Ευριπιδης Στυλιανιδης, υπ. βουλευτης Ροδοπης με τη Ν.Δ. «Αν οι εξελιξεις ανοιξουν την επομενη μερα των εκλογων δεν θα αφησω να μονοπωληθει εκ νεου το παιχνιδι απο αποφοιτους κολεγιων, απο αριστοκρατες της Αθηνας»

«Αν κερδίσει ο κ. Τσίπρας τις εκλογές θα εξωθηθεί να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί είναι το μόνο κόμμα που του απομένει» - «Κάθε λέξη που έλεγε ο κ. Βαρουφάκης απομόνωνε και εξευτέλιζε την Ελλάδα»

Όσο οι εκλογές κοντεύουν στην ημέρα διεξαγωγής τους τόσο και οι συζητήσεις επί του θέματος πολλαπλασιάζονται, δικαίως, αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό ποιο κόμμα θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη νέα βουλή με τα σενάρια για πιθανές κυβερνήσεις συνεργασίας να πληθαίνουν.
 
Σε άλλη μία προεκλογική περίοδο, που ήδη τρέχει και δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά, ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης δηλώνει «παρών» και με σύνθημα «Η Ροδόπη στην Κορυφή» και καλεσμένος της εκπομπής «Με το Ν και με το Β» του Ράδιο Παρατηρητής εξήγησε πως σκοπός του συνθήματος είναι να εκφράσει όλους εκείνους που πιστεύουν ότι ήρθε ο καιρός η Ροδόπη να πρωταγωνιστήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Παράλληλα ο π. υπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα τονίζοντας για άλλη μια φορά πως το δίλλημα αυτών των εκλογών είναι «αριστερή ακυβερνησία ή αποτελεσματική Ν.Δ.».
 
Ευριπίδης Στυλιανίδης όμως εφ’ όλης της ύλης,… 

«Οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν μεγάλους συνασπισμούς»

ΠτΘ: Πώς αντιμετωπίζετε την πέμπτη κατά σειρά προσφυγή στην κάλπη μέσα σε ένα χρόνο;
Ε.Σ.:
Το θεωρώ έλλειψη σοβαρότητας. Πέντε κάλπες σε ένα χρόνο, που κοστίζουν 80.000.000 η μία, δηλαδή συνολικά 400.000.000., και σε σύγκριση με το ετήσιο κόστος των αγροτικών συντάξεων συνολικού ύψους 450.000.000, που έρχονται πετσοκομμένες, δεν είναι δυνατόν. Δαπανούμε τόσα πολλά λεφτά για να κάνουμε έκτακτες εκλογές τον Ιανουάριο, με ευθύνη πολλών πλευρών, δημοψήφισμα άνευ αντικειμένου τον Ιούλιο και έκτακτες εκλογές τώρα.
 
Οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν μεγάλους συνασπισμούς και αν το πολιτικό σύστημα είχε την ωριμότητα να δημιουργήσει μια μεγάλη συνεργασία σε συγκεκριμένες βάσεις από την αρχή ακόμα της κρίσης το 2010 και το 2011 θα ήμασταν ήδη έξω στις αγορές. 

«Διανύουμε εδώ και 6 μήνες μια περίοδο χωρίς αποφάσεις»

ΠτΘ : Πώς αιτιολογείτε αυτό το φαινόμενο;
Ε.Σ:
Υπάρχει πολιτική παρακμή του ρόλου. Η πολιτική δεν είναι πλάκα. Ευθύνονται πολιτικοί και πολίτες, για να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε την αλήθεια. Διανύουμε εδώ και 6 μήνες μια περίοδο χωρίς αποφάσεις. Έχουμε μια διαπραγμάτευση που οδήγησε στο μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου και έχουμε και ένα κόστος το οποίο θα μπορούσε να είχε κλείσει με 5 δις τον Ιανουάριο και το κάναμε 14 δις.
 
