Προαιρετικη γινεται η Σαρια με νομοθετικη ρυθμιση (+Gallery)

Ο Α. Τσίπρας εφ όλης της ύλης για την ΠΑΜΘ - «Η ΠΑΜΘ από το καθεστώς περιθωριοποίησης, τόσο σε εθνικές όσο και σε διεθνές επίπεδο, τείνει να μετατραπεί σε πόλο σημαντικών εξελίξεων» - «Εμβληματικό έργο το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με την ανακοίνωση της θέσπισης της προαιρετικότητας της Σαρίας για τις αστικές υποθέσεις στην μουσουλμανική μειονότητα ως κεντρικό σημείο της ομιλίας του, έκλεισε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας τις εργασίες του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Περιφέρεια ΑΜΘ το βράδυ της Τρίτης 14 Νοεμβρίου.
 
Ειδικότερα τόνισε πως η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, θα ορίζει σαφώς, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, ενώ θα υπάρχουν και προβλέψεις για τους κληρονομικούς νόμους. 

Εξαιρετικά επιτυχημένο το συνέδριο 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι εξαιρετικά επιτυχημένες διαδικασίες των δύο αυτών ημερών, επιβεβαίωσαν το πόσο παραγωγική και ωφέλιμη είναι η διαδικασία του ανοιχτού κοινωνικού διαλόγου, στην οποία η τοπική κοινωνία έχει λόγο, και στην οποία η κυβέρνηση είναι παρούσα, εξηγεί, αλλά ταυτόχρονα ακούει
 
Μέσα από τη διαδικασία αυτή, τόνισε, μπαίνουν οι βάσεις μιας μόνιμης και σταθερής συνεργασίας, που έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων, αλλά και την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της Περιφέρειας, ώστε να τεθούν οι βάσεις για μια ανάπτυξη που δεν θα είναι για τους λίγους και τους διαπλεκόμενους, αλλά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, ενώ εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν στο συνέδριο.
 
Άλλωστε μέσω αυτών των συνεδρίων ξεκινά ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα της χώρας, που περιλαμβάνει ένα άλλο μοντέλο συνεννόησης, το θάρρος και την τόλμη παρά τις διαφωνίες τους να κάθονται στο τραπέζι, να βρίσκουν λύσεις ή και να τσακώνονται.
 
«Θέλουμε οι φορείς να είναι συμμέτοχοι στην ανάπτυξη για τον τόπο. Και αν κάποιοι νομίζουν ότι θα βγούμε από την κρίση επειδή πετύχαμε τη δημοσιονομική ισορροπία και βγήκαμε από την επιτροπεία γελιούνται, από την κρίση θα βγούμε αν αλλάξουμε το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση» τόνισε, μέσα από συνεννόηση και συναίνεση.
 
Για αυτό και εξέφρασε την βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απλή αναλογική και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να βρίσκονται λύσεις μέσα από τη συνεννόηση. 

Προαιρετική η Σαρία 

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην μειονοτική παιδεία, αλλά και στο θέμα της σαρίας, τονίζοντας πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα καταστήσει την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
 
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση υλοποιεί με συστηματικό τρόπο ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ελλείψεων και των ανισοτήτων που αφορούν τον μειονοτικό πληθυσμό, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα.
 
Στην Παιδεία στηρίζουν την δημόσια παιδεία, για αυτό και θα εξασφαλίσουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες για τα παιδιά που πηγαίνουν σε μειονοτικά σχολεία, μιλώντας για επέκταση του μειονοτικού σχολείου της Ξάνθης.
 

Παράλληλα βέβαια, προβαίνουν και στις κινήσεις που χρειάζεται, ώστε τα παιδιά που πηγαίνουν σε νηπιαγωγεία, να διευκολύνονται όσο το δυνατόν περισσότερο. 
 
