Ετοιμος να απορροφησει τις αυξησεις σε αγαθα ο Δημος Κομοτηνης

Χωρίς να μειώσει τις υπηρεσίες του προς τον πολίτη, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη

Έτοιμος να απορροφήσει, χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες ή να μειώσει τις παροχές του, είναι ο Δήμος Κομοτηνής, σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη στη σκιά του κύματος ακρίβειας σε είδη και αγαθά.

Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 16 Νοεμβρίου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης, ο οποίος σημείωσε πως το κύμα ακρίβειας που πλήττει την χώρα μας το τελευταίο διάστημα, πέρα από το γεγονός ότι πλήττει τις λαϊκές οικογένειες, θα φέρει αυξήσεις σε τρόφιμα και αγαθά που θα επηρεάσουν το Δήμο και τον προϋπολογισμό του, από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης, μέχρι και τα προϊόντα που προμηθεύεται για τις κοινωνικές υπηρεσίες και τους παιδικούς σταθμούς.

Για αυτό και τόνισε πως θα πρέπει να ενταχθούν ο Δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα στην τιμολόγηση των μεγάλων καταναλωτών, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο δημοτικό φωτισμό, στα σχολεία και τις κοινωνικές δομές και να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την κατάργηση του φόρου στα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης, και ενίσχυση των ΚΑΠ για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο Δήμος, και όλοι οι Δήμοι της χώρας, στις αυξήσεις που κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία.

Η οικονομική κατάσταση βοηθά να απορροφηθούν οι αυξήσεις

Απαντώντας ο κ. Γκαράνης παραδέχθηκε πως θα δεχθούν μεγάλη πίεση στα οικονομικά, για αυτό και ήδη η ΠΕΔ ΑΜΘ και η ΚΕΔΕ έχουν αναγνωρίσει το ζήτημα, και έχει βγει ψήφισμα στο πρόσφατο συνέδριο, που ζητά την αύξηση των ΚΑΠ από την κυβέρνηση, ψηλότερα από το 15% που αναμενόταν, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Δήμων.

Ειδική μνεία μάλιστα γίνεται στις ΔΕΥΑ, που θα δεχθούν την υψηλότερη πίεση λόγω του κόστους του ρεύματος για τις γεωτρήσεις τους, ζητώντας να επιδοτηθούν ώστε να μην μετακυληθεί το κόστος στους πολίτες.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως λαμβάνοντας υπόψη τη στάση του Υπουργείου περιμένουν  θετική ανταπόκριση, μάλλον από τη νέα χρονιά, όμως ανεξάρτητα από ό,τι συμβεί, ο Δήμος Κομοτηνής έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει την ακρίβεια χωρίς μειώσουν τις παροχές ή να περάσει αυτή στους πολίτες, «γιατί έχουμε στέρεα πλέον οικονομικά, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουμε προβλήματα στη λειτουργία και στις δομές του δήμου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.