Ερωτηση Ι.Αχμετ στον Υπουργο Αγροτικης Αναπτυξης για τη νεκρωτικη ιωση στην Ροδοπη

Θερίζει ο Θρίπας τα καπνά της Ροδόπης επισημαίνει ο βουλευτής Ροδόπης ζητώντας άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τους παραγωγούς

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεώργιο Γεωργαντά, για την νεκρωτική ίωση που επελαύνει και φέτος, όπως συνέβη και το 2018, στα καπνοχώραφα της Ροδόπης κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ.Ιλχάν Αχμέτ.

Ο βουλευτής επισυνάπτει και το έγγραφο της έκθεσης αυτοψίας των γεωπόνων των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Π.Ε. Ροδόπης από το οποίο προκύπτει ότι η ζημία για τα καπνά της Ροδόπης αυτή την στιγμή ξεπερνά το 40% της εκτιμώμενης παραγωγής και ρωτά τον Υπουργό σχετικά με το ενδεχόμενο αποζημιώσεων, άμεσων και δίκαιων, για την ποικιλία μπασμά όπως έγινε στην αντίστοιχη περίπτωση και το 2018.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Άμεση και καθολική αποζημίωση για καλλιεργητές καπνών στην Π.Ε. Ροδόπης από εκτεταμένες ζημίες από παθογόνο αίτιο (ιός TSWV)

Κύριε Υπουργέ,

Στις 21/07/2022 και ημέρα Πέμπτη, έλαβε χώρα επιτόπια επίσκεψη των γεωπόνων της ΔΑΟΚ ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ και ΔΑΟ ΑΜΘ παρουσία του προέδρου του Συνεταιρισμού και των καπνοκαλλιεργητών της περιοχής με σκοπό την εκτίμηση ζημίων σε καπνοκαλλιέργειες.

Παρατηρήθηκαν ζημίες από παθογόνο αίτιο σε όλο το γεωγραφικό πλάτος του νομού Ροδόπης με μεγαλύτερη ένταση σε αγροτεμάχια που ανήκουν γεωγραφικά στους δήμους Αρριανών και Κομοτηνής οπού βρίσκεται και το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιεργούμενου καπνού του Νομού Ροδόπη (περίπου το 80%). Υπήρχαν πολλά καπνοχώραφα όπου το 100% των φυτών καπνού είχε προσβληθεί από την ασθένεια και γενικά επικρατούσε μια ανομοιόμορφη  ανάπτυξη των καπνόφυτων, απόρροια της ασθένειας αυτής. Με μια πρώτη εκτίμηση η μείωση στην απόδοση της παραγωγής θα είναι μεγάλη σε σχέση με μία φυσιολογική χρονιά.

Από την μακροσκοπική εξέταση διαγνώσθηκε ιολογική προσβολή από πιθανό ιό που ενδημεί στη περιοχή της ΠΕ Ροδόπης. Για τον σκοπό της ταυτοποίησης του παθογόνου αίτιου στον καπνό συλλέχθηκε και στάλθηκε δείγμα φυτών καπνού στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα πρόκειται για τον ιό του Κηλιδωτού Μαρασμού της Τομάτας (TSWV) ο οποίος μεταδίδεται με θρίπες (έντομο).

Για την αντιμετώπιση του δεν υπάρχουν γνωστά θεραπευτικά μέτρα πάρα μόνο προληπτικά. 

Στις 16/08/22 επαναλήφθηκε ένας δεύτερος επιτόπιος έλεγχος με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης της καλλιέργειας του καπνού σε σχέση με τη ζημιά που προκάλεσε ο TSWV.

Παρατηρήθηκε μια ελαφριά αύξηση της ζημιάς από την προηγουμένη φορά με εμφανή την ποιοτική υποβάθμιση των φύλλων του καπνού (που είναι και το εμπορεύσιμο τμήμα) και το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Συμπερασματικά ο TSWV είναι ένας ιός που ενδημεί στη περιοχή του Νομού Ροδόπης και λόγω του έμμονου τρόπου μετάδοσης του με τον θρίπα πολλές φορές παίρνει διαστάσεις επιδημίας όπως συνέβη την χρονιά του 2018.

Η ΠΕ Ροδόπης για το 2022 καλλιέργησε συνολικά 28.000 στρέμματα καπνού (από 4000 καπνοκαλλιεργητές για τους οποίους σε μεγάλο ποσοστό η καλλιέργεια καπνού αποτελεί το κύριο οικογενειακό εισόδημα) και αναμένεται για την καλλιεργητική περίοδο 2021-2022 μια μείωση παραγωγής που θα υπερβεί το 40% επί του συνόλου συνεκτιμώντας και την ποιοτική υποβάθμιση του εμπορεύσιμου προϊόντος.

Οι καπνοπαραγωγοί δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες και γι’ αυτόν τον λόγο εγκαταλείπουν τον τόπο τους και την παραγωγή τους.

Δεδομένου ότι οι απώλειες για την οικονομία της Ροδόπης από την νεκρωτική ίωση του 2018 ήταν τεράστιες και ανήλθαν στα 24 εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό, δε, το γεγονός ότι το 2017 εισέρευσε εισόδημα από την πώληση καπνών της τάξεως των 41,7 εκατομμύριων ευρώ ενώ το 2018 αυτό μειώθηκε στα 18 εκατομμύρια εξαιτίας της νεκρωτικής ίωσης,

Δεδομένου ότι η “Έκθεση αυτοψίας εκτεταμένης ζημιάς στην καλλιέργεια καπνού του νομού Ροδόπης” της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ και του ΤΜΗΜΑΤΟΣ  ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ της Π.Ε. Ροδόπης την οποία σας επισυνάπτω, αποτελεί αψευδή μάρτυρα των ζημιών που έχει υποστεί η καπνοκαλλιέργεια στην Π.Ε. Ροδόπης,

Δεδομένου ότι το 2018 στους παραγωγούς της ποικιλίας μπασμά καταβλήθηκαν κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ( de minimis) ύψους 8,2 εκατομμυρίων ευρώ, για να αντιμετωπιστεί άμεσα σε πρώτη φάση το πρόβλημα.

Ερωτάσθε:

  • Σκοπεύετε να αποζημιώσετε άμεσα και δίκαια τους καπνοκαλλιεργητές της ποικιλίας μπασμά στην Ροδόπη που πλήττονται εκ νέου, όπως συνέβη και το 2018, από την νεκρωτική ίωση, χρησιμοποιώντας όλες τις ρεαλιστικές δυνατότητες που υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο ερωτών Βουλευτής,

Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.