Κάποιος πρέπει να τα πληρώσει αυτά τα λεφτά. Μπήκαν στο στόχαστρο οι αγρότες, οι επαγγελματίες που είχαν ήδη υποφέρει. Πιο συγκεκριμένα, στοιχεία που υπάρχουν καταδεικνύουν 60.000 επιχειρήσεις που έχουν φύγει και ζητούν ΑΦΜ από την περιοχή μας και από τη Μακεδονία στη Βουλγαρία. Από την άλλη, έχουν «τιναχθεί στον αέρα» οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που ήταν η κοινωνική αναφορά του κ. Τσίπρα, εξευτελιζόμενοι στις ουρές μετά τα capital controls. Επίσης, «τινάχτηκαν στον αέρα» εισαγωγές και εξαγωγές και παράλληλα σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα. Δηλαδή, πού πάμε; Ενδιαφέρεται κάποιος για αυτή τη χώρα και όχι μόνο για τον εαυτό του; 

«Κανένας δεν επιτρέπεται να μπαίνει στην πολιτική απροετοίμαστος και κανένας δεν δικαιούται να επικαλείται άγνοια εκ των υστέρων»

ΠτΘ.: Ακούγονται συχνά δύο απόψεις σχετικά με τα όσα συνέβησαν κατά την περίοδο της εξάμηνης θητείας του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήξερε, όταν αναλάμβανε την πρωθυπουργία, είτε ότι πριν την αναλάβει οι εξαγγελίες του ήταν λαϊκίστικα παίγνια που συχνά ακούμε στην πολιτική, εσείς τι πιστεύετε επί αυτού;
Ε.Σ :
Κανένας δεν επιτρέπεται να μπαίνει στην πολιτική απροετοίμαστος και κανένας δεν δικαιούται να επικαλείται άγνοια εκ των υστέρων. Εμένα ο κ. Τσίπρας μου είναι απολύτως συμπαθής, είναι χαρισματικός, ηγήθηκε, ήταν καθαρός, γιατί δεν είχε ασκήσει την εξουσία, ήταν επικοινωνιακά έξυπνος, αλλά δεν ήξερε. Δεν ήξερε αυτός αλλά και ένα μέρος των συνεργατών του τους ευρωπαϊκούς κανόνες διαπραγμάτευσης και τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς. Κάθε λέξη που έλεγε ο κ. Βαρουφάκης απομόνωνε και εξευτέλιζε την Ελλάδα.
 
Δεν γνώριζαν ότι σε μια μάχη όταν έχεις απέναντι τους μεγάλους οι οποίοι κοιτούν τα δικά τους συμφέροντα πρέπει να είσαι ευφυής, να κάνεις «σερφ» στα μεγάλα κύματα για να καταφέρεις να βγεις στην ακτή». Όταν είδαν τα δύσκολα, έκαναν μια στροφή στην ευθύνη και στον ρεαλισμό. Αλλά ήρθε ο λογαριασμός, δηλαδή οι 100.000 πρόσθετοι άνεργοι, είναι η ακύρωση όλων των αποτελεσμάτων που επέφεραν οι θυσίες, δίκαιες ή άδικες, που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα, είναι η επιστροφή στην ύφεση και σε κάποιο έλλειμμα αλλά και η φυγή νέων και επιχειρήσεων στο εξωτερικό. 

«Συγκρούεται η διπροσωπία του κ. Τσίπρα και η αχαριστία του κ. Λαφαζάνη και των υπολοίπων»

ΠτΘ: Επιτρέπεται η αριστερά που θέλει να πάρει την κυβέρνηση να μην ξέρει;
Ε.Σ:
Υπήρχαν και ορισμένοι οι οποίοι ήξεραν αλλά ήταν κολλημένοι σε μια ιδεοληψία και σε αντιλήψεις που ήταν ξεπερασμένες, ουτοπικές και αδιέξοδες.
Στην αριστερά βρίσκουμε τη σύγκρουση δύο κόσμων. Συγκρούεται η διπροσωπία του κ. Τσίπρα και η αχαριστία του κ. Λαφαζάνη και των υπολοίπων. Από τη μία ο Τσίπρας άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε. Από την άλλη δεν μπορώ να αθωώσω τους υπόλοιπους καθώς πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται στην πολιτική σκηνή εδώ και χρόνια και θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι, αν η Ελλάδα δεν βρίσκεται εντός της Ε.Ε, χάνει την υπεραξία της και ότι η Ρωσία, η Αμερική ή η Κίνα θα χρηματοδοτούσαν την Ελλάδα μόνο αν την χρειαζόταν ως πύλη προς την Ε.Ε, βεβαίως το ήξεραν. Αλλά γιατί άφηναν τον κόσμο να πιστέψει ότι θα τους χαριστούν τα δάνεια με μια ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή; Λέω λοιπόν αχαριστία γιατί και αυτοί εγκατέλειψαν τον πολιτικό τους αρχηγό, αυτόν που τους οδήγησε από το 4% στο 37%, στην πρώτη δύσκολη στροφή και αυτό δεν ήταν έντιμο. Ούτε έντιμη ήταν η στροφή του Τσίπρα, φυσικά. 

