Μια «εφ’ ολης της υλης» συζητηση με τους Περιφερειακους Συμβουλους Οντερ Μουμιν και Αχμετ Ιμπραμ

Η μηνυτήρια αναφορά για τις φερόμενες δηλώσεις Βαρβιτσιώτη, η κατευθυνόμενη ψήφος της μειονότητας, οι βλέψεις για το ελληνικό κοινοβούλιο και τα μεγάλα στοιχήματα της ΠΑΜ-Θ στο τραπέζι της συζήτησης

Με καλεσμένους τους περιφερειακούς συμβούλους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.κ. Οντέρ Μουμίν και Αχμέτ Ιμπράμ, έκλεισε τη φετινή ραδιοφωνική του σεζόν ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Ράδιο Παρατηρητής Ντελή Αχμέτ.

Η τελευταία εκπομπή της χρονιάς λοιπόν έκανε πράξη το όνομά της καθώς προσκεκλημένοι και παρουσιαστής έκαναν μία «Εφ’ όλης της ύλης» συζήτηση, για την υφιστάμενη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα της χώρας και του τόπου, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε και στην πρόσφατη απόφαση των δύο πολιτικών της περιοχής να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις φερόμενες δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σε τηλεοπτικό πάνελ, ο οποίος φέρεται να χαρακτήρισε ως «πρόβατα» τα μέλη της μειονότητας στην Θράκη, παίρνοντας αφορμή από το 89% υπέρ του «ΟΧΙ» που έβγαλε η κάλπη στο Ε.Τ. Αρριανών, κατά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Για το εν λόγω θέμα υπενθυμίζουμε πως υπήρξε ανακοίνωση του προέδρου της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ. Ντίνου Μορφακίδης, ο οποίος ξεκαθάριζε μεταξύ άλλων πως στην περίπτωση που όντως ο εν λόγω χαρακτηρισμός εξεστομίσθη από τον κ. Βαρβιτσιώτη, καθώς από το σχετικό βίντεο δεν προκύπτει ευκρινές συμπέρασμα, ο ίδιος δεν αποδέχεται και δεν συμμερίζεται τα λεγόμενα αυτά.

Αναφερόμενοι στο ζήτημα αυτό οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, υπογραμμίζοντας πως η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς που ακολούθησε από μέρους τους, ήρθε ως αποτέλεσμα της ενόχλησής τους αρχικά ως δημότες Αρριανών. 

Οντέρ Μουμίν «Κάναμε αυτό που οφείλαμε ως πολίτες αυτής της δημοκρατικής χώρας»

Ο κ. Οντέρ Μουμίν μάλιστα υπενθύμισε πληθώρα αντίστοιχων παραδειγμάτων κατάθεσης μηνυτήριων αναφορών κατά πολιτικών προσώπων της χώρας, εκφράζοντας την έκπληξή του για τις αντιδράσεις που υπήρξαν. «Πραγματικά δεν ξέρω γιατί προκαλεί σε κάποιους εντύπωση το γεγονός ότι καταθέσαμε μήνυση για την λέξη “πρόβατα”. Δεν είναι ένας προσβλητικός χαρακτηρισμός;» διερωτήθη και ο ίδιος για να συνεχίσει «εγώ αυτό που λέω είναι πως θα πρέπει αρχικά να διερευνηθεί αν όντως ο χαρακτηρισμός αυτός ειπώθηκε, εξ ου και το θέμα έχει πάρει την δικαστική οδό. Εμείς κάναμε αυτό που οφείλαμε να πράξουμε ως πολίτες αυτής της δημοκρατικής χώρας, στο πλαίσιο που μας επιτρέπει ο νόμος και σαν μέλη της μειονότητας, θεωρώντας ότι επρόκειτο για έναν προσβλητικό χαρακτηρισμό αρχικά για εμάς και για την κοινωνία μας δευτερευόντως.  Προχωρήσαμε λοιπόν στην κατάθεση αυτής της μηνυτήριας αναφοράς προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να διερευνηθεί αν πράγματι ειπώθηκε αυτή η λέξη και αν ειπώθηκε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες, γιατί σαφώς προκύπτουν ποινικά αδικήματα. Ο καθένας σε μία δημοκρατική χώρα σαφώς έχει την άποψή του και μπορεί να εκφραστεί, μπορεί να εκφραστεί και πολιτικά, αλλά κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποκαλεί κάποιον ή μία κοινωνία πολιτών ακόμα περισσότερο, με τη λέξη πρόβατα για μία δημοκρατική του επιλογή είτε είναι “ναι” είτε είναι “όχι”». 

