Γιωργος Πεταλωτης: «Στην περιοχη μας εχουμε ελλειψη πολιτικου στιγματος»

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ απαντά στα σενάρια της πιθανής υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ αλλά και τα όσα θα πρέπει να γίνουν σε επίπεδο τοπικής και κεντρικής πολιτικής σκηνής

Τη δική του απάντηση στο σενάριο της πιθανής υποψηφιότητάς του και μάλιστα με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 έδωσε δια μέσου της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Πεταλωτής.

Ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος έκανε λόγο για διαρροές που έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν και στις οποίες ωστόσο ουδέποτε απαντούσε, δεδομένης της σταθερής πάντα ιδεολογικής και πολιτικής του τοποθέτησης, αλλά και των συναινέσεων ώστε να βρίσκονται λύσεις ειδικά σε ό,τι αφορά τα τοπικά ζητήματα.

«Η διαρροή ονομάτων έτσι εύκολα δεν με αφορούσε και δεν με αφορά» ξεκαθάρισε ο ίδιος τονίζοντας πως «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ασχολούμαι με την πολιτική μέσω του ΠΑΣΟΚ, σε πολύ καλές εποχές για το κόμμα, αλλά και σε πάρα πολύ δύσκολες και όταν άλλοι κάνανε προσωπικούς συμβιβασμούς και διακανονισμούς με διάφορες δυνάμεις δεξιά και αριστερά».

Ο κ. Πεταλωτής έσπευσε να υπενθυμίσει την ήδη υπάρχουσα πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση, δια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, επί τρεις θητείες, με νομάρχες τότε τους κ.κ. Στέργιο Σταυρόπουλο και Άρη Γιαννακίδη, για να επισημάνει πως πέρασε στην κεντρική πολιτική σκηνή στην οποία και έκανε την δική του πορεία γιατί τον αφορούσε περισσότερο.

«Η Ροδόπη και η Θράκη, ο τόπος μας δηλαδή, έχει πολλές ανεκμετάλλευτες δυνάμεις και πολιτικά και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε πόρους, αλλά και πάρα πολλές ανάγκες» συνέχισε για να υπογραμμίσει πως «χρειάζεται στήριξη από όλους μας και ακόμη περισσότερη ενίσχυση γιατί έχει και πάρα πολλά κενά τα οποία πρέπει με καλπάζοντα τρόπο να αλλάξουν».

«Μακάρι λοιπόν να βρεθούν συμπολίτες μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί, από όποιο πολιτικό χώρο, αλλά με σαφώς προοδευτική κατεύθυνση, που θέλουν να τραβήξουν τον τόπο τους μπροστά, να πλαισιώσουν ψηφοδέλτια που να στηρίξουν αυτό το δύσκολο αλλά πολύ ωραίο και ελκυστικό τόπο, όμως με διάθεση προσφοράς, χωρίς συνδιαλλαγές, χωρίς πολιτικαντισμούς, γιατί τουλάχιστον εμένα κάτι τέτοιο δεν με αφορούσε ποτέ και δεν θα με αφορά» πρόσθεσε.

Στην λογική αυτή ο κ. Πεταλωτής δεν απέρριψε το σενάριο πολιτικών συνεργασιών ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές «καταβολές», τονίζοντας ότι και στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει ο χώρος για τέτοιους είδους συμφωνίες, οι οποίες όμως θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά, «υπό την έννοια του να ξέρει ο καθένας πού θέτει τον εαυτό του υποψήφιο, σε ποιο ψηφοδέλτιο, με τι δυνάμεις θα μπορεί να συνεργαστεί την επόμενη μέρα, και σε ποιες κατευθύνσεις».

«Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να γίνουν και πάλι τοπικές κυβερνήσεις»

Ερωτηθείς να καταθέσει την άποψή του για την υφιστάμενη κατάσταση και πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας και των ανθρώπων που την αποτελούν από το 2019 έως και σήμερα, ο ίδιος αναφερόμενος στη συνεργασία της υποστηριζόμενης από το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ παράταξης με την διοικούσα παράταξη στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ μίλησε για «ιδιαιτερότητα» για να τονίσει πως «θα έπρεπε ήδη να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες τέτοιες που να δίνουν προοπτική και στον τόπο μας, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ ως κόμμα».