Όσο για το θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου, αφού ανέφερε τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και πως τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες, σημείωσε πως σπάνε τα δεσμά του παρελθόντος, καταργούν την υποχρέωση και δίνουν το δικαίωμα της επιλογής.
 
«Μετατρέπουμε τα δεσμά σε δικαίωμα. Ένα δικαίωμα, ένα προνόμιο, που βασίζεται στο σεβασμό μας προς την ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας» σημείωσε, για αυτό και μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσουν νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει πέντε στόχους.
 
Πρώτον, θα καθιστά ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.
 
Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.
 
Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.
 
Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.
 
Και πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.
 
Σημείωσε βέβαια πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε ιδέες και παρατηρήσεις για να βελτιωθεί η πρόταση που θα κατατεθεί, με το Υπουργείο Παιδείας να έχει αναλάβει τον συντονισμό όλης αυτής της προσπάθειας, καθώς και τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών των Μουφτειών. 

Απάντηση για τις «επικοινωνιακές φιέστες» 

Ο πρωθυπουργός θέλησε από το βήμα του συνεδρίου να δώσει τη δική του απάντηση για τις μομφές περί «φιέστας» της κυβέρνησης. «Κάθε καλόπιστος άνθρωπος, ό, τι κόμμα κι αν υποστηρίζει, καταλαβαίνει ότι το συνέδριο αυτό είναι μια ευκαιρία για την περιοχή. Για όλους μας. Να ακούσουμε, να συζητήσουμε ήσυχα κι απλά, να αποφασίσουμε, να δεσμευτούμε» υποστήριξε ο πρωθυπουργός για να στρέψει στη συνέχεια τα «βέλη» του προς την αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας πως «οι απόφοιτοι της σχολής “κακών τεχνών”, που μας οδήγησαν στην καταστροφή, επιμένουν στην καταστροφή». «Μόνο που χτες» αντέτεινε «διέπρατταν πάνω στο σώμα της πατρίδας την καταστροφή, υποθηκεύοντας την οικονομία, τη χώρα, και το μέλλον μας. Σήμερα ασκούν τη ρητορεία της καταστροφής. Δυσφημίζουν όχι εμάς, όχι την κυβέρνηση, αλλά τη χώρα που προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι, όταν την εμφανίζουν ως πεδίο ανομίας, τρομοκρατίας, εχθρότητας προς την επιχειρηματικότητα, και χίλια δυο άλλα. Όταν καθημερινά επιχειρούν να δηλητηριάσουν την εμπιστοσύνη, που αποτελεί το άλφα και το ωμέγα των επενδύσεων και της ανάπτυξης».
 

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην υπόθεση των Paradise Papers σημειώνοντας πως «ο καθένας που θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν. Όπου, όπως μας ενημέρωσαν, το να παρκάρεις τα αφορολόγητα λεφτά σου εκεί, αποτελεί ηθικό- μάλιστα- δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολόγηση, αφού έτσι δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα στον καπιταλισμό» κάνοντας λόγο για δύο Ελλάδες, την Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας και την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής» για να υπογραμμίσει κατηγορηματικά πως «η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί, με την Ελλάδα της κρίσης. Δε πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι. Δε πρόκειται να επιστρέψει».
 
Επικεντρώνοντας, στη συνέχεια, στην περιφέρεια ΑΜΘ ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «σήμερα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης. Από το καθεστώς περιθωριοποίησης, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, τείνει να μετατραπεί σε πόλο σημαντικών εξελίξεων, που αξιοποιούν και ισχυροποιούν την θέση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» συμπληρώνοντας πως «αυτή η μετάβαση, είναι στενά συνδεδεμένη, με την δυνατότητα της Περιφέρειας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια ανασυγκρότηση, όχι μόνο παραγωγική, αλλά επίσης κοινωνική και περιβαλλοντική». 

