Μηνυμα ανασυνταξης απο τον Δ. Χαριτου στην Κεντρικη Επιτροπη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Είμαστε υποχρεωμένοι από τον ρόλο που μας ανέθεσε η κοινωνία, εν κινήσει, να υπερασπισθούμε τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούμε»

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, έδωσε το παρών ο πρώην βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου. Επρόκειτο για μια συνεδρίαση με ιδιαίτερη συμβολική, αφού ήταν η πρώτη που έγινε μετά την αποχώρηση των 11 βουλευτών, αλλά και αρκετών μελών της Επιτροπής.

Από το βήμα της συνεδρίασης ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε σε θέματα της επικαιρότητας, αλλά και οργάνωσης του κόμματος, αρχής γενομένης από το συνέδριο του κόμματος τον Φεβρουάριο και τις Ευρωεκλογές.

«Είμαστε υποχρεωμένοι από τον ρόλο που μας ανέθεσε η κοινωνία, εν κινήσει, να υπερασπισθούμε τα κοινωνικά  στρώματα που εκπροσωπούμε. Να προσαρμόσουμε πλευρές της πολιτικής μας ώστε να γίνει πιο ελκτικό το αφήγημά μας στην κοινωνία. Να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να οδηγηθούμε σε ένα ανοικτό στην  κοινωνία δημοκρατικό συνέδριο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα ο πρώην βουλευτής διέκρινε έλλειμα εμπιστοσύνης προς το κόμμα εξ ου και προέτρεψε «για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους, χρειάζεται όχι μόνο να τους υπερασπιζόμαστε, όπως σωστά κάναμε με το φορολογικό, αλλά  να αναδείξουμε τη θέση και το ρόλο που θα έχουν στον παραγωγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μας. Να μη διστάσουμε να αναλάβουμε ευθύνες για τις πληγές που προκαλέσαμε, για όσα  δεν προλάβαμε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. Αλλιώς θα τους τα υπενθυμίζουν  οι αντίπαλοί μας, όπως ήδη το κάνουν».

Για τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη

Από την τοποθέτηση του κ. Χαρίτου δεν έλειψε η αναφορά στη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, για την οποία ξεκαθάρισε πως «σαφώς και είμαστε υπέρ του διαλόγου. Άλλωστε εμείς πρώτοι τον υποδείξαμε. Ούτε θριαμβολογούμε ούτε και μειώνουμε το βήμα που έγινε. Ωστόσο έσπευδε να διευκρινίσει πως «δεν εκχωρούμε, ούτε δίνουμε λευκή επιταγή στην πολιτική της μυστικής διπλωματίας του κυρίου Μητσοτάκη. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής. Έχουμε όμως χρέος να προειδοποιήσουμε την κοινωνία, για τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα στο να κάνει συμβιβασμούς».

Παράλληλα χαρακτήρισε ιδιαιτέρως ανησυχητικό το γεγονός πως «για πρώτη φορά επίσημα, τέθηκε θέμα τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη». Όπως εξήγησε ο κ. Χαρίτου «η αυτονόητη απάντηση του κ. Μητσοτάκη, σε μια προσυμφωνημένη καθόλα παρουσία τους, γεννά σοβαρότατα ερωτήματα, γιατί αποδέχθηκε μια τέτοια επιλογή. Επιλογή που το κατέστησε ήδη διεθνώς ως διμερές θέμα και βεβαίως το αναβάθμισε ως ένα ακόμα θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών».

«Να αποκαταστήσουμε την αδιαμεσολάβητη σχέση με τη μειονότητα»

Ακόμα ο πρώην βουλευτής μίλησε για ανάγκη αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες της μειονότητας. «Έχουμε ένα ισχυρό προγραμματικό απόθεμα θέσεων για την μειονότητα, όπως επίσης και δείγματα γραφής από το κυβερνητικό μας έργο» είπε ο κ. Χαρίτου και συνέχισε «είναι ανάγκη να αποκαταστήσουμε την αδιαμεσολάβητη σχέση που είχαμε παλιότερα και απωλέσαμε τα τελευταία χρόνια, αφού αυτή υποκαταστάθηκε μέσω των παράτυπων μηχανισμών ισχύος στην περιοχή με στελέχη μας, που νομιμοποίησαν αυτή την παρεμβατικότητα».

Άφησε δε αιχμές για την παρουσία των δύο βουλευτών της «Νέας Αριστεράς» στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στην πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα, λέγοντας:

«Οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Θράκη, δεν προσήλθαν στη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν στην πρεσβεία, με την λεγόμενη συμβουλευτική επιτροπή τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης.  Από τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης ακούσατε να λένε κουβέντα για τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές της Νέας Αριστεράς που συμμετείχαν; Φαντάζεστε σε άλλη περίπτωση τι θα είχε γίνει και τι θα έλεγαν για εμάς;».

Κλείνοντας ο κ. Χαρίτου κατέθεσε δύο προτάσεις προς το σώμα. Αφενός για τα αναπτυξιακά συνέδρια που προγραμματίζει το κόμμα, κατέθεσε  την άποψη ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό της ΑΜΘ και το καλύτερο θα ήταν να διοργανωθεί στην πόλη της Κομοτηνής. Αφετέρου πρότεινε να αναβαθμιστεί το επίπεδο πολιτικής παρακολούθησης των οργανώσεων στη Θράκη, απευθείας από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.