Με τη βουλευτη Σμολιαν Πετια Μιχαλεφσκα συναντηθηκε ο Ε. Στυλιανιδης

Ξύπνησε θύμησες από τη δημιουργία του κάθετου άξονα Νυμφαία-Μακάζα και δημιούργησε προοπτικές ανάπτυξης νέων πρωτοβουλιών

Στην Κομοτηνή συναντήθηκε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης με τη Βουλευτή Σμόλιαν του Σοσιαλιστικού κόμματος της Βουλγαρίας Πέτια  Μιχαλέφσκα. Η συνάντηση έγινε σε συγκινησιακό κλίμα, διότι ο Βουλευτής Ροδόπης ήταν στενός φίλος του αείμνηστου πατέρα της και πρώην Υπουργού Υποδομών της Κυβέρνησης Στανίσεφ  Ντίμκο Μιχαλέφσκι, ο οποίος έφυγε πολύ νέος πριν μερικά χρόνια.

Οι δύο πολιτικοί συνδέθηκαν στενά προωθώντας αποτελεσματικά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας. Ο Ντίμκο Μιχαλέφσκι ήταν στενός φίλος και συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού της γείτονος και σημερινού προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο κ.Στανίσεφ, όπως άλλωστε ήταν και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης του Κώστα Καραμανλή.

Επιθεώρηση του υπό ολοκλήρωση έργου από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή Αύγουστος 2009

Κάθε φορά που ανέκυπταν ζητήματα οι πρωθυπουργοί τους ανέθεταν να τα ξεμπλοκάρουν και το έκαναν με επιτυχία. Έτσι προώθησαν την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, τη διαπραγμάτευση της ενεργειακής συνεργασίας, την ενίσχυση αμοιβαίων επενδύσεων και κυρίως την υπογραφή και λειτουργία 5 συνοριακών διαβάσεων ή σταθμών με κορυφαίο έργο τον κάθετο άξονα Κομοτηνή- Νυμφαία- Κιρτζαλι, ο οποίος ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Συμφώνησαν στη Νυμφαία το 2005. Ολοκληρώθηκε σχεδόν το 2009 και παραδόθηκε το 2012 χάρη στη συστηματική τους συνεργασία, στην επιμονή και στην πίεση που ασκούσαν στις Κυβερνήσεις τους.

Η Συμφωνία για τον Κάθετο Άξονα Νυμφαία – Κιρτζαλι μεταξύ Ε. Στυλιανίδη- Ντ. Μιχαλέφσκι στη Νυμφαία το 2005

Ο Ντίμκο Μιχαλεφσκι ήταν άλλωστε τότε Βουλευτής Κίρτζαλι και μετά Βουλευτής Σμόλιαν. όπως και ο Ευριπιδης Στυλιανίδης Βουλευτής Ροδόπης άρα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους προκειμένου να αποκτήσουν Ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Την ιστορική αναδρομή αυτή έκαναν την Τρίτη στην Κομοτηνή μαζί και με τη νεοεκλεγείσα και εκ νέου υποψήφια κόρη του Υπουργού  Πέτια Μιχαλέφσκα με την οποία συμφώνησαν μετά τις Βουλγαρικές εκλογές και μαζί με συναδέλφους τους από τα δύο Κοινοβούλια Ελλάδας και Βουλγαρίας να αναπτύξουν από κοινού πρωτοβουλίες, όπως το άνοιγμα της Νυμφαίας και για λεωφορεία, οι στοχευμένες εκδρομές τουριστικών γκρουπ στη Ροδόπη και τη Θράκη, η συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και οι αδελφοποιήσεις μεταξύ πολιτιστικών συλλόγων ή επιμελητηρίων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.