Ευ. Τσακαλωτος: «Αν ξερεις που θελεις να φτασεις, ξερεις και που πρεπει να αρχισεις, και μαλιστα η αντιπολιτευση σου ειναι πιο ισχυρη ετσι»

Ροδόπη και Έβρο επισκέφτηκε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

«Χωρίς ένα ισχυρό κράτος, χωρίς αποκέντρωση σε ένα κομμάτι αυτού του κράτους, με πόρους, δεν νομίζω ότι θα έχουμε σύγκλιση των περιφερειών, πόσο μάλιστα στην ΑΜΘ, που αυτή τη στιγμή είναι μια από τις πιο φτωχές όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης»

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σχέδιο μακράς πνοής στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στις προσεχείς εκλογές, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που βρέθηκε στη Ροδόπη και τον Έβρο τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος, συνοδευόμενος από συνεργάτες του και στελέχη του κόμματος, τόνισε μεταξύ άλλων στην επίσκεψή του για την ανάγκη δημιουργίας ενός προγραμματικού λόγου μακράς πνοής, προτάσσοντας μεταξύ άλλων και την παραγωγική ανασυγκρότηση, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ανισότητες λόγω των νεοφιλελεύθερων προσεγγίσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Κατανόηση των προβλημάτων της περιοχής

Ο κ. Τσακαλώτος επισκέφτηκε την Ροδόπη και τον Έβρο στο πλαίσιο επισκέψεών του σε όλη τη χώρα με αφορμή την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος. Έτσι συζήτησε με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ στην Αλεξανδρούπολη για θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία εκλογής προέδρου, ποια θα είναι η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο και οι κοινωνικές αναφορές, τον ανανεωμένο προγραμματικό λόγο που χρειάζεται, και το κόμμα που μπορεί να τον υπηρετήσει.

Στη συνέχεια βρέθηκε στα Αρριανά, όπου συνοδευόμενος από τους Βουλευτές Ροδόπης κ. Οζγκιούρ Φερχάτ και Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, συναντήθηκε με πολίτες της περιοχής, που του περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τους οποίους συζήτησε τόσο τα θέματα του κόμματος και του προγράμματος, όσο και τα ιδιαίτερα ζητήματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων η μετανάστευση, που αδειάζει τους οικισμούς, και την ανάγκη για την οικονομική ανάταξη της περιοχής.

«Μια πλατιά συζήτηση, πολύ γόνιμη, για να μαθαίνουμε και εμείς που είμαστε στην Αθήνα ποια είναι τα προβλήματα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν» ανέφερε, κάτι που έκανε και στη συνέχεια, με επισκέψεις στον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών, αλλά και σε ανοιχτή συνάντηση που πραγματοποίησε στη Λέσχη Κομοτηναίων το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Πιο δημοκρατικός, πιο συμμετοχικός ΣΥΡΙΖΑ

Όσο για την εκλογική διαδικασία στην οποία συμμετέχει, σημείωσε πως η εκλογή του προέδρου αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα για το κόμμα, αλλά δεν θα σταματήσουν εκεί. Προς το τέλος της χρονιάς θα έχουν το συνέδριο, όπου θα μπουν όλα τα θέματα, που θα καθορίσουν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Άποψή του είναι πως το κόμμα θα πρέπει να φτιάξει ένα σχέδιο μακράς πνοής, με ορίζοντα το 2026, για όλα τα ζητήματα, είτε είναι προγραμματικά, είτε κοινωνικά, είτε παρεμβάσεων. «Αν ξέρεις πού θέλεις να φτάσεις, ξέρεις και πού πρέπει να αρχίσεις, και μάλιστα η αντιπολίτευσή σου είναι πιο ισχυρή έτσι» τόνισε.

Για παράδειγμα στο θέμα των πυρκαγιών, αναδεικνύοντας πως πρέπει να υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια και με μεγαλύτερο σχεδιασμό, η αντιπολίτευση είναι πιο ισχυρή όταν ξέρεις για τα μεγάλα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, και έτσι δεν κάνεις αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, μόνο για την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, αλλά βάσει ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Είσαι πάντα πιο βαθύς στο τώρα, άμα ξέρεις πού θέλεις να πας στο μέλλον».

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν πρέπει να ανασυγκροτηθεί, να έχει σχέδιο για τον ίδιο, με γνώμονα το πώς θα γίνει ένα κόμμα πιο δημοκρατικό, πιο συμμετοχικό, που συνθέτει απόψεις και άρα θα μπορεί να παρεμβαίνει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, και συγχρόνως να δουλέψει την ταυτότητα, τις κοινωνικές αναφορές και τον προγραμματικό του λόγο.

Απαραίτητη η προγραμματική ανασυγκρότηση της περιφέρειας

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θεωρεί πως πρέπει να αποτελέσουν προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, γιατί από τη μία δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η βάση της παραγωγής για την χώρα μας η οικοδομή και ο τουρισμός.

Από την άλλη, πρέπει να γίνει κατανοητό πως αν δεν αλλάξουμε τα παραγωγικά και καταναλωτικά πρότυπα, δεν θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της κλιματική αλλαγής, κάτι που σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα για τον αγροτικό και τον βιομηχανικό τομέα. Αυτό όμως που έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια, στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, είναι το αναπτυξιακό κράτος.

«Όταν ήρθα στην Ελλάδα το 1993, η Βιομηχανική Πολιτική ήταν σχεδόν βρώμικη λέξη. Όλα θα τα έλυνε η αγορά» σημείωσε, κάτι που όμως είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ανισότητες. Μάλιστα ενώ ο κόσμος συζητά για την ανισότητα μισθού, πλούτου, πρόσβασης στα κοινωνικά και πολιτιστικά αγαθά, αλλά δεν συζητά τις περιφερειακές ανισότητες. «Χωρίς ένα ισχυρό κράτος, χωρίς αποκέντρωση σε ένα κομμάτι αυτού του κράτους, με πόρους, δεν νομίζω ότι θα έχουμε σύγκλιση των περιφερειών, πόσο μάλιστα στην ΑΜΘ, που αυτή τη στιγμή είναι μια από τις πιο φτωχές όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.