«Η Ελλαδα στην Ευρωπη, χωρις ταλαντευσεις»

O πολιτικός υπεύθυνος του «Ποταμιού» Θανάσης Σκόκος από την Κομοτηνή

Τη θέση του Ποταμιού, υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, επανέλαβε από την Κομοτηνή, ο πολιτικός υπεύθυνος  και υπεύθυνος του τομέα οικονομίας του κινήματος κ.Θανάσης Σκόκος, σημειώνοντας παράλληλα και την ανάγκη αλλαγών στην Ευρώπη. Ο κ. Σκόκος ο οποίος βρέθηκε στην πόλη, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων για την ημέρα της Ευρώπης που οργάνωσε το Ποτάμι, εμφανίστηκε επικριτικός αναφερόμενος στους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους.
 
Ο πολιτικός υπεύθυνος του Ποταμιού σχολίασε πως ότι διεξάγεται μια διαπραγμάτευση που «δεν είναι οριστική» αλλά γίνεται για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, «με την πλάτη στον τοίχο ενώ έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος». «Ελπίζουμε αυτό να ολοκληρωθεί γιατί η οικονομία, ιδιαίτερα, ο ιδιωτικός τομέας δεν αντέχει άλλο» τόνισε, για να προσθέσει « από κει και πέρα θα υπάρξει η μεγάλη διαπραγμάτευση, η οποία αν τη φέρει σε πέρας αυτή η κυβέρνηση εφόσον στηριχτεί σε πλατύτερες κοινωνικές δυνάμεις, είναι εκείνη που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την οριστική διέξοδο από την κρίση, τη μείωση του χρέους  και την οριστική πορεία της χώρας μέσα στην ευρωζώνη,  χωρίς ταλαντεύσεις». 

«Αφού σώσουμε τους εαυτούς μας να επηρεάσουμε και τις εξελίξεις  στην Ευρώπη, οι οποίες θα έρθουν, αρκεί να είμαστε παρόντες»

Ο κ. Σκόκος άσκησε κριτική για την πολιτική διαπραγμάτευση Τσίπρα-Μέρκελ, ενώ μίλησε για «απομόνωση της χώρας». Παρέπεμψε και στην εκστρατεία που ξεκίνησε η κυβέρνηση «να σώσει την Ελλάδα επειδή έπρεπε να σώσει την Ευρώπη, να κάνει τη συμμαχία του Νότου και των κατατρεγμένων. Όλο αυτό αποδείχθηκε ένα φιάσκο γιατί πρώτα πρέπει να σώσεις την χώρα σου». Επικαλέστηκε δε τη στάση της Ιρλανδίας η οποία αν και δεν ανήκει στον Νότο, μετά την έξοδό της από το μνημόνιο, ήταν από τους μεγαλύτερους επικριτές της Ελλάδας.  «Να κοιτάξουμε να διασφαλίσουμε συμμαχίες και αφού σώσουμε τους εαυτούς μας να επηρεάσουμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη, οι οποίες θα έρθουν, αρκεί να είμαστε παρόντες», συμπλήρωσε.
 
Υπογραμμίζοντας  τη βασική θέση του κινήματος  για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, ο ίδιος ανέφερε κατηγορηματικά πως «κύρια επιδίωξή μας είναι να μείνουμε στην Ευρώπη. Δεν σκεφτόμαστε άλλη λύση». Παράλληλα διατύπωσε κριτική στα κυβερνητικά στελέχη που «βγαίνουν κάθε μέρα και λένε δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ,» την ίδια στιγμή που ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσόγονος λέει ότι «αν δεν πληρώσουμε πρέπει να φύγουμε από τον Γαλαξία».

«Οι συντάξεις μπορεί να  προστατευθούν ονομαστικά στην αρχική ισοτιμία»

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση που θα διαμόρφωνε η έξοδος από το ευρώ, περιέγραψε χαρακτηριστικά «ενώ ισχυρίζεσαι ότι θα προστατεύσεις τις συντάξεις, μπορεί να τις προστατεύσεις ονομαστικά στην αρχική ισοτιμία. Θα είναι όμως τόσο ραγδαία η υποτίμηση στη σημερινή φάση που είναι η οικονομία, ούτως ώστε μετά από 12 μήνες οι συντάξεις θα είναι στο 1/5 από την άποψη της αγοραστικής δύναμης, μέσω της κατάρρευσης του εθνικού νομίσματος.».

Το Ποτάμι για τα ξενόγλωσσα τμήματα των πανεπιστημίων

Ο κ. Σκόκος κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα που ανέκυψε  με τη λειτουργία  του ξενόγλωσσου τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναφέρθηκε στην επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στην «ώρα του Πρωθυπουργού» για την παιδεία και στη δέσμευση του Αλ. Τσίπρα για τη μη κατάργηση των ξενόγλωσσων τμημάτων των πανεπιστημίων. « Ελπίζω να τηρηθεί» επισήμανε, υπογραμμίζοντας συγχρόνως το ενδιαφέρον του Ποταμιού για το ίδιο θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.