Κριτικη σε αυστηρους τονους απο τον Οντερ Μουμιν για τους χειρισμους της ΝΔ στην περιοχη

Η «κούρσα» διαδοχής, η ρητορεία περί δίκαιης εκπροσώπησης και ο αποκλεισμός των νεώτερων στελεχών από τα εσωκομματικά τεκταινόμενα στο στόχαστρο του

Η αιφνίδια για πολλούς παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά μετά το δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου και ο ορισμός στην ηγεσία του κόμματος της ΝΔ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη άνοιξε έναν ευρύ διάλογο όχι μόνο για το πρόσωπο που θα αναλάμβανε τις τύχες του κόμματος αλλά και του επανακαθορισμού της ιδεολογικής ταυτότητας της κεντροδεξιάς παράταξης. Ο διάλογος αυτός όμως όπως και τα σενάρια διαδοχής, μπήκαν στην άκρη μετά την προκήρυξη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου με όλα τα στελέχη της ΝΔ να δηλώνουν την αμέριστη στήριξη τους στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
 
Με τη νέα εκλογική ήττα της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές λαμβάνεται η απόφαση για επίσπευση των διαδικασιών διαδοχής και πλέον ανοίγει κυριολεκτικά ο «ασκός του Αιόλου» με τις επικρίσεις για ιδεολογικά παραστρατήματα, την ανάγκη επανακοθορισμού της ιδεολογικής ταυτότητας του «μπλε στρατοπέδου» και του προσώπου που θα είναι ικανό να επιφέρει τον «αέρα αλλαγής» να μονοπωλούν τη συζήτηση τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, αφού οι τοπικές οργανώσεις της ΝΔ στη Ροδόπη και την Ξάνθη βλέπουν μετά από πολλά χρόνια να μην εκλέγεται βουλευτής της ΝΔ στους δυο νομούς της Θράκης.
 
Απόρροια της μη εκλογής βέβαια υποψηφίου της ΝΔ σε Ροδόπη και Ξάνθη, χάρη στα «τερτίπια» του ισχύοντος εκλογικού νόμου, είναι και τα όσα γνωστά κινδυνολογικά αναπαρήγαγαν τα κεντρικά ΜΜΕ με πρωτοσέλιδα και πηχυαίους τίτλους, που όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, επανέφερε στην επιφάνεια την παραφιλολογία της κατευθυνόμενης μειονοτικής ψήφου. 

Οντέρ Μουμίν «Στην κεντροδεξιά παράταξη νομίζω ότι θα έπρεπε να εκπροσωπείται και η μειονότητα»

Καταθέτοντας τις απόψεις του για όλα αυτά τα ζητήματα – μετά και την πρόσφατη ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην οποία τοποθετούταν σχετικά με τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΝΔ, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η ΝΔ απομακρύνθηκε από τη μειονότητα-, ο περιφερειακός σύμβουλος της ΑΜ-Θ κ. Οντέρ Μουμίν, βρέθηκε στα στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως εντάσσει τον εαυτό του στον κεντροδεξιό χώρο και αν πρέπει να του αποδοθεί κάποια ταμπέλα αυτή θα ήταν του αυτοδιοικητικού καθώς «στην αυτοδιοίκηση δεν χωρούν κομματικοί χρωματισμοί». Προς επίρρωση των παραπάνω αυτοχαρακτηρισμών μάλιστα ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την συνύπαρξη του στον αυτοδιοικητικό βίο με τον δήμαρχο Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ που ιδεολογικά εντάσσεται σε έναν άλλο χώρο.
 
Παρόλα αυτά ο κ. Μουμίν, ως ενταγμένος ιδεολογικά στο χώρο της κεντροδεξιάς, εξέφρασε την εκτίμηση πως «η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκε σε γενικό επίπεδο από τον κεντροδεξιό χώρο με αποτέλεσμα αυτό να το πληρώσει και στη μειονότητα» για να συμπληρώσει με νόημα πως «σ’ αυτή τη μεγάλη παράταξη, την κεντροδεξιά παράταξη, νομίζω ότι θα έπρεπε να εκπροσωπείται και η μειονότητα». 

