Κωστας Κατσιμιγας: Οχι στην ακριτη χωροθετηση των ΑΠΕ

Επιφυλάξεις για τα αιολικά πάρκα κοντά σε οικισμούς, αλλά και τις μεγάλες εκτάσεις φωτοβολταϊκών που προωθούνται σε όλη την ΑΜΘ

Πολλά τα δελτία τύπου, λίγα τα έργα από την Περιφέρεια ΑΜΘ

Τον προβληματισμό του για την άκριτη χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ειδικά τα αιολικά αλλά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία κ. Κώστας Κατσιμίγας, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.

Αφορμή η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, που έχει ως θέματα της ημερήσιας διάταξης αμιγώς θέματα έγκρισης Μελετών Περιβαλλοντικών Όρων, με τρία θέματα για αιολικά πάρκα και 7 για φωτοβολταϊκά.

Ειδικά αναφέρθηκε στον χρόνο στον οποίο έρχεται το συμβούλιο, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, που τον απέδωσε στις πιέσεις από τις εταιρείες που έχουν ζητήσει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών όρων, για αυτό και η διοίκηση προχώρησε στο πρωτοφανές, για αυτή, βήμα να πραγματοποιήσει δεύτερο Περιφερειακό Συμβούλιο στον ίδιο μήνα.

Ναι στις ΑΠΕ, όχι στην άκριτη εγκατάστασή τους

Όσο για τα ίδια τα θέματα, ο κ. Κατσιμίγας ξεκαθάρισε πως πάγια θέση της παράταξής τους είναι ότι δεν είναι εναντίον των ΑΠΕ και των ανεμογεννητριών, αλλά μόνο εφόσον βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων από οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ευαίσθητων περιβαλλοντικών συστημάτων, ή όπου υπάρχει προσδοκία άλλου είδους ανάπτυξης.

«Στη Ροδόπη υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές που δεν περιλαμβάνονται μέσα σε αυτές τις κατηγορίες» σημείωσε, ώστε οι εταιρές να μην επιδιώκουν να βάζουν ανεμογεννήτριες στο Παπίκιο, ή στη Μαρώνεια, τη ναυαρχίδα της Ροδόπης στην παράδοση και την ομορφιά.

Οι λόγοι για τους οποίους θα καταψηφίσουν, είναι γιατί το πάρκο θα εγκατασταθεί 1,5 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Μαρώνειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικός θόρυβος να φτάνει στον οικισμό, γιατί στην περιοχή υπάρχει μια άλλη προσδοκία ανάπτυξης, και γιατί γίνεται σε μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, ένα κατάφυτο δάσος, ενώ δεν προβλέπεται η εκφορά άποψης από τις τοπικές κοινότητες.

Ο κ. Κατσιμίγας στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι πολλά από τα θέματα αφορούν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, κυρίως σε Έβρο και Δράμα, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ελεγχθεί αν καλλιεργούνται ή αν είναι βοσκοτόπια, και θέματα που αλλάζουν τη χρήση, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους.

Θεωρεί πως είναι σωστό να γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία ΑΠΕ και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ενέργειας της χώρας, όμως θα πρέπει να ελέγχεται, από αυτούς που έχουν θέσεις εξουσίας, ουσιαστικά οι αλλαγές χρήσεις και πώς επηρεάζουν γεωργία και κτηνοτροφία.

Πλεονασμός στα Δελτία τύπου, υστέρηση στα έργα

Ο κ. Κατσιμίγας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της «φλύαρης», αλλά κενής έργου, δραστηριότητας της Περιφέρειας στο θέμα των δελτίων τύπου, που κατηγοριοποίησαν πρόσφατα, διαπιστώνοντας πως από τα 245 δελτία τύπου, μόλις 10 αφορούν σημαντικά έργα και δράσεις της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της.

Τα 42 είναι εθιμοτυπικά, τα 111 διοικητικά ζητήματα, ενώ 82, αφορούν εντάξεις και χρηματοδοτήσεις έργων φορέων εκτός Περιφέρειας, κυρίως εντάξεις στο ΕΣΠΑ.

Για αυτό το κομμάτι εξέφρασε την ιδιαίτερή του δυσφορία ο επικεφαλής της παράταξης, σημειώνοντας πως όλη η δουλειά της ωρίμανσης γίνεται από τους άλλους φορείς, όπως δήμοι, ΔΕΥΑ κτλ, ελέγχονται από την Διαχειριστική Αρχή, και το μόνο που κάνει ο κ. Περιφερειάρχης είναι να υπογράφει τις χρηματοδοτήσεις, ενώ «προσέρχονται σαν γλάστρες οι περιφερειακοί σύμβουλοι της περιοχής, θα βγουν μια φωτογραφία και θα βγει το σχετικό δελτίο τύπου», κάνοντας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα.

Μόλις 10 δελτία (το 4%) αφορούν έργα και δράσεις αρμοδιότητας των Υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜΘ, σημείωσε, ενδεχομένως και τα συλλογικά όργανα, ή «οι έμμισθοι ή αργόμισθοι αντιπεριφερειάρχες, εντεταλμένοι σύμβουλοι που έχει ορίσει η συνδιοίκηση Μέτιου, Σιμιτσή, Καραγιώργη και αποστατών».

Όλα αυτά, δείχνουν πως στην Περιφέρεια επιτελείται ένα τεράστιο έργο από το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας, σε εντυπωσιακό, κατά τον κ. Κατσιμίγα, βαθμό, οι πολίτες όμως πρέπει να έχουν την ευαισθησία, να ελέγξουν στο τέλος της θητείας της σημερινής διοίκησης, ποιο είναι το πραγματικά παραχθέν αναπτυξιακό έργο στην Περιφέρεια.

«Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και των πράξεων, και σίγουρα δεν μπορεί να επαίρεται η Περιφέρεια αν ο Δήμος Παρανεστίου, ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών ή το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου κατάφεραν να απορροφήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ, όπου η συμμετοχή της Περιφέρειας είναι η υπογραφή του Περιφερειάρχη» σημείωσε, κάτι που παίρνει λιγότερο χρόνο από το να συνταχθεί το Δελτίο Τύπου και να βγει η φωτογραφία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.