Κωστας Κατσιμιγας: «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ μαζι θα μπορουσαν να πετυχουν σπουδαια πραγματα στην αυτοδιοικηση»

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» επί της απόφασής του να μην ηγηθεί εκ νέου της προσπάθειας των αυτοδιοικητικών εκλογών, την πολιτική του «συνέχεια» αλλά και τα πιθανά σενάρια επί τους αποτελέσματος της κάλπης

«Η κεντροαριστερά, όπως κι αν εκφραστεί, δεν έχει το χρόνο να συγκροτήσει ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο που να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διοίκηση της Περιφέρειας»

Για την απόφασή του να μην κατέλθει εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές ως επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» μίλησε το πρωί της Παρασκευής, 14 Ιουλίου ο κ. Κώστας Κατσιμίγας.

Σε συνέχεια της προχθεσινής ανακοίνωσής του, στην οποία επεξηγούσε επακριβώς τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του αυτή,  ίδιος αναφέρθηκε σε αυτούς, μίλησε για το πολιτικό μέλλον του ιδίου αλλά και των υπολοίπων στελεχών της παράταξης, ενώ εξέφρασε και την εκτίμησή του για τους υποψηφίους και το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής μάχης.

Κώστας Κατσιμίγας όμως…

ΠτΘ: κ. Κατσιμίγα ανακοινώσατε την  απόφασή σας να μην κατέλθετε εκ  νέου υποψήφιος ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεδομένου ότι είχατε θέσει τα κριτήρια που θα έκαναν δυνατό ένα τέτοιο σενάριο η απόφασή σας θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί ως προδιαγεγραμμένη…

Κ.Κ.:  Προδιαγεγραμμένη σαφέστατα ήταν. Εκείνο  το οποίο δημιούργησε καινούργια δεδομένα, ήταν το ατύχημα στα Τέμπη. Το ατύχημα στα Τέμπη μετέφερε τις εθνικές εκλογές δυο μήνες αργότερα. Με τον τρόπο αυτό συρρικνώθηκε ο χρόνος προετοιμασίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, διότι μέχρι τις εθνικές εκλογές κανένας δεν μιλούσε γι’ αυτές, εν αναμονή του πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό. Οι περιφερειακές εκλογές κατά την άποψή μου λανθασμένα έχουν χαρακτήρα κομματικό, εν αντιθέσει με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση όπου κατακτήθηκε και δεν υπάρχουν πλέον κομματικές σημαίες, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Στην Κομοτηνή, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, δημιουργούνται ισχυρά αυτοδιοικητικά σχήματα πρώτου βαθμού που δεν είναι μονοκομματικά, ενώ στην περιφέρεια αυτό δεν συμβαίνει, ενώ θα έπρεπε. Αυτό συμβαίνει διότι το δίκτυο ανθρώπων περιορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, έτσι εάν εγώ είμαι γνωστός στη Ροδόπη, δεν είμαι γνωστός στη Δράμα. Εκεί λοιπόν θα έπρεπε να διαθέτω ένα δίκτυο ανθρώπων που να με κάνουν γνωστό. Δεν είναι εύκολο πράγμα αυτό, εάν δεν έχεις τη στήριξη  ενός κόμματος το οποίο έχει έτοιμο το δίκτυο των ανθρώπων αυτών. Ο χρόνος προετοιμασίας των αυτοδιοικητικών εκλογών περιορίστηκε, όσοι ήταν σίγουροι προετοιμάστηκαν, όσοι  ανέμεναν τις πολιτικές εκλογές ξεκινάνε τώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που απομένει είναι πέντε εβδομάδες, δηλαδή ελάχιστος και οι προϋποθέσεις που είχα θέσει εγώ δεν φαίνονται να συμβαίνουν πουθενά. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αμηχανία μετά την κατάρρευση των ποσοστών του, το ΠΑΣΟΚ κι αυτό αυτή τη στιγμή ψάχνεται, καθώς το μισό θέλει να πάει με τη Νέα Δημοκρατία – όπως συνέβη και με το σχήμα το οποίο συνεργάστηκε και με τη διοίκηση Μέτιου και δεν αποδοκιμάστηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – και υπάρχει και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ το οποίο μιλάει για αυτοτελή κάθοδο με νέα πρόσωπα στις περιφερειακές εκλογές.