Δύο κλειδιά για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα 

Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε κατά άξονες τα μέτρα που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση για την περιφέρεια, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, για τον οποίο τόνισε πως στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπάρχουν μεγάλες και ορατές δυνατότητες ανάκαμψης της πρωτογενούς παραγωγής.  «Για να στηρίξουμε την ανάκαμψη αυτή, δώσαμε προτεραιότητα στην καταβολή των ενισχύσεων και αποζημιώσεων που δικαιούνται οι αγρότες» εξήγησε ο κ. Τσίπρας παραθέτοντας στη συνέχεια αριθμητικά στοιχεία από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα προγράμματα Leader  και για έργα δημόσιων υποδομών για την ανάπτυξη της γεωργίας, για την εγκατάσταση νέων γεωργών, για την εκκίνηση νέων επιχειρήσεων, για τη στήριξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για έργα συνεργασίας και καινοτομίας.
 
«Τα  κλειδιά για την ενίσχυση του δυναμισμού και της εξωστρέφειας του πρωτογενούς τομέα, καθώς και για τον τεχνολογικό του εκσυγχρονισμό είναι δύο, η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή και η στήριξη των συνεργατικών εγχειρημάτων» τόνισε εμφατικά ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας για το μεν πρώτο πως «η νέα γενιά των αγροτών πρέπει να ηγηθεί της παραγωγικής διαδικασίας» και διαβεβαιώνοντας πως «ειδικότερα για το πρόγραμμα των νέων αγροτών είναι επιλογή μας σε περιοχές ειδικών συνθηκών όπως αυτή εδώ η Περιφέρεια, να ενταχθεί, πέρα από τους ήδη ενταγμένους και η μεγάλη πλειοψηφία των 269 επιλαχόντων. Κάτι που θα γίνει με την ορθή διαδικασία».
 
Αναφερόμενος στο δεύτερο, τη στήριξη των συνεργατικών εγχειρημάτων, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «αναδιοργάνωση που θα προχωρήσει με όρους δημοκρατικής λειτουργίας, ελέγχου και δικαιοσύνης, με στόχο τη δημιουργία κλίμακας μεγέθους στην παραγωγή», αναφέροντας  ενδεικτικά δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στον αγροτικό χώρο, τη λειτουργία  τράπεζας γενετικού υλικού, το νόμο κατά των ελληνοποιήσεων, την θεσμοθέτηση και έναρξη λειτουργίας ενός φορέα διαχείρισης της δημόσιας αγροτικής περιουσίας, ώστε να αξιοποιηθεί για παραγωγικούς και ερευνητικούς σκοπούς. 

Βιομηχανική αναβίωση 

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στον άξονα της βιομηχανίας, διαπιστώνοντας πως «στην Περιφέρεια ΑΜΘ, υπάρχουν σημαντικές υποδομές βιομηχανικής συγκέντρωσης». «Οι 8 ολοκληρωμένες Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές» συμπλήρωσε «δίνουν ιδιαίτερη δυναμική στην περιφέρεια, στο δευτερογενή τομέα» για να αντιτείνει ωστόσο πως «υπάρχουν θέματα προς αντιμετώπιση, τα οποία, μάλιστα, δεν είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά είναι το προϊόν μιας μακρόχρονης κακοδιαχείρισης που έχει οδηγήσει βιώσιμες επιχειρήσεις στην κατάρρευση ή το κλείσιμο».
 
Μάλιστα στάθηκε σε τρεις «εμβληματικές», όπως τις χαρακτήρισε, περιπτώσεις, των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, της ΕΒΖ και της ΕΝΚΛΩ.  Ειδικότερα για την ΕΝΚΛΩ υπογράμμισε πως «η διέξοδος για το θέμα της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ είναι να οδηγηθούν στην μόνη νόμιμη και καθαρή λύση, την άμεση πτωχευτική διαδικασία και τους ανοικτούς δημόσιους πλειστηριασμούς. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζομένων. Και φυσικά  με την συμβολή  των επενδυτικών σχημάτων που θα προκριθούν». 

