Παρεμβασεις στο Λιμανι Ιμερου… προσεχως

Περιορισμένες, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση, οι δυνατότητες παρέμβασης της ΠΑΜΘ

Περιμένοντας τα Υπουργεία… για την υπογραφή προγραμματικής για μελέτη του Λιμένα

Τις περιορισμένες δυνατότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ να παρέμβει στο θέμα της πρόσχωσης και της συγκέντρωσης φυκιών στο Λιμάνι του Ιμέρου, ανέδειξε η επερώτηση για το θέμα της Περιφερειακής Συμβούλου κ. Φελίνας Καζάκου στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

Η κ. Καζάκου αφού ανέπτυξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, το οποίο πλέον έχει κλείσει εντελώς, υπενθύμισε την προγραμματική σύμβαση που προωθεί η Περιφέρεια με το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το λιμάνι, για την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών λιμενικών έργων σε στάδιο οριστικής μελέτης (κυματική μελέτη, ακτομηχανική μελέτη, μελέτη λιμενικών έργων) για την αντιμετώπιση των φαινομένων πρόσχωσης εντός του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου.

Ζήτησε λοιπόν απαντήσεις για την φάση στην οποία βρίσκεται η υλοποίησή της, αλλά και ποιες άλλες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η Περιφέρεια για να μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος και των αλιέων που δραστηριοποιούνται από αυτό.

Συνεχείς οι επαφές, αλλά πρόβλημα η αρμοδιότητα

Απαντώντας ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος αλιευτικής πολιτικής κ. Ανδρέας Καραγιώργης, σημείωσε πως βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με το αρμόδιο Λιμενικό Ταμείο, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η προαναφερθείσα μελέτη. Μάλιστα η διαδικασία για τη σύμβαση έχει προχωρήσει, αλλά προς το παρόν περιμένουν την έγκριση από τα αρμόδια Υπουργεία, για να μπορέσουν να συνεχίσουν οι διαδικασίες.

Ο κ. Καραγιώργης εκτίμησε πάντως πως λόγω της κατάστασης του λιμανιού, χρειάζεται να μπει βυθοκόρος, για να καθαριστεί. Όμως αυτό αρμοδιότητα του λιμενικού ταμείου, που έχει περιορισμένους πόρους.

Όσο για τη δυνατότητα άμεσης αποσυμφόρησης τουλάχιστον από τη συγκέντρωση φυκιών, μετά από πρόσφατη καταγγελία που έγινε για τον τρόπο καθαρισμού τους, υπάρχει εισαγγελική παραγγελία και έτσι αδυναμία κάθε παρέμβασης.

Για το συγκεκριμένο θέμα παρενέβη και ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος σημείωσε πως διαδοχικές διοικήσεις στη Ροδόπη, παρέμβαιναν, άτυπα, σε πολλές περιπτώσεις όταν το πρόβλημα γιγαντωνόταν, σε κάτι που δεν ήταν αρμοδιότητά τους. Με την καταγγελία όμως, αυτή η άτυπη διαδικασία δεν είναι πια δυνατόν να συνεχιστεί.

Δεν πείστηκε η κ. Καζάκου

Από την απάντηση δεν ικανοποιήθηκε η κ. Καζάκου, που σημείωσε πως ενώ είναι θετικό ότι η διοίκηση της Περιφέρειας αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, πιστεύει πως πάσχει από συντονισμό, και πως αν υπήρχε αυτός, το ζήτημα του Λιμανιού Ιμέρου θα μπορούσε να προλάβει να ενταχθεί στο Leader Αλιείας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.