Κωνσταντινος Βενετιδης: «Χρονια ελεγχου και βελτιωσης του προγραμματος καταπολεμησης κουνουπιων»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ για τις κινήσεις και τις αποφάσεις της νέας διοίκησης για την «μάστιγα» του κουνουπιών στην περιοχή

«Προσωπικό στοίχημα» για την διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χαρακτήρισε την επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 27 Μαρτίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ.Κωνσταντίνος Βενετίδης.

Με την αφορμή της έναρξης των επίγειων ψεκασμών, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ο κ.Βενετίδη μίλησε για την γιγάντωση του προβλήματος, λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών και του πιο ήπιου χειμώνα, που οδήγησε και στην εμφάνιση ενεργών εστιών προνυμφών σχεδόν στο σύνολο της Περιφέρειας.

Για τον σκοπό αυτό και κατόπιν των σχετικών συσκέψεων ήδη από την Τρίτη οι ανάδοχοι εργολάβοι ξεκίνησαν το έργο των ψεκασμών, ενώ όπως έκανε γνωστό ο ίδιος η Περιφέρεια έλαβε ήδη και την πρώτη άδεια για την διενέργεια αεροψεκασμών από το Υπουργείο Υγείας.

«Από εδώ και πέρα θα παρεμβαίνουμε συνέχεια και όσο  θα αυξάνεται η θερμοκρασία θα  είμαστε λίγο πιο  συντονισμένοι  και με πιο ενεργές δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου» ανέφερε ο κ.Βενετίδης χαρακτηριστικά εξηγώντας πως η ΠΑΜ-Θ αποτελεί και λόγω της γεωμορφολογία της και δη των υδροβιοτόπων, «παράδεισο» για τα κουνούπια.

Το φετινό πρόγραμμα παρεμβάσεων αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο αποτέλεσμα προγραμματισμού και συσκέψεων μηνών, με το σύνολο των αρμοδίων επιστημονικών φορέων, τους αναδόχους, τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και την προσωπική παρουσία του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη, προκειμένου να ληφθούν οι καταλληλότερες αποφάσεις. «Στην λογική αυτών είδατε ότι ξεκινήσαμε πάρα πολύ  νωρίς, θα ελέγχουμε το φαινόμενο που αποτελεί μια μάχη καθημερινή» ανέφερε ο ίδιος θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την διασφάλιση της υγείας των πολιτών, δεδομένης και της έξαρσης που παρατηρείται στα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου τα τελευταία χρόνια.

Πρώτο μέλημα η υγεία και ακολούθως ο μηδενισμός της όχλησης

«Πρώτο μέλημά  μας είναι η υγεία και δεύτερον ο μηδενισμός της όχλησης από τα κουνούπια, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που αποτελεί μείζον κοινωνικό ζήτημα» πρόσθεσε για να υπογραμμίσει πως «θα εξαντλήσουμε τα πάντα, κάθε μέσο που διαθέτουμε μέσα στη νομιμότητα που μας παρέχει το Υπουργείο Υγείας, γιατί έχουμε και κάποιους περιορισμούς».

Το εν εξελίξει πρόγραμμα όπως έσπευσε να καταστήσει σαφές ο κ.Βενετίδης «έρχεται» από την περασμένη χρονιά και άρα όπως εξήγησε «σκοπός μας για φέτος είναι να το δούμε στην πράξη, να  δούμε πού χωλαίνει και πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε». Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή όπως εξήγησε λήφθηκε η απόφαση όπου δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα, περιοχές όπως η Καβάλα, η Χρυσούπολη, η Βιστωνίδα, ο Έβρος στα σημεία γειτνίασης με την Τουρκία, λόγω των ορυζώνων, αλλά και τα παραλιακά μέτωπα Ξάνθης και Ροδόπης, θα γίνουν και επιπλέον παρεμβάσεις, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα.

«Για εμάς είναι μια χρονιά ελέγχου και βελτίωσης αυτού του προγράμματος, ώστε από τις επόμενες να είμαστε ακόμα καλύτεροι,  για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα» πρόσθεσε καλώντας και τους ίδιους τους πολίτες να ενεργούν συνειδητά για την αποφυγή της δημιουργίας νέων εστιών κουνουπιών, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.