«Δεν θα πήγαινα ως υποψήφιος για καταγραφή ποσοστού, αλλά για να διεκδικήσω την Περιφέρεια»

ΠτΘ: Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκετε όπως είπατε αυτή τη στιγμή σε ένα στάδιο αμηχανίας ή σε κάθε περίπτωση σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού. Δεν λειτούργησε αυτό αποτρεπτικά για εσάς, υπό την έννοια ότι αν λαμβάνατε στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είχατε την στήριξη ενός κόμματος που αυτή τη στιγμή βρίσκεται «στα κάτω του»;

Κ.Κ.: Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, πριν τα αποτελέσματα των εκλογών, μην γνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αυτή την  πτώση. Αυτό που εγώ είπα είναι ότι εάν υπάρξει μια συνεργασία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο κάτω από το πρόσωπό μου – που ήμουν ένας αυτοδιοικητικός ανεξάρτητος εδώ και είκοσι χρόνια, χωρίς κομματική ταυτότητα – θα δημιουργούνταν μια άλλη δυναμική. Δεν το παίρνουμε αθροιστικά, ποτέ στην αυτοδιοίκηση. Στην αυτοδιοίκηση εάν δημιουργηθεί μια δυναμική από δυο πόλους της κεντροαριστεράς και υπάρχει ένας σοβαρός αυτοδιοικητικός λόγος, τότε δημιουργείται μια άλλη δυναμική και ενδεχομένως με αξιώσεις μπορεί να διεκδικήσεις και τη διοίκηση της περιφέρειας. Αυτός είναι ο σκοπός. Εγώ δεν ήμουν άνθρωπος που θα  πήγαινα να κάνω μια καταγραφή ποσοστού όπως κάνει το ΚΚΕ ή άλλα μικρότερα κόμματα. Εγώ θα πήγαινα να διεκδικήσω περιφέρεια. Για να διεκδικήσω περιφέρεια με τη στήριξη μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος χωρίς αυτοδιοικητική κουλτούρα και χωρίς δίκτυο ανθρώπων στη βάση, όπως και οι ίδιοι το παραδέχονται, δεν είχε κανένα νόημα. Το ΠΑΣΟΚ, μικρότερο μεν σε ποσοστά κόμμα, με ισχυρότερο όμως δίκτυο ανθρώπων ανά την επικράτεια, έδινε μια άλλη δυναμική. Τα δυο κόμματα μαζί λοιπόν θα μπορούσαν να πετύχουν σπουδαία πράγματα. Δυστυχώς όμως αυτό το πράγμα δεν γίνεται, πανελληνίως και κατά την άποψή μου θα μετανιώσουν και τα δύο κόμματα που δεν συνεργάστηκαν. Καταλαβαίνετε ωστόσο ότι διεκδικούν αμφότερα τον ίδιο χώρο και στο μυαλό τους η λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου».

«Θεωρώ πως κάναμε καλή δουλειά η οποία καταγράφηκε»

ΠτΘ: Η Ανεξάρτητης Ενωτική Πρωτοβουλία από την πρώτη ημέρα της παρουσίας της στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου κατεγράφη ως μια σοβαρή και ουσιαστική δύναμη. Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός;

Κ.Κ.: Ήμασταν και ο έξι σύμβουλοι μια αρραγής ομάδα. Δεν είχαμε ποτέ κλυδωνισμούς, ήμασταν η μόνη παράταξη που διατηρούσε γραφεία με υπάλληλο και είχαμε ενημέρωση ανά πάσα στιγμή, είχαμε τη δυνατότητα να ψάξουμε, να δούμε, να γράψουμε, κλπ.. Δουλέψαμε σκληρά, και πάντοτε πηγαίναμε προετοιμασμένοι και στα περιφερειακά συμβούλια, αλλά κι στην οικονομική επιτροπή με τον περιφερειακό σύμβουλο τον Χρήστο Χατζηπέμου, ο οποίος έκανε σκληρή δουλειά προετοιμασίας, διαθέτοντας κάθε φορά   μέρες και νύχτες  για να προετοιμαστεί. Νομίζω ότι αρκετές φορές φέραμε σε δύσκολη θέση τη διοίκηση και πολλές φορές πετύχαμε πράγματα και τους προστατέψαμε, γιατί η πρόθεσή μας ήταν πάντοτε καλή, δεν θέλαμε να τους εκθέσουμε. Θέλαμε να προστατέψουμε τον θεσμό και τους συναδέλφους μας οι οποίοι πολλές φορές παρασύρονταν από λάθη ή από κεκτημένη ταχύτητα αλαζονείας της κεντρικής διοίκησης. Νομίζω ότι κάναμε καλή δουλειά, μια δουλειά η οποία καταγράφηκε και τουλάχιστον θα μείνει ο καλός ο λόγος.