Αχμέτ Ιμπράμ «Η λέξη “πρόβατα” δεν είναι πολιτική άποψη, αλλά μικροπολιτικές σκέψεις»

«Η λέξη “πρόβατα” δεν είναι πολιτική άποψη, αλλά μικροπολιτικές σκέψεις» έσπευσε να συμπληρώσει ο κ. Αχμέτ Ιμπράμ, τονίζοντας επίσης πως αυτή τους η κίνηση δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση την προσπάθειά τους να σπείρουν διχόνοια στην τοπική κοινωνία.

«Σε καμία περίπτωση με αυτή την ενέργεια δεν σπέρνουμε τη διχόνοια και τον διχασμό» τόνισε με τη σειρά του και ο κ. Μουμίν επισημαίνοντας πως «μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας και το δίκιο μας. Εμείς άλλωστε, η νέα γενιά, θα είμαστε οι πρώτοι, που θα διαφυλάξουμε την ενότητα και την ειρηνική συμβίωση στην περιοχή. Κάθε άλλη ενέργεια είναι απαράδεκτη».
«Η μειονότητα αλλάζει, οι νέοι της μειονότητας σκέφτονται διαφορετικά, σκέφτονται όμως μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια με τα δικαιώματα που τους ορίζει ο νόμος θεωρώντας τον εαυτό τους ένα κομμάτι της κοινωνίας» συνέχισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «είμαστε έλληνες πολίτες, έχουμε ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις άρα όποια δυνατότητα μας δίνει ο νόμος, όταν μας αποκαλούν “πρόβατα”, είναι προφανές ότι θα την εκμεταλλευτούμε. Όσο υπερήφανος είναι αυτός ο λαός, όση αξιοπρέπεια έχουν οι πολίτες αυτής της χώρας, την ίδια αξιοπρέπεια έχει και η μειονότητα». 

«Η  μειονότητα ψηφίζει πρόσωπα»

Ο κ. Αχμέτ έδωσε τη δική του απάντηση και στα περί κατευθυνόμενης ψήφου της μειονότητας, που επίσης ακούστηκαν με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, κάνοντας σαφές πως «στην μειονότητα δεν ψηφίζουμε πολιτική ιδεολογία, αλλά πρόσωπα. Η  μειονότητα ψηφίζει πρόσωπα, γνωρίζει πολύ καλά τα άτομα που ζητούν την ψήφο της, γνωρίζουν αν είναι κάποιος καλός και αν έχει τα όσα χρειάζονται για να την εκπροσωπήσει, εξ ου και ψηφίζει μαζικά».
«Η μειονότητα ψήφιζε, ψηφίζει και θα ψηφίζει πρόσωπα» τόνισε και ο κ.Μουμίν επισημαίνοντας πως «ένα από τα λάθη, που κάναμε τόσο καιρό, είναι ότι δεν καταφέραμε να περάσουμε στο αθηναϊκό κέντρο το σωστό μήνυμα, με αποτέλεσμα οι Αθηναίοι να αγνοούν την πραγματικότητα της Θράκης και της μειονότητας συγκεκριμένα». Ο κ. Μουμίν αναφέρθηκε στην πληθώρα συζητήσεων που γίνονται σε τηλεοπτικά παράθυρα για τα ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα, «ερήμην» όπως τόνισε της «μειονότητας» καταγγέλλοντας απουσία εκπροσώπων αυτής και των πολιτικών της περιοχής που μπορούν επάξια να την εκπροσωπήσουν στα αθηναϊκά media. 

«Τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με την μειονότητα»

Για την αλλαγή αυτής της κατάστασης, ο ίδιος τόνισε πως τα «πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με την μειονότητα, να μπουν σε έναν πολιτικό διάλογο μαζί της και με τους εκπροσώπους της και ξεκινώντας από σήμερα, να χαραχθεί μία κοινή πολιτική και για τη μειονότητα και για την πλειονότητα» σε συνεργασία μειονοτικών και πλειονοτικών πολιτικών εκπροσώπων της περιοχής τονίζοντας πως μόνο έτσι θα μπορούν να μεταφερθούν τα προβλήματα της μειονότητας και της περιοχής συνολικά στην κεντρική πολιτική σκηνή», εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως οι μειονοτικοί πολιτικοί θα πρέπει να διαχειρίζονται, κατά κύριο λόγο τα ζητήματα αυτά, σε αγαστή ωστόσο συνεργασία με τους υπολοίπους.

Ο κ. Μουμίν δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ιλχάν Αχμέτ περί του ζητήματος που ανέκυψε με τις φερόμενες δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πρόσωπο με περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια στην πολιτική, άξιο σεβασμού, εκφράζοντας ωστόσο τη διαφωνία του στα περί διχασμού που επέφερε η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, κάνοντας σαφές πως «κατά την προσωπική μου άποψη, η κίνηση αυτή δεν ήταν διχαστική σε κανένα επίπεδο. Θεωρώ ότι είναι μία ενέργεια που έπρεπε να γίνει για να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα, η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια του έλληνα πολίτη».

