Ιλχαν Αχμετ: «1000 + 1 απευθειας αναθεσεις απο το Υπουργειο Ψηφιακης Διακυβερνησης και τους εποπτευομενους φορεις του»

Ερωτήματα περί διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού από τον βουλευτή Ροδόπης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ, σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους εποπτευόμενους φορείς του.

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως από τα οικονομικά στοιχεία 1441 διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους εποπτευόμενους φορείς του, προκύπτει ότι οι 943 αφορούν ποσά έως 60.000 ευρώ. Είναι γνωστό πως ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει το προνόμιο στην Ελλάδα να αποφασίζει για απευθείας αναθέσεις έως 60.000 ευρώ, κάνοντας χρήση του  Ν. 4412/2016 και συγκεκριμένα με το άρθρ. 118 και ως εκ τούτου είναι πιθανό αυτοί οι 943 διαγωνισμοί να προχώρησαν με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Επιπλέον, από τα στοιχεία προκύπτει πως πολλοί διαγωνισμοί ακόμη και για ποσά 200.000 ευρώ προχώρησαν και πάλι χωρίς διαγωνιστική διαδικασία αλλά με απευθείας ανάθεση, βάση της παρ. 1 του άρθρου 14 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55): Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.

Ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ τονίζει ότι μέχρι τις 20/04/2022 είτε με τη χρήση του άρθρ. 118 του ν. 4412, είτε με τη χρήση της προαναφερόμενης ΠΝΠ, φαίνεται πως είναι πιθανό ο αριθμός των απευθείας αναθέσεων από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να υπερβαίνει τις 1000(!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφάνεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και τον υγιή ανταγωνισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.