«Η απειλή για την πολιτική δεν είναι ο κ. Τσίπρας, είναι η ακυβερνησία και η πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος»

ΠτΘ : Δεν πρόκειται σύμφωνα με σας για πολιτική κατάντια να μην υπάρχει σοβαρότητα;
Ε.Σ:
Φυσικά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ευθύνεται η έλλειψη ηγεσίας αλλά και η έλλειψη παιδείας από την κοινωνική βάση. Το βασικό λάθος στην πολιτική σκηνή, που ξεκινάει με τις ηγεσίες, συνεχίζεται με τους πολιτικούς και τριτευόντως με τους ίδιους τους πολίτες, είναι ότι δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Όσο σκληρή κι αν είναι η αλήθεια πρέπει να τη λέμε, ώστε ο άλλος να τη βλέπει καθαρά και να έχει τη δυνατότητα να διακρίνει ανάμεσα σε τι συνταγές πρόκειται να διαλέξει.
 
Πρέπει, λοιπόν να ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα τώρα. Γι’ αυτό όποια κυβέρνηση κληθεί να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση πρέπει να ξέρει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Αυτή η Κυβέρνηση οφείλει να καταγράψει στο μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο γρήγορες και μεγάλες επιδόσεις για να πείσει τους συνομιλητές μας να μας κατεβάσουν τον πήχη των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από εκεί που δεν μπορούμε πλέον να τον φτάσουμε.
 
Αυτό θα επιτευχθεί με το να υπάρξει την επόμενη μέρα κυβέρνηση. Οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είχα πει ότι η απειλή για την πολιτική δεν είναι ο κ. Τσίπρας, είναι η ακυβερνησία και η πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος. Αυτό βιώνουμε. Το δίλημμα των εκλογών είναι αριστερή ακυβερνησία ή αποτελεσματική Ν.Δ. Δεν λέω ότι η Ν.Δ δεν έκανε λάθη αλλά είμαι από αυτούς που λένε ότι δεν πρόλαβε η Ν.Δ να κάνει την αυτοκριτική της όπως έπρεπε.

«Δεν πρέπει πλέον οι πολίτες να ασχολούνται με τα κόμματα, αλλά με τη ζωή τους την επόμενη μέρα»

ΠτΘ: Ενώ, όμως, λέτε ότι έχετε κάνει λάθη γιατί βλέπουμε ένα διακαή πόθο προς ανάληψη της εξουσίας;
Ε.Σ:
Τώρα θα ακούτε και θα βλέπετε πολλά γιατί προεκλογικά δεν υπάρχει ούτε η ηρεμία ούτε η ψυχραιμία να ειπωθούν λόγια αυτοκριτικής. Αυτά έπρεπε να ειπωθούν μετεκλογικά τον Ιανουάριο, αλλά αυτό δεν έγινε. Απλά δεν πρέπει πλέον οι πολίτες να ασχολούνται με τα κόμματα, αλλά με τη ζωή τους την επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή, αν κερδίσει ο κ. Τσίπρας με ποιον θα συνεργαστεί; Γιατί πρέπει να ξεχάσουμε ότι μπορεί εν προκειμένω να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Άρα υπάρχει αδυναμία σε αυτό το σημείο. Θα εξωθηθεί να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί είναι το μόνο κόμμα που του απομένει. Και καταλήγουμε, γιατί τότε εκλογές; Αφού είχαμε μια κυβερνώσα βουλή που με 250 ψήφους ψήφιζε τις δύσκολες αποφάσεις για να προχωρήσουμε. Γιατί δεν είχαμε μια εκτελεστική εξουσία αποτελεσματική για να υλοποιεί αυτές τις αποφάσεις.
 
Αυτό το πρόβλημα το είχε και η Ν.Δ κάποτε αλλά τώρα λέει «αφήνω τα ιδεολογικά μου σε δεύτερη μοίρα και βάζω μπροστά το ευρωπαϊκό διακύβευμα». Δηλαδή, να συνεργαστεί με δυνάμεις που πιστεύουν σε δύο από τα τρία κεφάλαια του μνημονίου που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.