Ροδοπη: Απωλειες μεγαλυτερες του 40% στην φετινη παραγωγη καπνου φερνει η νεκρωτικη ιωση

Σε πλήρη εξέλιξη το φαινόμενο σε όλη την γεωγραφική έκταση του νομού, με επίκεντρο τα καπνοχώραφα σε Αρριανά και Κομοτηνή

Μεγαλύτερη του 40% αναμένεται να είναι η μείωση στην φετινή παραγωγή του καπνού στην Ροδόπη, λόγω της νεκρωτικής ίωσης η οποία πλήττει αγροτεμάχια σε όλο το γεωγραφικό εύρος του νομού, με μεγαλύτερη ωστόσο ένταση σε περιοχές των Δήμων Αρριανών και Κομοτηνής.

Αυτό έδειξαν επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίων αποτελούμενα από μέλη της ΔΑΟΚ ΑΜ-Θ και ΔΑΟΚ Ροδόπης καθώς και τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Αμέτ Σινάν για την εκτίμηση των ζημιών στις καπνοκαλλιέργειες που για την περίπτωση της Ροδόπης αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιέργειας, που αγγίζει το 80%.

Ζημιές ακόμα και στο 100% των καλλιεργούμενων εκτάσεων

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρώτη επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Ιουλίου κατέγραψε ζημιές σε όλο το γεωγραφικό εύρος του νομού Ροδόπης με μεγαλύτερη ένταση σε αγροτεμάχια που ανήκουν γεωγραφικά στους δήμους Αρριανών και Κομοτηνής. Δυστυχώς όπως μας μετέφερε δεν έλλειψαν και οι περιπτώσεις καπνοχώραφων όπου το 100% των φυτών είχε προσβληθεί από την ασθένεια, ενώ κατεγράφη και ανομοιόμορφη ανάπτυξη των φυτών, που θεωρείται απόρροια της νεκρωτικής ίωσης.

Όπως αναφέρεται και στην έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ροδόπης η οποία στάλθηκε και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κοινοποιούμενη και προς τις τοπικές αρχές, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη απώλεια στην απόδοση της παραγωγής.

Για τον σκοπό της ταυτοποίησης της αιτίας μάλιστα συλλέχτηκαν δείγματα τα οποία στάλθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα πρόκειται για τον ιό του Κηλιδωτού Μαρασμού της Τομάτας (TSWV) ο οποίος μεταδίδεται με θρίπες (έντομο), για την αντιμετώπιση του οποίου δεν υπάρχουν γνωστά θεραπευτικά, παρά μόνο προληπτικά μέτρα.

Μειωμένη η φετινή παραγωγή αλλά και η ποιότητα του καπνού

Η δεύτερη επιτόπια επίσκεψη του κλιμακίου στα μέσα του Αυγούστου δυστυχώς έδειξε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, αυτή τη φορά και στα φύλλα του καπνού,  που όπως επισημαίνεται είναι και το εμπορεύσιμο τμήμα του, ενώ το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε εξέλιξη.

Ο κ.Σινάν έκανε λόγο για διαστάσεις επιδημίας όπως είχε συμβεί και το 2018, τονίζοντας ότι η μείωση στην φετινή παραγωγή του καπνού αναμένεται να υπερβεί το 40% επί του συνόλου και κατ’ επέκταση θα οδηγήσει και στην ποιοτική υποβάθμιση του καπνού, υπογραμμίζοντας πως για μία μεγάλη πλειοψηφία των 4.000 καπνοκαλλιεργητών της Ροδόπης η καλλιέργεια του καπνού αποτελεί και το μοναδικό ή σε κάθε περίπτωση το κύριο οικογενειακό τους εισόδημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.