Ομιλια Δ. Χαριτου στη Βουλη για τις στρατηγικες επενδυσεις

«Θέλετε να διευκολύνετε τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με τα οποία έχετε προνομιακή σχέση»

«Στον “πάγο” επενδυτικές δραστηριότητες που μπορούν να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία της Θράκης, όπως νέα μονάδα ΔΕΗ και Shelman»

Επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις, τοποθετήθηκε την Τρίτη στη Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε καταρχήν στις ρυθμίσεις εκείνες με τις οποίες η κυβέρνηση στοχεύει να αποδυναμώσει και να ακυρώσει ρυθμίσεις του Νόμου 4608/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ρυθμίσεις που προέβλεπαν ότι για να ενταχθούν επενδυτικά σχέδια στις στρατηγικές επενδύσεις και να  αξιοποιήσουν τις ενισχύσεις και τα bonus, κριτήριο δε μπορεί να είναι μόνο αν είναι μεγάλο το  ύψος της επένδυσης, αλλά αν αυτές εντάσσονται και υπηρετούν τον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας και  αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αυτή διαθέτει. «Εσείς βρίσκεστε μακριά από αυτή τη λογική», είπε ο βουλευτής και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως με το εν λόγω νομοσχέδιο «θέλετε να διευκολύνετε τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με τα οποία έχετε προνομιακή σχέση, αφού μάλιστα εμφανίζεστε ότι διαθέτετε και το know how των επενδύσεων».

«Διευρύνετε τις περιφερειακές ανισότητες»

Ο βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στις στρατηγικές επενδύσεις εκείνες που μπορούν να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία της Θράκης μετά από μία μακρά περίοδο επενδυτικής άπνοιας, αλλά και σε όσες προωθεί η κυβέρνηση αλλά δεν υπηρετούν μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους στην περιοχή, αντίθετα την υπονομεύουν.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ανησυχούμε γιατί με τις ρυθμίσεις που σήμερα συζητούμε, δεν θα ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη.  Αν κρίνω μάλιστα από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αντί να οδηγείτε στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, εσείς τις διευρύνετε. Περιορίζετε σημαντικά τον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων που θα δέχονται οι Περιφέρειες αφού θα είναι πλέον υπεύθυνες για επενδυτικά σχέδια έως 1 εκ. ευρώ αντί για 3 εκ. ευρώ, που ισχύει σήμερα. Ενώ τα μεγαλύτερα των 3 εκατ. επενδυτικά σχέδια τα συγκεντρώνετε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Τι κάνετε κύριοι;  Αντί να ενισχύετε το ρόλο των Περιφερειών σε μία Ευρώπη των Περιφερειών, εσείς τον συρρικνώνετε».  

«Ιδιαίτερη ανησυχία για τις ΑΠΕ»

Ο βουλευτής αφιέρωσε κομμάτι της ομιλίας τους και σε ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή. Συγκεκριμένα τόνισε πως «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί  η πρόβλεψη  στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις σχετικά με τις ΑΠΕ. Δηλαδή σε  περίπτωση ανυπέρβλητων προβλημάτων στις αδειοδοτήσεις να επιτρέπεται η χωροθέτηση σε άλλη έκταση χωρίς μάλιστα να απαιτείται η ανάλογη έγκριση από τη ΔΕΣΕ. Η ΡΑΕ έχει χορηγήσει μόνο στη Ροδόπη 100 άδειες για Αιολικά Πάρκα με σχεδόν 600 μεγάλες  Α/Γ ακόμη και σε περιοχές φυσικού κάλλους και με αρχαιότητες. Αντιλαμβάνεστε τι νέα προβλήματα θα ανακύψουν με τη ρύθμιση αυτή όταν με ευθύνη σας καθυστερεί το γενικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ;».

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως «η περιοχή της Θράκης πράγματι μετασχηματίζεται σε ενεργειακό κόμβο» για να αναδείξει την αντιφατική πολιτική της κυβέρνησης σημειώνοντας πως «αρνείστε όμως τη  δημιουργία  της 2ης μονάδας νέας γενιάς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή για να αντικαταστήσει υπάρχουσα μονάδα σε υποδομές που είχαν προβλεφθεί. Θα μου πείτε γιατί σας το λέω; Μα γιατί την ίδια στιγμή  με ταχύτατους ρυθμούς προωθείτε ανάλογη μονάδα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ιδιωτικών συμφερόντων με κόστος ενδεχομένως και διπλάσιο. Και η ανησυχία είναι ότι με τις  ρυθμίσεις που σήμερα συζητούμε για τις στρατηγικές επενδύσεις το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι». 

«Υπάρχει κάποια εξέλιξη για τη Shelman»

Στον επίλογο της ομιλίας του ο κ. Χαρίτου θύμισε πως στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε την ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις των εξορυκτικών δραστηριοτήτων για να τονίσει για άλλη μια φορά την καθολική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών  και των φορέων τους στην εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στη Θράκη.

Κλείνοντας δε έθεσε εκ νέου το θέμα της Shelman ρωτώντας «αν έχει υπάρξει κάποια νέα εξέλιξη, κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μεγάλη βιομηχανική μονάδα της Shelman στη Κομοτηνή», υπενθυμίζοντας πως «αυτές είναι επενδυτικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.