«Δεν στοχεύω να είμαι υποψήφιος σε κάποια κοντινή εκλογική διαδικασία, γι’ αυτό ας σταματήσουν κάποιοι να ανησυχούν»

Απαντώντας τέλος στα όσα ακούστηκαν για το ενδεχόμενο στρατηγικών κινήσεων από πλευράς του για την προσωπική του ανάδειξη και την μετέπειτα «μεταπήδησή» του στην κεντρική πολιτική σκηνή ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «την εντολή που έχω πάρει από τον λαό, με τη θέση μου στο περιφερειακό συμβούλιο, θα την τηρήσω. Δεν στοχεύω να είμαι υποψήφιος σε κάποια κοντινή εκλογική διαδικασία, γι’ αυτό ας σταματήσουν κάποιοι να ανησυχούν» επεσήμανε χαρακτηριστικά..

Οντέρ Μουμίν «Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε με το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και την ΝΔ, γινόμενο ένα ακόμα μνημονιακό κόμμα»

Ερωτηθείς τέλος σχετικά με την εγχώρια πολιτική επικαιρότητα και τις πρόσφατες εξελίξεις ο κ. Ιμπράμ χαρακτήρισε ως λάθος τη διενέργεια δημοψηφίσματος τη δεδομένη χρονική στιγμή, τονίζοντας πως «αν ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπει η νέα συμφωνία, ειδικά για τους αγρότες της περιοχής μας, τα πράγματα δεν θα είναι καλά. Ο κόσμος ήδη δυσκολεύεται, ειδικά με το μεγάλο πρόβλημα των επιδοτήσεων στα καπνά. Αν ισχύσουν και αυτά δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα τα βγάλει πέρα και, αν οι αγρότες δεν έχουν λεφτά, τότε και η περιοχή δεν θα έχει».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μουμίν που έκανε λόγο για «δύσκολες μέρες» οι οποίες είναι μπροστά μας και «θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να σταθούμε όρθιοι ως χώρα και ως πολίτες». «Ας κάνουμε υπομονή και ας είμαστε αισιόδοξοι» πρόσθεσε παρά το γεγονός ότι « αυτό που αποτυπώθηκε στην κάλπη του δημοψηφίσματος δεν είχε ανταπόκριση στη Σύνοδο Κορυφής. Το μεγάλο “Όχι” μετατράπηκε σε ένα χειρότερο “Ναι”».

Κλείνοντας ο κ. Μουμίν εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, δίχως να αποκλείει και το ενδεχόμενο εκλογών, καθώς όπως είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε με το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και την ΝΔ, γινόμενο ένα ακόμα μνημονιακό κόμμα».

Τα μεγάλα «στοιχήματα» της ΠΑΜ-Θ

Σε άλλο σημείο της συζήτησής τους οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν και στα ανοιχτά και εν εξελίξει βασικά «στοιχήματα» που έχει θέση η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, εκφράζοντας αρχικά την εκτίμησή τους στο πρόσωπο του κ. Παυλίδη. « Ο κ. Παυλίδης είναι ένα δώρο για την Περιφέρειά μας» είπε ο κ. Μουμίν χαρακτηριστικά, για να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του κ. Ιμπράμ, τονίζοντας πως «εργάζεται απίστευτες ώρες, παρά τα προβλήματα τα προσωπικά και της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης της χώρας, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου».

Στη συνέχεια περιέγραψαν εν συντομία τα βασικά ζητήματα τα οποία διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή η ΠΑΜ-Θ επικεντρώνοντας στην έγκριση της βίζας των 72 ωρών και στην απελευθέρωση της διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Νυμφαίας, τονίζοντας πως πρόκειται για κινήσεις που θα δώσουν τεράστια τουριστική ανάπτυξη και ώθηση στην περιοχή.

Ο κ. Ιμπράμ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της ΠΑΜ-Θ για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ένα στοίχημα το οποίο, όπως είπε ο ίδιος, φαίνεται πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φέτος η ΠΑΜ-Θ το κερδίζει, ενώ ειδική αναφορά έγινε και στα ανταποδοτικά οφέλη, που θα κερδίσει η περιοχή από την διέλευση του αγωγού ΤΑΡ.

Όπως έκαναν γνωστό η διοίκηση της Περιφέρειας μελετά ακόμα το ενδεχόμενο δημιουργίας ταμιευτήρων νερού και γεωτρήσεων, καθότι πρόκειται για αγροτική περιοχή, τα οποία βέβαια θα αποτελέσουν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.