Έμφαση στο Φυσικό αέριο 

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον τομέα της Ενέργειας, στάθηκε ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο, ξεκινώντας από τον TAP, τη συμφωνία με την Βουλγαρία για τον αγωγό IGB για να συνδέσει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα και το Ελληνικό με του Βουλγαρικό δίκτυο, ενώ τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής συμπληρώνουν δύο εθνικά έργα που θα τροφοδοτούν την εγχώρια, καθώς και τις αγορές των Βαλκανίων -και δυνητικά της Ευρώπης- με φυσικό αέριο, η κατασκευή του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας, ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.
 
Την ίδια στιγμή προχωρά και η επέκταση του δικτύου και συνεπώς της χρήσης φυσικού αερίου εγχώρια, με τη δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια, στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη και την Ορεστιάδα, και την Καβάλα.
 
Πέρα από το Φυσικό Αέριο, σημαντικός παράγοντας μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής θεωρεί πως είναι η αξιοποίηση των νέων μορφών ενέργειας, όπως η γεωθερμία, τα αιολικά, η βιομάζα ή το βιοαέριο.
 
Ειδικά για την γεωθερμία, σημείωσε πως για πρώτη φορά συγκροτημένα το Υπουργείο Υποδομών ενέταξε τρεις μελέτες για όλη τη Βόρειο Ελλάδα προκειμένου να μελετηθούν δίκτυα γεωθερμίας για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, και της μεταποίησης και παραγωγικών μονάδων, ενώ στην ίδια δράση προχωρούν διακριτά για τη Σαμοθράκη.
 
Ταυτόχρονα, πρόκειται να έρθει άμεσα στην Βουλή το νομοσχέδιο τομή, για τις Ενεργειακές Κοινότητες, ώστε πολίτες, ΟΤΑ και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί ενέργειας, ενώ προωθούν το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». 

Αναλογικά διόδια και σιδηρόδρομος 

Το κλειδί για να μετασχηματιστεί η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, από μια ακριτική περιοχή της χώρας σε ένα σταυροδρόμι παραγωγής, εμπορίου και πολιτισμού, θεωρεί τις συγκοινωνιακές υποδομές ο πρωθυπουργός αναφέροντας την ολοκλήρωση του Κάθετου άξονα της Νυμφαίας, ενώ σε λίγες μέρες παραδίδεται το τμήμα «Τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες» και εντός του 2018 το «Τμήμα Αρδάνιο – Μάνδρα».
 
Σημείωσε δε πως σε δεκαπέντε ημέρες δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας «Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα», προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων, ενώ πρόσθετα το Υπουργείο Υποδομών εξασφάλισε έργα οδικής ασφάλειας ύψους 40.000.000 ευρώ που θα καλύψουν ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
 

Ιδιαίτερα πάντως αναφέρθηκε στη σύνδεση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδας, εκ των οποίων τα δύο είναι στην Περιφέρεια, με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.
 
Όσο για το θέμα των διοδίων, μέσα στο χρόνο δημοπρατείται το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων και η Εγνατία οδός θα είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στον οποίο θα εγκατασταθεί, ενώ τα διόδια που θα λειτουργήσουν στον ενδιάμεσο χρόνο θα έχουν χρέωση 0,030 ευρώ ανά χιλιόμετρο και θα υπάρχουν προβλέψεις για απαλλαγή των μετακινήσεων των ΑΜΕΑ σε όλο το οδικό δίκτυο και των μόνιμων κατοίκων ανά περιοχή.
 
Τέλος μίλησε για τον συνολικό σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα σε Έβρο και Σαμοθράκη, αλλά και στα Τενάγη των Φιλίππων. 

Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας 

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενισχύεται η έρευνα και η καινοτομία με τη σύζευξή τους με την παραγωγή, μέσα από το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».
 
