Η επανοδος του ΚΙΝΑΛ;

Ο Δάμων Δαμιανός, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή στάσης της ΝΔ έναντι του ΚΙΝΑΛ μετά την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, το αφήγημα της αυτοδυναμίας και τις δημοσκοπήσεις

Σε πρωταγωνιστή της πολιτικής επικαιρότητας τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την στάση των υπολοίπων κομμάτων και δη του κυβερνώντος κόμματος αλλά και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα το ΚΙΝΑΛ.

Η αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος και οι πρόωρες εκτιμήσεις για αλλαγή στάσης του ΚΙΝΑΛ απέναντι στη ΝΔ, ως πιο φιλικές προς το κυβερνών κόμμα, φαίνεται πως προς το παρών τουλάχιστον διαψεύδονται καθώς οι επιθέσεις από τη ΝΔ προς το κόμμα είναι καθημερινές. Αντίστοιχα η δημοσκοπική του άνοδος, αλλά και κινήσεις όπως η απόφαση του κόμματος να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, χωρίς όμως να στοιχίζεται με το αίτημα Τσίπρα για εκλογές, το καθιστά επίσης «στόχο» άσκησης κριτικής και από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Επί του κλίματος αυτού, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Δάμωνας Δαμιανός, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, κάνοντας λόγο για φοβική και επιπόλαια κριτική, απέναντι στο γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ και η δημοσκοπική του άνοδος δεν διαφαίνεται ως παροδική.

«Η πορεία του ΚΙΝΑΛ ακυρώνει κάθε αφήγημα της ΝΔ για αυτοδυναμία»

Ειδικότερα ως προς την στάση της ΝΔ ο κ. Δαμιανός εξήγησε πως «άλλα περίμεναν και άλλα βρήκαν από τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, εξ αυτού του λόγου άλλωστε υπάρχει και ένας εκνευρισμός ο οποίος δεν κρύβεται και ο οποίος έχει μετατραπεί σε πολιτική εχθροπάθεια». Επισημαίνοντας την περίοδο «επιθέσεων φιλίας» από το κυβερνών κόμμα που είδε στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη το ενδεχόμενο αλλαγής και καθιέρωσης μιας πιο φιλικής προς το ίδιο, στάσης του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με την πολιτική άποψη της Φώφης Γεννηματά, ο ίδιος επικέντρωσε στα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ «απορροφά» σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό ψηφοφόρων από τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους της ΝΔ σε σχέση με αυτούς που απορροφά από την «δεξαμενή» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που οδήγησε και στην αλλαγή στάση από το κυβερνών κόμμα.

«Αυτό πρακτικά ακυρώνει κάθε αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για την αυτοδυναμία, η οποία στην πραγματικότητα, στις δημοσκοπήσεις και σε επίπεδο καθαρής πρόθεσης ψήφου κινείται στη ζώνη του 30%, που σημαίνει ότι απέχει πάρα πολύ από το 38% που είναι το κατώφλι της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, μετά τις εκλογές με απλή αναλογική» εξήγησε για να τονίσει πως «βλέποντας τα στοιχεία αυτά οι επιτελείς του Μαξίμου και τη ΝΔ αποφάσισαν ότι ήρθε η στιγμή να χτυπήσουν το ΚΙΝΑΛ σαν χταπόδι».

«Από τον καχεκτικό, μικρό δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας, σε ένα τρικομματικό σύστημα»

Ο ίδιος έκανε λόγο για «φοβική και επιπόλαια κριτική» καθώς «καταδεικνύει ότι η δημοσκοπική εκτόξευση του ΚΙΝΑΛ δεν είναι μια πρόσκαιρη φούσκα, όπως πίστευαν. Από τις 5 και τις 12 Δεκεμβρίου απομακρυνόμαστε, έχουν περάσει ήδη δύο μήνες, πάμε για τρίτο μήνα και φαίνεται ότι παγιώνεται μια εικόνα μεταξύ τριών κομμάτων τα οποία θα έλεγα ότι πλέον έχουν μπει στο παιχνίδι της εξουσίας. Δηλαδή από τον καχεκτικό, μικρό δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας, πάμε σε ένα τρικομματικό σύστημα όπου πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για έναν παγιωμένο δικομματισμό, εξ ου και αυτό το άγχος για την επαναφορά της συζήτησης στον δικομματισμό Μητσοτάκη – Τσίπρα και Τσίπρα – Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αλληλοκαταγγελλίες για πρόσωπα όπως οι κ.κ.Φουρθιώτης, Πολάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και ό,τι άλλο υπάρχει στο επίπεδο της κατώτερης πολιτικής στη χώρα μας, έχει σύμφωνα με τον κ. Δαμιανό ως αποτέλεσμα, την απώθηση του κόσμου τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς απέχουν πολύ από τα πραγματικά διακυβεύματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στην περίπτωση δε του ΣΥΡΙΖΑ το ακροατήριο μετακινείται προς το ΚΙΝΑΛ καθώς είναι πολύ δύσκολο για ένα εκλογικό σώμα να επανέλθει μετά από δυόμιση χρόνια σε μια επιλογή την οποία έχει αποδοκιμάσει.