Οι περιφερειάρχες και τα περιφερειακά συμβούλια θα πρέπει να γίνουν «τοπικές κυβερνήσεις» ανέφερε, εξηγώντας πως οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να μην προσελκύουν και να μην αφυπνίζουν τις τοπικές δυνάμεις οι οποίες μπορεί να είναι ανενεργές, ωστόσο μπορούν να προσφέρουν. «Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο δόξης, όχι μόνο σε αυτούς που ασχοληθούν με την πολιτική με τις σωστές κατευθύνσεις, αλλά και για τους πολίτες οι οποίοι πρέπει να διεκδικήσουν τον ρόλο τους μέσα από πολλούς θεσμούς και μέσα ακόμη και από υποψηφιότητες» πρόσθεσε.

«Εμείς ως κόμμα αποδείξαμε ότι πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση γιατί τη θεσπίσαμε» υπογράμμισε ευχόμενος τόσο ο κ.Μητσοτάκης όσο και ο κ.Τσίπρας «να αποδείξουν ότι πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση».

«Το θέμα είναι να αντιληφθούμε, έστω και αργά, ότι η χώρα αλλάζει. Αυτή η υπερβολική συγκέντρωση που υπάρχει στο ελληνικό κράτος, μια οικονομία που είναι συνδεδεμένη άμεσα με το κράτος, που σημαίνει μεγαλύτερη φορολογία, μεγαλύτερη αδιαφάνεια και δυνάμεις έξω από το παιχνίδι, αλλά μόνο κεντρικές, πρέπει κάποτε να αλλάξει» υποστήριξε για να επισημάνει πως η τοπική αυτοδιοίκηση, περιφερειακή αλλά και των δήμων έχουν μπροστά τους μια πολύ μεγάλη ευκαιρία σε ό,τι αφορά την στελέχωση των ψηφοδελτίων τους αρκεί να αντιληφθούν τον ρόλο τους.

«Στην περιοχή μας βλέπουμε πολιτική κατάσταση της προηγούμενης δεκαετίας»

Ειδικά για την περιοχή της ΠΑΜ-Θ η αναγκαιότητα στήριξης από πλευράς της κεντρικής πολιτικής αλλά και από πλευράς ντόπιων πολιτικών δυνάμεων, σε επίπεδο ψηφοδελτίων, που θα δίνουν προοπτική είναι μεγάλη. Και αυτό γιατί όπως υπογράμμισε «δεν μπορούμε να πολιτευόμαστε με διαδικασίες προηγούμενων χρόνων». «Βλέπω κάποιες ερωτήσεις κοινοβουλευτικές που γίνονται και  την πολιτική κατάσταση στην περιοχή μας και νομίζω ότι βλέπουμε πολιτική κατάσταση της προηγούμενης δεκαπενταετίας» ανέφερε τονίζοντας πως η Ροδόπη χαρακτηρίζεται από «έλλειψη πολιτικού στίγματος» για να εξηγήσει πως «οι πολίτες θεωρούν όλα τα κόμματα ίδια με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα άκρα, ενώ δεν υπάρχουν προτάσεις για πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις στην περιοχή μας σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα».

Το ζήτημα δεν είναι κάποιοι να βγαίνουν βουλευτές και τελειώνουμε. Το ζήτημα είναι τι αφήνουμε στον τόπο μας και τι μένεις μετά από μας. Και μάλιστα να μένει όχι βάζοντας σφραγίδες στο όνομά μας, γιατί αυτό είναι το πάρα πολύ εύκολο και το πολύ πεπατημένο, αλλά να μένει μια ουσία πολιτικής, μια σοβαρότητα, μια συνέπεια στις αρχές και μια κατάσταση μέσα από την οποία  ο πολίτης να κατανοήσει ότι αυτά τα κόμματα που εκπροσωπούμε δεν είναι κάποια κόμματα που συνεδριάζουν σε ένα ωραίο κτίριο στο Σύνταγμα, αλλά κόμματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη ζωή και την ποιότητα του πολίτη και σε τοπικό επίπεδο

«Το ζήτημα δεν είναι κάποιοι να βγαίνουν βουλευτές και τελειώνουμε. Το ζήτημα είναι τι αφήνουμε στον τόπο μας και τι μένει μετά από μας. Και μάλιστα να μένει όχι βάζοντας σφραγίδες στο όνομά μας, γιατί αυτό είναι το πάρα πολύ εύκολο και το πολύ πεπατημένο, αλλά να μένει μια ουσία πολιτικής, μια σοβαρότητα, μια συνέπεια στις αρχές και μια κατάσταση μέσα από την οποία  ο πολίτης να κατανοήσει ότι αυτά τα κόμματα που εκπροσωπούμε δεν είναι κάποια κόμματα που συνεδριάζουν σε ένα ωραίο κτίριο στο Σύνταγμα, αλλά κόμματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη ζωή και την ποιότητα του πολίτη και σε τοπικό επίπεδο» υπογράμμισε.