Στον τομέα της Έρευνας από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, δρομολογούνται  έργα με συμμετοχή 21 επιχειρήσεων της Περιφέρειας και προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 2,33 εκ  ευρώ. Ενώ στον τομέα των Συμπράξεων Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς έχουν υποβληθεί προτάσεις προϋπολογισμού 54,4 εκ.  ευρώ, με 269 συμμετοχές επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών .
 
Τέλος, στον τομέα της επιχειρηματικότητας, συνολικά 30,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας, από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα -Καινοτομία».
 
Σημείωσε δε πως με βασικούς φορείς παραγωγής νέας γνώσης το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, και τμήμα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διαθέτει σημαντικές νησίδες επιστημονικής αριστείας, ενώ το ερευνητικό δυναμικό της Περιφέρειας έχει επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης των πρωτοβουλιών της ΓΓΕΤ που αφορούν τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, την ιατρική ακριβείας και εξατομικευμένη ιατρική, τις αλυσίδες αξίας στην αγροδιατροφή. 

Προχωρά η ανακύκλωση 

Στα περιβαλλοντικά θέματα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο εθνικός σχεδιασμός για την ανακύκλωση έχει πλέον ολοκληρωθεί και στο πλαίσιο της διαχείρισης στερεών απορριμμάτων προωθούνται εμβληματικά έργα υποδομών αλλά και ώριμες παρεμβάσεις για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων.
 
Έτσι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» θα χρηματοδοτηθούν Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη και τη Καβάλα, ενώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν έργα όπως ο ΧΥΤΥ του Ανατολικού Τομέα ΑΜΘ, και ο ΧΥΤ Ξάνθης.
 
Όσο για την λατομική και εξορυκτική δραστηριότητα, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου θεωρεί πως θα διασφαλίσει τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, αλλά παράλληλα και η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η προάσπιση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας.
 
Αυτό αφορά ιδιαίτερα την Περιφέρεια, όπου η εξόρυξη μαρμάρου και η ανάπτυξη μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αποτελούν σημεία αιχμής στην περιοχή.
 
Τέλος, στο χωροταξικό σχεδιασμό, εργαλεία θα είναι το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμηση που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η επικείμενη θεσμοθέτηση του ενιαίου φορέα του Κτηματολογίου, η ενοποίηση Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίου, η ολοκλήρωση της θεσμοθέτησης των 11 Περιφερειακών Πλαισίων και η εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων. 

Ανάπτυξη του τουρισμού μέσω έργων και προγραμμάτων 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ο φυσικός πλούτος της Περιφέρειας, σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία της και τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία.
 
Θετικά ήταν τα αποτελέσματα για τη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων, με 168 προσωρινούς δικαιούχους που θα επιδοτηθούν με 8,23 εκατ. ευρώ.
 
Επίσης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας, προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ.
 
Σε αυτό θα συμβάλλουν τα δημόσια έργα, μέσω πόρων του ΕΣΠΑ, όπως η ολοκλήρωση του Νέου Μουσείου Αλεξανδρούπολης, το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στα Λιμενάρια της Θάσου, τα έργα για την ανάδειξη παρόχθιων περιοχών, την χρηματοδότηση έργων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Δράμας, αλλά και στην «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού» που εφαρμόζεται στις περιοχές που περιβάλλουν την Εγνατία Οδό, με έργα διατήρησης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, βελτιώσεις οδικού δικτύου και επιχειρηματικότητας. 

Εμβληματικό έργο το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής 

Τέλος για τον τομέα της Υγείας, η ομιλία του Πρωθυπουργού πήρε πανηγυρικό τόνο, με αφορμή  τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με τον κ. Τσίπρα να περιγράφει πώς έφτασαν σε αυτή τη δωρεά.
 
Επιπλέον μίλησε για το νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας υγείας, με 17 Τοπικές Μονάδες Υγείας στην ΑΜΘ, που στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η λειτουργία σε 5 από αυτές. Είναι 2 στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.