«Αυτό που λείπει από την Ν.Δ. είναι ο ειλικρινής διάλογος με τη μειονότητα»

Ο κ. Μουμίν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους χαρακτηρισμούς «περί προβάτων» για τους μειονοτικούς ψηφοφόρους που ακούστηκαν προ καιρού κάνοντας λόγο για υιοθέτηση ενός υβριστικού και ακροδεξιού λεξιλογίου που κάθε άλλο παρά βοηθά στην αρμονική συμβίωση των κατοίκων της Θράκης και επιπλέον «δημιούργησε μια ρήξη και ένα κενό με τη μειονότητα το οποίο δύσκολα θα διορθωθεί». Παράλληλα δίνοντας ο ίδιος τη δική του ερμηνεία για το εκλογικό αποτέλεσμα της Ροδόπης και τα σενάρια που προηγήθηκαν για την κατάταξη των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των δύο μεγάλων κομμάτων υπογράμμισε πως «αυτό που λείπει από την Ν.Δ. είναι ο ειλικρινής διάλογος με τη μειονότητα ή με τα στελέχη της μειονότητας. Δεν υπάρχει η σχέση αλληλοσεβασμού, αλληλοεκτίμησης, αγάπης και δεν υπάρχει αυτός ο απαραίτητος ειλικρινής διάλογος για να μπορέσουν να γίνουν τα βήματα μπροστά» για να αντιτείνει όμως ότι η περίπτωση του κ. Κατραντζή ήταν μια αξιόλογη υποψηφιότητα. «Προς τιμήν της, η κ. Βούλα Ελευθεριάδου του παραχώρησε τη θέση της» τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας πως ο κ. Κατραντζή «είχε πολύ λίγες ημέρες μπροστά του, και έτσι το αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό, αλλά από την πλευρά του κόμματος, ήταν μια αρχή. Δεν είναι όμως ικανό ακόμα ώστε να αντιστρέψει το κλίμα προς το παρόν» ενώ αναφορικά με την κατάρτιση της λίστα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη ο κ. Μουμίν θύμισε πως «υπήρξαν αντιδράσεις από τον κ. Χαρίτου να τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου αλλά οι αντιδράσεις δεν έγιναν αποδεκτές και έμεινε η σειρά όπως ήταν» για να τονίσει πως «αυτό είναι μια ένδειξη σεβασμού, αγάπης, αλληλοεκτίμησης και ειλικρίνειας προς τη μειονότητα». 

«Η ρητορική περί δίκαιης εκπροσώπησης είναι ξεπερασμένη»

Ο περιφερειακός σύμβουλος αναφέρθηκε και στα «τερτίπια» του εκλογικού νόμου που άφησαν εκτός βουλής τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη αλλά και τη ρητορεία περί ισότιμης εκπροσώπησης των σύνοικων στοιχείων σημειώνοντας αρχικά ότι «ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι ένας εξαιρετικός πολιτικός. Έχει διατελέσει υπουργός σε καίρια πόστα με μεγάλη επιτυχία. Είναι ένα κεφάλαιο για τη Ροδόπης. Αδικείται εκ του αποτελέσματος, γιατί είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι πάντα στις εκλογές και γενικότερα κυρίαρχος είναι ο λαός, αδικήθηκε από τον εκλογικό νόμο με την αφαίρεση της έδρας, διότι ήταν το δεύτερο κόμμα η ΝΔ». «Παρόλα αυτά» συμπλήρωσε «η ρητορική που ακολουθείται κατά καιρούς, με τον τρόπο που ασκείται είναι μια λαθεμένη πολιτική. Εξαιρετικά λαθεμένη. Αποτυπώθηκε στην κάλπη ότι αυτή τη φορά δεν πέρασε αυτή η ρητορική. Σας πληροφορώ ότι σε αμιγώς χριστιανικές κάλπες, πάρα πολλοί ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και δεν κοίταξαν αν ο επικεφαλής είναι χριστιανός ή μουσουλμάνος. Στην κάλπη της Γρατινής, στο Σώστη που ήμουν εγώ δικαστικός αντιπρόσωπος, στο Κόσμιο, στους Προσκυνητές, αμιγώς χριστιανικές κάλπες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αποδοκιμάζοντας προφανώς και αυτή τη ρητορική. Νομίζω ότι είναι μια ξεπερασμένη πολιτική και αν από ένα σημείο και μετά θέλουμε πραγματικά τη δίκαιη εκπροσώπηση, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε τον σεβασμό και την αγάπη μεταξύ μας και να σταματήσουν αυτές οι ρητορικές ένθεν κακείθεν. Όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές είναι Έλληνες πολίτες. Από κει και πέρα ό, τι λέγεται νομίζω ότι είναι περιττό». 