Το γεγονός αυτό αφορά στην λειτουργία των κομμάτων, των βουλευτών και των υποψήφιων βουλευτών, συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «όλο αυτό το σύστημα θα πρέπει να το ξαναδούμε όλοι μαζί από την αρχή».

Αναγκαία η αλλαγή προσώπων και αντίληψης

Η αλλαγή δεν απαιτείται μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή όπου όπως εξήγησε ο ίδιος χρειάζεται αλλαγή, προσώπων και αντίληψης. Κι αυτό γιατί όπως τόνισε «δεν μπορεί να ζούμε στη χώρα όπως ζούμε σήμερα, με τεράστιες επισφάλειες και ανασφάλειες, οι οποίες όλες να αποδίδονται από την κυβέρνηση σε διεθνές περιβάλλον, το οποίο πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολο, πολύ σύνθετο και πολύ αβέβαιο, αλλά δεν αποτελεί άλλοθι και πρόφαση για μια κυβερνητική αδράνεια οποιασδήποτε κυβέρνησης».

«Θα πρέπει σήμερα, να υπάρχει μια κυβέρνηση που είναι σοβαρή και η οποία θα αντιληφθεί το τι γίνεται και να απευθύνεται στον πολίτη με αλήθειες» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε ότι έρχονται κάποιες εταιρείες μεγάλες και κάνουν κάποια σοβαρή επένδυση και αυτομάτως έχουμε γίνει τόπος προσέλκυσης των παγκόσμιων επενδυτών. Αυτά δεν αντέχουν σε έναν πραγματικό πολιτικό λόγο γιατί η πραγματικότητα που βιώνει ο πολίτης είναι διαφορετική».

«Ένας πολίτης, μια οικογένεια η οποία έχει πολύ συγκεκριμένα εισοδήματα  και τα οποία είναι στην συντριπτική πλειοψηφία πενιχρά, σήμερα έχει πρόβλημα στο να πληρώσει το ρεύμα της, τα τεράστια ενοίκια, να καλύψει γενικά τις ανάγκες της, έχουμε μια παιδεία η οποία βρίσκεται κάπου χαμένη στον ορίζοντα μέσα από ιδεοληψίες και χωρίς καμία διάθεση αλλαγής, μια υγεία που βρίσκεται στη χειρότερη κατάστασή της εδώ και πάρα πολλά χρόνια γιατί δεν υπάρχει όραμα σε τίποτα απ’  όλα αυτά και μια εξωτερική πολιτική η οποία πραγματικά θέλει μεγάλες εθνικές συναινέσεις, έχοντας απέναντι έναν Ερντογάν και μια τουρκική ηγεσία, η οποία είναι αφενός αναθεωρητική και η οποία παίζει πάρα πολύ επικίνδυνα παιχνίδια» πρόσθεσε για να τονίσει πως «όλα αυτά κατέτειναν στο να υπάρχει μια κυβέρνηση με πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία, και όχι μια κυβέρνηση που πελαγοδρομεί και δίνει εικόνες ευτυχισμένων πολιτών, με ευτυχισμένο πρωθυπουργό και όλοι να πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες».

«Σε συγκεκριμένους τομείς θα πρέπει να πούμε κάτι και εμείς ως ΠΑΣΟΚ που αρχίζαμε πλέον και έχουμε μια άλλη διαδικασία ανάτασης. Θα πρέπει να δουλέψουμε για το βάθεμα αυτής της διαδικασίας διαφάνειας» πρόσθεσε για να καταλήξει λέγοντας πως «όποιο κόμμα έρθει και δώσει όραμα σε όλα αυτά, τότε νομίζω ότι θα είναι κερδισμένο. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα μπορεί να το κάνει, αρκεί να μπει σε διαδικασίες οι οποίες πραγματικά θα δίνουν και στον πολίτη να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αλλαγές, εάν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που γίνονται σοβαρές, και κυρίως να δώσει προοπτική».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.