτό γιατί είναι ο μόνος πυλώνας που ενισχύει τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, για αυτό και παλεύουν για αξιοπρεπείς αποδοχές, συνθήκες εργασίας και υπηρεσίες για τους Έλληνες πολίτες.

Για αυτό και θα συμμετάσχουν στην απεργία του Νοεμβρίου ώστε να κρατήσουν όλη τη χώρα όρθια, όπως έχουν κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια και σε όλες τις έκτακτες περιστάσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.