Προυπολογισμος 2023: Εγκριθηκε με 156 «ναι»

109 βουλευτές καταψήφισαν τις αμυντικές δαπάνες

Με 156 «ναι» και 143 «όχι» εγκρίθηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2023.  Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές. Τις αμυντικές δαπάνες υπερψήφισαν 190 βουλευτές (της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος), ενώ 109 ψήφισαν «όχι».

Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ πως παραμένει «κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας», εξαγγέλοντας ότι από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες το κράτος θα καλύπτει το 10% του κόστους των τροφίμων για τα νοικοκυριά.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, διατύπωσε άλλη μια φορά το αίτημα για εκλογές και τόνισε πως ο προϋπολογισμός του 2023 θα είναι ο τελευταίος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

O Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απόσταση από τον μέσο πολίτη». «Είστε μακριά από όσα βιώνουν οι πολίτες αυτό το διάστημα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παρουσιάζουν πλασματική εικόνα της χώρας», σημείωσε ο κ. Κατρίνης.

Η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Οι πέντε συνεδριάσεις της συζήτησης του προϋπολογισμού 2023 διήρκησαν περίπου 60 ώρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, κατά την πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2023, μίλησαν, εκτός από τους έξι γενικούς και τους 13 ειδικούς εισηγητές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 202 βουλευτές, δηλαδή συνολικά 227 βουλευτές (αριθμός μεγαλύτερος από όσους μίλησαν πέρυσι). Επίσης, μίλησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, 21 υπουργοί, τέσσερις αναπληρωτές υπουργοί και 10 υφυπουργοί, δηλαδή 36 μέλη της κυβέρνησης, καθώς και οι έξι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.