Λαικη Συσπειρωση ΑΜΘ: «Καμια εγκατασταση αιολικου παρκου στο Εθνικο Παρκο Δασους Δαδιας»

Επερώτηση της παράταξης καλεί την Περιφέρεια να λάβει μέτρα

Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη για το θέμα τις εγκατάστασης ανεμογεννητριών εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ.

Η περιφερειακή παράταξη υπογραμμίζει την έντονη αναστάτωση των κατοίκων από την παραπάνω επιδίωξη, θυμίζοντας παράλληλα με νόημα πως έχουν περάσει μόλις 9 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το δάσος. Παράλληλα αναφέρεται στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που απαγορεύουν στη συγκεκριμένη περιοχή τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών, αλλά και τις επιπτώσεις μιας τέτοιες εξέλιξης στο περιβάλλον και την άγρια ζωή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ ζητά να μην πραγματοποιηθεί καμία εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο «Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου» καλώντας τη διοίκηση της περιφέρειας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Ολόκληρη η επερώτηση έχει ως εξής:

«Σε έντονη αναστάτωση βρίσκονται κάτοικοι και φορείς της Π.Ε. Έβρου από το γεγονός ότι ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50MW  και των συνοδών σε αυτόν έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, στη θέση “Τρίκορφο” των ΔΕ Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου των ομώνυμων Δήμων, ΠΕ Έβρου» (ΠΕΤ: 2211855016).

Πρόκειται για έργο που βρίσκεται μέσα στο νοτιοδυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, στη θέση «Τρίκορφο».

Μόλις 9 μήνες έχουν περάσει από την καταστροφική πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο, που κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών, της έλλειψης έργων καθαρισμού του δάσους, αντιπυρικών ζωνών, έλλειψης οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών, που υλοποίησαν όλες διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή.

Κι ενώ δεν προχώρησε ακόμα κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και προστασίας, για πρώτη φορά υποβλήθηκε μελέτη (ΜΠΕ) για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικού σταθμού μέσα στο Εθνικό Πάρκο. Σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 10 ανεμογεννήτριες εντός της Ζώνης Β1 του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης –Σουφλίου» και εντός της ΖΕΠ GR1110002 «Δάσος Δαδιά – Σουφλί» του δικτύου Natura 2000.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 35633/13-10-2006 (Δ’911) Κ.Υ.Α. [Χαρακτηρισμός του δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου ως Εθνικό Πάρκο με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου» και καθορισμός χρήσεων και όρων και περιορισμών δόμησης], οι ΑΣΠΗΕ δεν περιλαμβάνονται στις επιτρεπόμενες χρήσεις/δραστηριότητες. Η «πράσινη» επένδυση θα επιφέρει περαιτέρω καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, του ίδιου του δάσους και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών που υπάρχουν στο σημαντικότερο καταφύγιο για τα είδη αυτά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Δεκάδες είναι, ήδη, τα νεκρά πουλιά λόγω ύπαρξης των ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι σήμερα, στον Έβρο και τη Ροδόπη έχουν καταγραφεί 26 νεκρά αρπακτικά πουλιά λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες (μεταξύ των οποίων 14 γύπες), περισσότερα από 100 πουλιά μικρότερων ειδών κλπ.

Επισημαίνουμε, ότι εκτός από τη θανάτωση των πουλιών λόγω πρόσκρουσης, οι ανεμογεννήτριες επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις και σε άλλα προστατευόμενα είδη,  σε  οικότοπους, αλλά και ανατρέπουν και τη διαβίωση ειδών της άγριας πανίδας που αναγκάζονται να απομακρυνθούν από τα μέχρι πριν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ενδιαιτήματα τους.

Όλα τα παραπάνω έχει πάρει υπόψη του η αρμόδια Δασική Υπηρεσία που έχει την ευθύνη του εθνικού πάρκου και γι αυτό έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προωθούν σε όλη τη χώρα την εγκατάσταση Α.Π.Ε. στα πλαίσια της «απελευθέρωσης της ενέργειας» και της  «πράσινης μετάβασης», για την  κερδοφόρα διέξοδο των τεράστιων κεφαλαίων επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, των κατασκευών και άλλων κλάδων, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον πραγματικό στόχο της πράσινης μετάβασης αλλά και την υποκριτική “ευαισθησία” τους για την προστασία του περιβάλλοντος, που υποτάσσεται στις καπιταλιστικές σχέσεις παράγωγης και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Μεγάλες όμως ευθύνες έχουν και οι πλειοψηφίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια που στηρίζουν αυτή την πολιτική,  εγκρίνοντας δεκάδες άδειες  αιολικών πάρκων σε όλη τη περιοχή.

Πρόσφατη είναι και η κοινοτική Οδηγία που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με την Οδηγία, όλες οι περιοχές θεωρούνται εν δυνάμει «κατάλληλες» να αξιοποιηθούν για τέτοιες εγκαταστάσεις, ενώ άδειες και εγκρίσεις θα δίνονται πλέον με «fast track» διαδικασίες σε επιχειρηματικούς ομίλους, περιοχές «natural» κατατμίζονται και ουσιαστικά αίρεται η όποια προστασία παρείχαν.

Ωστόσο τις προτεραιότητες και τις «στρατηγικές επιλογές» των κυβερνήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων στην ενέργεια τις βιώνει καθημερινά ο λαός, που πληρώνει πανάκριβο ρεύμα την ώρα που τα κέρδη ζαλίζουν, τις βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών όπου καταπατούνται προστατευόμενες περιοχές, προκαλείται ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, πλήττεται η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία κ.α.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

  • Τι μέτρα θα πάρει η Περιφέρεια για να μην πραγματοποιηθεί καμία εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο «Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου» στη Π.Ε. Έβρου;
  • Θα συμφωνήσει με τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών που έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών μέσα στο Εθνικό Πάρκο; Όπως επίσης με την ομόφωνη αρνητική απόφαση – γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουφλίου και τις αντίστοιχες αποφάσεις – ψηφίσματα μαζικών φορέων, συλλόγων και σωματείων της περιοχής;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.