«Δεν πρέπει για ίδιον όφελος να αποκλείουμε τους νέους»

Αναφερόμενος δε στην ανάγκη για ανανέωση των προσώπων στο χώρο της ΝΔ ο κ. Μουμίν υπογράμμισε πως θα πρέπει να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο τόσο τοπικά όσο και κεντρικά νεώτεροι άνθρωποι χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα παραγκωνιστούν τα παλαιότερα στελέχη. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τους παλιούς. Δεν μπορούμε να τραβήξουμε μια γραμμή και να πούμε τελειώνουμε με το παλιό. Οι παλιοί έχουν την εμπειρία. Είναι απολύτως απαραίτητοι» παρατήρησε με έμφαση για να προσθέσει όμως από την άλλη ότι πρέπει ορισμένα πράγματα στην Ελλάδα γενικότερα να αλλάξουν. «Δεν πρέπει για ίδιον όφελος να αποκλείουμε και τους νέους. Η ΝΔ έχει αρκετά στελέχη και από τη μειονότητα και από την πλειονότητα νέων ανθρώπων που μπορούν με αξιώσεις να σταθούν» εξήγησε. 

«Εφόσον δεν πάμε στα άκρα προς τα δεξιά, αυτό είναι ευχάριστο για τη μειονότητα»

Τέλος ο κ. Μουμίν σχολίασε και τις υποψηφιότητες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την προεδρία της ΝΔ εκτιμώντας πως τελικά οι υποψήφιοι θα είναι τρεις ή τέσσερις και πως τελικά θα θέσει υποψηφιότητα και ο κ. Μειμαράκης.
«Όλες οι υποψηφιότητες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα τοποθετούνται στον κεντροδεξιό χώρο για τον οποίο η μειονότητα δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Εφόσον λοιπόν δεν πάμε στα άκρα προς τα δεξιά, αυτό είναι ευχάριστο για τη μειονότητα. Από την άλλη πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα των υποψηφίων. Ο καθένας έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του. Αυτά θα αξιολογηθούν αλλά για μια εκτενέστερη συζήτηση νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη. Απλά επιγραμματικά να πω ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι συμπαθής άνθρωπος. Φάνηκε και από το αποτέλεσμα, συσπείρωσε δυνάμεις. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αρνητικό γι’ αυτόν. Όσο αφορά την υποψηφιότητα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η οικογένεια του κ. Μητσοτάκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μειονότητα, διατηρεί επαφές και σχέσεις και τέλος ο Απόστολος Τζιτζικώστας προέρχεται από πολιτική οικογένεια αλλά στη θέση που βρίσκεται είναι αυτοδημιούργητος. Είχε απέναντί του κομματικούς μηχανισμούς, τον κυνήγησαν, παρόλα αυτά τα κατάφερε. Εκφράζει τη νέα γενιά. Όπως και να χει νομίζω ότι σίγουρα θα είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.