Η ενεργειακη στρατηγικη της χωρας απο το 2000 εως και σημερα

Θα παρουσιαστεί από τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη στην ημερίδα με θέμα «Εθνική και Ενεργειακή Ασφάλεια της Ελλάδας: Ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Για τη σημαντικότητα της ημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο, 28 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο Ίδρυμα Παπανικολάου, σε διοργάνωση της ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ροδόπης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής Ροδόπης και εισηγητής στην εκδήλωση κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο ίδιος επεσήμανε την πανελλαδική κάλυψη που αναμένεται να έχει η ημερίδα με θέμα «Εθνική και Ενεργειακή Ασφάλεια της Ελλάδας: Ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» αναφερόμενος αναλυτικά τόσο στους εισηγητές και συμμετέχοντες όσο και στους χορηγούς αυτής.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις εισηγήσεις εξήγησε πως ο κ.Γιάννης Κιρκινέζης, Διευθυντής Ανάπτυξης της Hill που αποτελεί και χορηγός της ημερίδας, θα παρουσιάσει τα μεγάλα project που παρακολουθεί η εταιρεία στην περιοχή της Θράκης, μεταξύ των οποίων το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το μεγάλο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ, τον ΤΑΡ, τον IGB, στο σύνολό τους έργα σκοπός των οποίων είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής, ενώ ο Δρ. Φράγκος Φραγκούλης, Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ θα παρουσιάσει την διάσταση της τεχνικής άμυνας, με έμφαση κυρίως στα στοιχεία του δημογραφικού, που είναι μια παράμετρος που έχει να κάνει με τη θωράκιση της Θράκης.

Ο ίδιος ως ομιλητής αναμένεται να παρουσιάσει, με χάρτες και στοιχεία την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, από το 2000 μέχρι σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις, και αναδεικνύοντας τον ειδικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα απέναντι στο κρατικό μονοπώλιο τροφοδοσίας της ενέργειας της Ρωσίας προς την Ε.Ε. και στο τουρκικό μονοπώλιο διέλευσης της ενέργειας που προσπαθεί να επιτύχει η γείτονα χώρα, βγάζοντας προς τα έξω μια καινούργια πολιτική εναλλακτικού δρόμου, τον οποίο η Ελλάδα μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής της αναπτύσσει αυτή τη στιγμή με τις πλωτές εξέδρες, με τον εμπορικό ελληνικό στόλο, με τον αγωγό ΤΑΡ και IGB, κλπ.

Όπως εξήγησε «αυτό  που θα αναλυθεί και θα παρουσιαστεί «κουμπώνει» απόλυτα τόσο με το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όσο και με τα πρόσφατα εγκαίνια της σύνδεσης των αγωγών, που έγιναν παρουσία και άλλων βαλκάνιων πρωθυπουργών στην Αλεξανδρούπολη πρόσφατα».

Η κατάλληλη στιγμή για να αναδειχθεί ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της ΑΜ-Θ

Ερωτηθείς σχετικά με την χρονική συγκυρία της ημερίδας ο ίδιος εξέφρασε την άποψή ότι «αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να αναδειχθεί ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της περιοχής μας διότι από αυτή την περιοχή θα διέρχονται οι αγωγοί που καταλήγουν στην κεντρική και τη δυτική Ευρώπη, από εδώ περνάει επίσης ο πλωτός διάδρομος που συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο και δώδεκα καινούργιες αγορές της παραγωγής ενέργειας με την ευρωπαϊκή και τη βαλκανική αγορά». «Εδώ ουσιαστικά οριοθετείται το σύνορο της Ε.Ε. προς Ανατολάς και βεβαίως για πρώτη φορά έχουμε και ένα bypass που οργανώνεται από τη Δύση στα στενά του Βοσπόρου, με τη σύνδεση της Αλεξανδρούπολης, με τη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό συμπληρώνει ουσιαστικά τον χάρτη» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως «στόχος της Ελλάδας δεν είναι να διακόψει την ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία, αλλά να την εντατικοποιήσει».

Στόχος της Ελλάδας η δημιουργία εναλλακτικών ενεργειακών διόδων

«Ο στόχος της Ελλάδας σε κάθε περίπτωση είναι να δημιουργήσει εναλλακτικές διόδους, δηλαδή ο νότιος ενεργειακός διάδρομος να μην περνάει μόνο από τη στεριά με τον αγωγό ΤΑΡ,  αλλά και από τη θάλασσα» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως ο ελληνικός στόλος αποτελούμενος από 4.100 πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας, εκ των οποίων τα 570 είναι και ελληνικής σημαίας, είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και αυτός που μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη ενέργεια από δώδεκα διαφορετικές αγορές, πλην της Ρωσίας που ούτως ή άλλως υπάρχει, με την οποία υπάρχει και μια μακροχρόνια συνεργασία μέχρι τώρα. «Εμείς δεν θέλουμε το μονοπώλιο» πρόσθεσε για να υπογραμμίσει πως στην κατεύθυνση αυτή «θέλουμε να αναπτύξουμε την περιοχή διότι όταν θα υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον, ενεργειακή αυτάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια, μετατρέπεται η περιοχή μας σε έναν ιδανικό επενδυτικό προορισμό, ο οποίος καθίσταται ελκυστικός και για ξένους επενδυτές».

Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενιαία περιοχή, καθώς η ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης και σε δεύτερο χρόνο της Καβάλας, που προορίζεται για την υποθαλάσσια αξιοποίηση του χώρου για τη φύλαξη του αερίου, «καθιστούν όλη την περιοχή εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας».

«Η Κομοτηνή αποκτά σημασία, όχι μόνο γιατί είναι διοικητική πρωτεύουσα αυτής της περιφέρειας, αλλά και γιατί είναι και  ο τόπος σύνδεσης του IGB με τον ΤΑΡ» πρόσθεσε για να κλείσει υπογραμμίζοντας πως «αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία γι’ αυτό το οποίο επιδιώκεται στην περιοχή με τον νέο χάρτη. Και έχει σημασία όχι μόνο για μας, έχει σημασία για την Ε.Ε., για τις ΗΠΑ, για το ΝΑΤΟ, ακόμα και για την ίδια την Τουρκία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.