Η Συμπραξη Προοπτικης για τον προυπολογισμο του Δημου Κομοτηνης

«Μεγάλες υποσχέσεις, ελάχιστα αποτελέσματα»

Στο θέμα του προϋπολογισμού του Δήμου Κομοτηνής επανέρχεται με ανακοίνωσή της η Σύμπραξη Προοπτικής, μετά τη συζήτηση που έλαβε χώρα στο δημοτικό συμβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας. Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, αναφερόμενη στα οικονομικά μεγέθη που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό κάνει λόγο για «έκθεση ιδεών» που «στοιβάζει εκατομμύρια για να παραπλανήσει τους πολίτες». Παράλληλα μέμφεται τη δημοτική αρχή για έλλειμα αναπτυξιακής στρατηγικής και απουσία πολιτικής επίλυσης των προβλημάτων των δημοτών και βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο τελευταίος προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής του κ. Γκαράνη, αντικατοπτρίζει πλήρως τα τρία τελευταία χρόνια διοίκησης τους, δηλαδή μεγάλες υποσχέσεις, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και ελάχιστο αποτέλεσμα για τους δημότες.

Και ενώ η  διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής πανηγυρίζει για τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ιστορία του Δήμου, 70 εκατομμυρίων ευρώ, ταυτόχρονα οι αριθμοί την διαψεύδουν πανηγυρικά. Καθώς από τον προϋπολογισμό του 2022 των 60.000.000 ευρώ, τελικά βεβαιώθηκαν, δηλαδή υλοποιήθηκαν, 21.279.821,18 ευρώ. Δηλαδή μόνο το 36%. Και αν αφαιρεθούν μισθοί και πάγια έξοδα λειτουργίας, βασικές προμήθειες και συντηρήσεις, η αναπτυξιακή αποτύπωση του προϋπολογισμού είναι ελάχιστη και αφορά απλώς τις πάγιες δαπάνες ενός Δήμου.

Υλοποίηση που θα επιτυγχάνονταν χωρίς Δήμαρχο και αντιδημάρχους, απλά με ένα μέτριο προς κακό διαχειριστή.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης πολιτικής και όχι μία έκθεση ιδεών στοιβάζοντας εκατομμύρια για να παραπλανήσει τους πολίτες. Πραγματικής πολιτικής η οποία πρέπει να εφαρμόζεται με συγκεκριμένα αποτελέσματα για να λύνει προβλήματα, να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και να δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης.

Στον προϋπολογισμό του 2023 βλέπουμε μία κακή αντιγραφή του προηγούμενου, και απουσιάζουν στοχευμένες παρεμβάσεις για:

– τη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη, και στους οικισμούς

– την αστική ασφάλεια πολιτών (διαχείριση αδέσποτων, συντήρηση δημοσίων χώρων)

-τη δημιουργία υποδομών

-τη σχολική στέγη           

– τη υλοποίηση ενός επιχειρησιακού προγράμματος για τον τουρισμό

– τη θεσμοθέτηση πολιτιστικών γεγονότων ικανών να προσελκύσουν επισκέπτες και να τονώσουν την τοπική αγορά

– την ουσιαστική άσκηση κοινωνικής πολιτικής

– την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας

Η διοίκηση του κ. Γκαράνη δεν μπορεί να μιλάει  για ανάπτυξη, γιατί αντί να δημιουργεί νέες υποδομές και να ανοίγει ορίζοντες, μόνο κλείνει.

Κλειστό κολυμβητήριο, κλειστές κατασκηνώσεις, κλειστά τα ανοιχτά γηπεδάκια.

Έργα που δεν τελειώνουν ποτέ όπως το ιστορικό κέντρο, η διάνοιξη, οι κόμβοι.

Για να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες οικονομικές ανάγκες σε σχέση με τα υπάρχοντα δεδομένα, πέρα από την συνεχή υποχρέωση για διεκδικήσεις, ο δήμος οφείλει να υιοθετήσει δύο βασικές στρατηγικές:

-βέλτιστη χρήση των περιορισμένων πόρων

-δημιουργία στόχων για οικονομικά έσοδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Και δυστυχώς στον προϋπολογισμό του 2023 δεν βλέπουμε καμία από τις δύο στρατηγικές.

Είναι ένας προϋπολογισμός που:

-δεν προσθέτει τίποτα στην προοπτική δημιουργίας επιπρόσθετων εσόδων στο δήμο,

-δεν προσθέτει τίποτα στην θωράκιση του δήμου από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον,

-δεν προσθέτει τίποτα στην προώθηση πολιτικών που θα έχουν ως στρατηγικό στόχο το μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας σε ανταγωνιστική,

-δεν προσθέτει τίποτα στην προώθηση πολιτικών που θα βελτιώνουν συνεχώς την κοινωνική ευημερία και καθημερινότητα των πολιτών.

Άλλωστε η μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας του κ. Γκαράνη και της Δημοτικής αρχής είναι η συνεχόμενη και συστηματική τους άρνηση να κάνουν απολογισμό για τα τρία τελευταία έτη παρόλο που είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο.

Την ώρα του απολογισμού, απλά κρύβονται».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.