Μοχλος αναταξης της ΑΜΘ ο Πολιτισμος
Λίνα Μενδώνη: «Ο Πολιτισμός είναι αυτός που αναδεικνύει τις δυνατότητες και καταλαγιάζει τις αντιθέσεις, ένα σημαντικό στοιχείο που θέλουμε να αναπτύξουμε στην ΑΜΘ»
Τα νέα έργα που προτείνει το Υπουργείο Πολιτισμού για την ΟΧΕ Τουρισμού – Πολιτισμού της Εγνατίας Οδού, καθώς επίσης τα έργα του Υπουργείου στην ΑΜΘ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή από την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Γιώργο Κουμεντάκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικών Πολιτικών και Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Βασίλης Λούρμπας, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δράσεων Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, Τζιχάν Ιμάμογλου, Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Παύλος Δαμιανίδης, η ειδική σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα πολιτισμού και υπεύθυνη του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής κυρία Ζωή Κοσμίδου, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων της Περιφέρειας κ. Κατερίνα Φωτιάδου, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Ποια έργα εκπονούνται και προχωρούν
Σε ό,τι αφορά τα έργα που υλοποιούνται από το ΥΠΠΟΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πρόκειται για 24 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 38.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του ΠΕΠ ΑΜΘ- ΕΣΠΑ 2014-2020. Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται 12 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20.000.000 ευρώ. Ένα πρόγραμμα έργων περίπου 30.000.000 ευρώ δρομολογείται για ένταξη στην ΟΧΕ Πολιτισμού-Τουρισμού της Περιφέρειας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που περιλαμβάνονται στην Πολιτιστική Χάρτα της Περιφέρειας είναι περίπου 88.000.000 ευρώ.
Τα έργα της χρηματοδοτικής περιόδου 2021-2027 αφορούν και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται, η ανάδειξη της Μικρής Δοξιπάρας στην Ορεστιάδα, η αποκατάσταση των κτηρίων του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη στη Δράμα για τη δημιουργία κινηματογραφικού hub, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής με συνολική αποκατάσταση του κελύφους του υπάρχοντος κτιρίου –έργου του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη- και με νέα έκθεση, παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους των Φιλίππων και των Αβδήρων, τη δημιουργία νησίδας μουσείων στην Ξάνθη, την ανάδειξη των αρχαίων καταλοίπων στον αστικό ιστό της Θάσου, την ολοκλήρωση της ανάπλασης του βυζαντινού κάστρου Κομοτηνής, και την επανεκκίνηση της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.
Να σημειωθεί πως παράλληλα εκπονούνται master plans για την Πολιτιστική ανάπτυξη και ταυτότητα τόσο της Κομοτηνής, όσο και άλλων πόλεων της ΠΑΜΘ.
Σύγκλιση απόψεων για τη χρηματοδότηση
Με τη συνάντηση αυτή ξεκίνησε η διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Τουρισμού – Πολιτισμού της Εγνατίας Οδού, σημείωσε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, για την χρηματοδότηση έργων προστασίας και ανάδειξης όλων των σημαντικών μνημείων στη διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας δημιουργώντας μια πολιτιστική διαδρομή που διατρέχει όλη την Περιφέρεια.
Με βάση λοιπόν τις προτεραιότητες που θέτει το Υπουργείο Πολιτισμού, τις οποίες παρουσίασε η κ. Μενδώνη, θα ξεκινήσει η διαβούλευση για τα έργα που θα ενταχθούν σε αυτή τη διαδρομή.
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί και η δική μας αξιολόγηση είναι θετική για τα έργα που τέθηκαν ως προτεραιότητα, και αυτά θέλουμε να εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση» τόνισε, ενώ στάθηκε και στα έργα που πραγματοποιούνται στην ΠΑΜΘ από το ΥΠΑΑΤ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όλα όσα γίνονται στην περιφέρεια, με τα έργα και τις δράσεις που προβλέπονται, λειτουργούν αθροιστικά, ώστε «ο τόπος μας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να αποτελεί προορισμό και στον πολιτισμό», και είναι αισιόδοξος πως με τη συνεργασία τους θα τα καταφέρουν .
Υλοποίηση της Πολιτιστικής Χάρτας Ανάπτυξης και Ευημερίας της ΠΑΜΘ
Για την πολύχρονη και αποτελεσματική τους συνεργασία ευχαρίστησε η Υπουργός τον κ. Μέτιο, αλλά και γιατί της δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθεί σε όλα τα έργα που συνθέτουν την «Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στάθηκε δε στην συνεργασία τους με την Περιφέρεια για τα έργα που θέλουν να χρηματοδοτηθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο, με τη διαφορά, σε σχέση με το παρελθόν, να είναι ότι προχωρούν με ένα συνολικό προγραμματισμό.
Αυτή είναι η λογική για την Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας, που εκπονήθηκε για κάθε περιφέρεια, και δημιουργήθηκε καταγράφοντας του πολιτιστικούς και ανθρώπινους πόρους, μαζί με τους οικονομικούς, και προχωρώντας σε ένα συμπληρωματικό σχεδιασμό έργων που μπορούν να αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, από το ΕΣΠΑ, την περίοδο που κλείνει και την περίοδο που ξεκινά, και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ποια έργα προχωρούν στη Ροδόπη
Ανάμεσα στα έργα που βρίσκονται στον προγραμματισμό αυτό στη Ροδόπη, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής με συνολική αποκατάσταση του κελύφους του υπάρχοντος κτιρίου –έργου του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη- και με νέα έκθεση, ένα έργο 8 εκ ευρώ, το οποίο ωριμάζει και θα ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ.
Την ίδια στιγμή ωριμάζουν και οι μελέτες για τις εργασίες βελτίωσης της πρόσβασης στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, ενώ η Περιφέρεια δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει τη δεύτερη φάση της ανάπλασης στο Βυζαντινό Κάστρο (στο χώρο του σημερινού πάρκινγκ) ώστε να αποδοθεί στους πολίτες της Κομοτηνής και της Ροδόπης, με την πρώτη φάση της ανάπλασης να ολοκληρώνεται στο τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Ήδη έχει ενταχθεί στο ταμείο Ανάκαμψης η αποκατάσταση του Περίκεντρου ναού της Μαξιμιανούπολης, ενώ εκπονείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ένα πρόγραμμα που αφορά τα master plans Πολιτιστικής ανάπτυξης και ταυτότητας για τις πόλεις της Δράμας, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης, του Σουφλίου και του Διδυμοτείχου.
Τα έργα θα «κουμπώσουν» μεταξύ τους, ώστε η κάθε Περιφερειακή Ενότητα να έχει τη δική της πολιτιστική διαδρομή, όχι μόνο ενώνοντας μνημεία και δράσεις, αλλά αναπτύσσοντας και εξωτερικές οικονομίες, οι οποίες συνδυάζονται με τουριστικές δραστηριότητες, και αυτό θα λειτουργήσει στην αναπτυξιακή λογική που θέλουν να προσδώσουν στην ΑΜΘ. Και αυτό γιατί η ανάπτυξη σημαίνει αυτόματα και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. «Ο Πολιτισμός είναι αυτός που αναδεικνύει τις δυνατότητες και καταλαγιάζει τις αντιθέσεις, ένα σημαντικό στοιχείο που θέλουμε να αναπτύξουμε στην ΑΜΘ» ανέφερε.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.