«Η άνοδος του ΚΙΝΑΛ ακυρώνει κάθε αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για την αυτοδυναμία, η οποία στην πραγματικότητα, στις δημοσκοπήσεις και σε επίπεδο καθαρής πρόθεσης ψήφου κινείται στη ζώνη του 30%, που σημαίνει ότι απέχει πάρα πολύ από το 38% που είναι το κατώφλι της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, μετά τις εκλογές με απλή αναλογική. Βλέποντας τα στοιχεία αυτά οι επιτελείς του Μαξίμου και τη ΝΔ αποφάσισαν ότι ήρθε η στιγμή να χτυπήσουν το ΚΙΝΑΛ σαν χταπόδι»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ασκώντας μια ακραία λαϊκιστική πολιτική, που δεν βάζει ο νους του ανθρώπου, προσπαθεί ουσιαστικά να περιχαρακώσει αυτό που έχει. Ποτέ στην ανάλυση των εκλογικών δεδομένων ένα κόμμα αντιπολίτευσης που επιστρατεύει μια τόσο ακραία πόλωση, δεν απευθύνεται τελικά σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, παρά μόνο στο δικό του εκλογικό σώμα, το οποίο και το περιχαρακώνει. Αυτό κάνει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο ίδιος διερωτώμενος σχετικά με την πολιτική αυτή που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του κ. Τσίπρα ως προς τις «αντιστοιχίες» της υφιστάμενης δυναμικής του ΚΙΝΑΛ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και μετά, ο ίδιος ανέφερε πως «αν δεν είχε συμβεί αυτό που συνέβη στην περίοδο 2010-2011 στη χώρα μας, με όλο αυτό το τσουνάμι που προκλήθηκε από τη διαχείριση των μνημονίων και της χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του θα παρέμενε εκεί που ήταν το 2008, στο ποσοστό δηλαδή που είχε παραδοσιακά και το οποίο αποτελεί τον παραδοσιακό του πυρήνα».

«Η σοσιαλδημοκρατία ως ανακάμπτουσα δύναμη στον ευρωπαϊκό μας περίγυρο»

«Μια σειρά από λάθη οδήγησαν εκεί που οδήγησαν τα πράγματα, αλλά εγώ θα θυμίσω τον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ κάποια άλλα δημοσκοπικά δεδομένα που αφορούν το 2012. Τον Απρίλιο του 2012, έναν μήνα ακριβώς πριν από τις εκλογές που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του δεύτερου κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε ποσοστά της τάξεως του 7% και μέσα σε λίγες μέρες το 7 έγινε 10- 13%  και τελικά στην κάλπη αποτυπώθηκε σε 17+% με αποτέλεσμα να καταλάβει τη δεύτερη θέση σε εκείνες τις εκλογές και να καταστεί Αξιωματική Αντιπολίτευση και από τότε ουσιαστικά να ανατραπεί το σκηνικό που γνωρίζαμε από τη μεταπολίτευση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία ώστε να κεφαλαιοποιήσει το 32% που έλαβε στις εκλογές του 2019, και να καταστεί ένας αξιόπιστος εναλλακτικός εταίρος εξουσίας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

«Δεν έκανε τα συνέδριά του, δεν έκανε την ανανέωσή του, δεν πήγε στη βάση του, μέσα στη δίνη της πανδημίας απώλεσε τη δυναμική του, ενώ την ίδια στιγμή το Κίνημα Αλλαγής ζώσας της Φώφης Γεννηματά, δρομολόγησε τη διαδικασία για την εκλογή νέας ηγεσίας, χωρίς να υπολογίζει το κόστος που θα μπορούσε να υπάρξει από την πανδημία και διαχειριζόμενο αυτό το κόστος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ανέδειξε νέα ηγεσία, ξεπέρασε την απώλεια της προέδρου του και δημιουργεί τώρα τις προοπτικές ώστε να αποτελέσει βασικό πολιτικό παίκτη και να επανέλθει η σοσιαλδημοκρατία στα πράγματα, γιατί αποτελεί και ένα ώριμο αίτημα των ευρωπαϊκών κοινωνιών» ανέφερε υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επανεκλογή του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία και την επιστροφή του το SPD μετά από δεκαπέντε και πλέον χρόνια στην Καγκελαρία, κάνοντας λόγο για μία σειρά από γεγονότα που αναδεικνύουν την σοσιαλδημοκρατία ως δύναμη ανακάμπτουσα μέσα στον ευρωπαϊκό μας περίγυρο.

«Πηγαίνουμε με το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ και την ταυτότητά μας»

Ερωτηθείς ως προς την στάση και τα επόμενα βήματα του ΚΙΝΑΛ, ο ίδιος εξήγησε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα «θα κληθούμε να απαντήσουμε και σε κομβικά ερωτήματα της κοινωνίας για το πώς θα πορευτούμε, με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε». Προς το παρόν επεσήμανε «λέμε ότι εμείς πηγαίνουμε με το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ και με την ταυτότητά μας. Μας ζητούνε να τοποθετηθούμε και η Νέα Δημοκρατία μάλιστα επιτακτικά. Εμείς απαντάμε ότι δεν είμαστε με τον Πολάκη αλλά δεν είμαστε και με έναν πρόεδρο της βουλής που κλείνει τα μικρόφωνα των βουλευτών. Είμαστε με την πολιτική παράδοση του Γιάννη Αλευρά και του Απόστολου Κακλαμάνη που υπήρξαν πρόεδροι της βουλής και δεν έκλεισαν ποτέ στη ζωή τους μικρόφωνο κάποιου βουλευτή. Είμαστε με την πολιτική παράδοση του Σάκη Πεπονή και του Γιώργου Γεννηματά. Και μπορεί να είναι πρόσωπα τα οποία έπαιξαν ρόλο τον 20ο αιώνα, αλλά όπως πολύ σωστά είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης στη βουλή, είμαστε μια παράταξη που έρχεται από το μέλλον. Γιατί οι παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ τον 20ό αιώνα προσδιόρισαν και τη φυσιογνωμία της χώρας για τον 21ο, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει τον κ. Μητσοτάκη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.