Πορισμα πλειοψηφιας για τη Διακομματικη Θρακης
Με αναταραχή που προκάλεσαν οι αναφορές του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στην Ελλάδα ως μη κοσμικό κράτος ολοκλήρωσε τις εργασίες της η επιτροπή
Με τον καυγά για τις αναφορές του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, περί μη κοσμικότητας της Ελλάδας να καλύπτει, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες, την υπόλοιπη συζήτηση και την ψήφιση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Επιτροπή την Τρίτη 23 Νοεμβρίου.
Το πόρισμα που κατατέθηκε από το προεδρείο υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, με τουλάχιστον δύο κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, να καταθέτουν δικές τους εισηγήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την πρόεδρο κ. Ντόρα Μπακογιάννη, θα καταγραφούν στα πρακτικά του πορίσματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την συνεδρίαση, η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως θα συσταθεί μόνιμη διακομματική επιτροπή, που θα παρακολουθεί την υλοποίηση του πορίσματος και θα μπορεί να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία για την υλοποίησή του, όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ σε πρόσφατη τοποθέτησή του στο ραδιόφωνό μας.
Τελικά το πόρισμα ψήφισε μόνο η συμπολίτευση, με την αντιπολίτευση να ψηφίζει κατά στο σύνολό της, παρόλο που ο Γραμματέας της Επιτροπής, κ. Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ που απουσίαζε, με επιστολή του τόνισε πως θα ψήφιζε τις αναπτυξιακές προτάσεις, αν είχαν έρθει αυτοτελώς.
Αψιμαχίες για Σαρία και επιλογή Μουφτή
Κατά την συνεδρίαση αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο κ. Νίκος Φίλης, μίλησαν για κατάργηση της Σαρίας, με κατάργηση των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή, που δεν θα είναι δημόσιο και κρατικό όργανο, αλλά ηγέτης θρησκευτικής κοινότητας που θα αναδεικνύεται με συμφωνημένες με την μειονότητα διαδικασίες, ώστε να μην διαιωνίζεται το μοντέλο «όπου υπάρχουν δύο Μουφτήδες που ουσιαστικά δεν λειτουργεί τίποτα αυτή τη στιγμή.
Παράλληλα μίλησαν για ανάγκη εκλογών στις επιτροπές των Βακουφίων, από τους «πιστούς ψηφοφόρους Έλληνες Μουσουλμάνους» με τον κ. Φίλη να μιλά για «τοπικές συμμορίες, χριστιανών και μουσουλμάνων, που νέμονται και καταχρώνται τις περιουσίες τους».
Ο κ. Ζεϊμπέκ πήγε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας κατάργηση της Σαρίας και απευθείας εκλογή από τους πιστούς του θρησκευτικού τους ηγέτη, αμφισβητώντας και την σύνθεση της επιτροπής που θα κάνει την επιλογή του Μουφτή.
Εκεί ήταν και η αναφορά που προκάλεσε θύελλα εντός της επιτροπής, όταν σημείωσε πως η Τουρκία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν είναι κοσμικό κράτος, γιατί έχει επίσημη θρησκεία.
Αμέσως έσπευσε να απαντήσει ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, σημειώνοντας πως «είναι τραγικός ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος. Η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος. Υπάρχει επικρατούσα θρησκεία, υπάρχει ανεξιθρησκεία αλλά υπάρχει ισχυρή και θρησκευτική και κοσμική παράδοση».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ Γιώργος Κατρούγκαλος έλαβε αμέσως το λόγο, που σημείωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος, και ερμηνεύοντας τον κ. Ζεϊμπέκ σημείωσε πως εννοούσε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τον πλήρη προσδιορισμό των σχέσεων πολιτείας και εκκλησίας.
Σημείωσε δε πως δεν συμπίπτουν οι θέσεις τους στα θεσμικά, σημειώνοντας και αυτός ότι παρόλο που ήταν θετικό πρώτο βήμα η προαιρετική εφαρμογή της Σαρίας, είναι ημιτελές και θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την πλήρη κατάργησή της. Μάλιστα σε αντίθεση με τα όσα είχε αναφέρει στην Κομοτηνή προ μερικών εβδομάδων, τόνισε πως τελικά υπήρχαν διαφορές του κόμματός του στο θεσμικό κομμάτι της εισήγησης, την οποία θα καταψήφιζαν ακόμα και αν δεν ερχόταν ενιαία με τα αναπτυξιακά ζητήματα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.