«Δεν θα είμαι υποψήφιος ούτε εγώ ούτε οι σύμβουλοί μου σε αυτοδιοικητικό σχήμα δευτέρου βαθμού»

ΠτΘ: Όπως αναφέρετε και στην ανακοίνωση ο κύκλος της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας ως είχε κλείνει. Υπάρχει περίπτωση να μπει κάποιος άλλος επικεφαλής και να συνεχίσει ως παράταξη; Και ποιο το πολιτικό μέλλον των στελεχών της;

Κ.Κ.: Στην πολιτική τα πάντα είναι ρευστά. Εκείνο που είναι δεδομένο είναι ότι εγώ δεν θα είμαι επικεφαλής της παράταξης. Το όνομα της παράταξης δεν το έχω κατοχυρώσει, επομένως οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει τον τίτλο, ωστόσο δεν θα ήταν και πρέπον να το κάνει. Όσον αφορά τους υποψήφιους της παράταξής μου ήδη 3-4 έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν σε άλλα αυτοδιοικητικά σχήματα πρώτου βαθμού, και στον δήμο Αρριανών και στον δήμο Καβάλας και στον δήμο Κομοτηνής. Τις επόμενες μέρες θα δούμε και άλλες τέτοιες συμμετοχές στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Για τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση δεν  ξέρω. Θέλω να πιστεύω ότι εκ των έξι περιφερειακών συμβούλων της παράταξης, κανένας δεν θα συμμετέχει σε αυτοδιοικητικό σχήμα δεύτερου βαθμού. Ενδεχομένως ο κ.Νίκος Αργυρίου ως «σκληρός» κομματικός του ΣΥΡΙΖΑ πειθαρχήσει και τον δούμε υποψήφιο, αλλά οι υπόλοιποι είμαι σε θέση να ξέρω ότι δεν θα είναι υποψήφιοι, ούτε εγώ, ούτε οι υπόλοιποι σύμβουλοί μου. Όλοι είναι απογοητευμένοι και όλοι θα αποστασιοποιηθούν.

«Αν δεν δημιουργηθεί ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο κ. Τοψίδης μπορεί να απορροφήσει ψηφοφόρους και από αυτόν τον χώρο»

ΠτΘ: Ποια είναι η εκτίμησή σας επί του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Κ.Κ.: Τα ψηφοδέλτια κλείνουν στις 31 Αυγούστου. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτε. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα έχουμε το σχήμα του Χρήστου Μέτιου, του Χριστόδουλου Τοψίδου και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Με το καινούργιο εκλογικό σύστημα δεν υπάρχει απλή αναλογική, επομένως το ποσοστό που είχα πάρει εγώ, το 13%, αντιστοιχεί σε τρεις περιφερειακούς συμβούλους. Το 60% των συμβούλων  το παίρνει η παράταξη που θα επικρατήσει αρχικά. Επομένως ο λόγος και ο ρόλος της αντιπολίτευσης πλέον  είναι  περιορισμένος. Πιστεύω αυτή τη στιγμή  ότι εάν δεν υπάρξει κάτι το κοσμογονικό,  γιατί στην πολιτική όλα τα έχουμε δει, η κεντροαριστερά, όπως κι αν εκφραστεί, δεν έχει το χρόνο προκειμένου να συγκροτήσει ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο που να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διοίκηση της Περιφέρειας. Από εκεί και πέρα αν δεν δω τα ψηφοδέλτια στο σύνολό τους δεν μπορώ να πω. Είδα πολύ αξιόλογους ανθρώπους στο ψηφοδέλτιο του κ. Μέτιου, όπως ο κ.Παπαδάκης, μια εξαιρετική υποψηφιότητα για το ψηφοδέλτιο του, όπως την ίδια στιγμή είδα υποψηφιότητες στο ίδιο ψηφοδέλτιο που δεν μου είπαν τίποτε απολύτως. Για το ψηφοδέλτιο του Χριστόδουλου Τοψίδη ξέρω ότι έχει καλούς υποψηφίους στη Δράμα, ενώ στη Ροδόπη εμφανίζεται αδύναμο αυτή τη στιγμή. Μέχρι τις 31 Αυγούστου τα πάντα μπορούν να συμβούν.  Ο Χριστόδουλος Τοψίδης εάν δεν δημιουργηθεί ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απορροφήσει και ψηφοφόρους από εκείνο το χώρο, επομένως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο και μη προβλέψιμο, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.