Επισκεψη «γοητειας» απο Αβραμοπουλο και Σταικουρα

Δέσμευση για ισόρροπη αντιμετώπιση όλων των κατοίκων της Ροδόπης από τον Δ. Αβραμόπουλο, ενθάρρυνση της ανάπτυξης από τον Χ. Σταϊκούρα

Την ανάγκη να μην διαταραχθεί η ισόρροπη σχέση ανάμεσα στις κοινότητες στη Ροδόπη, να μην μπει η Θράκη σε δεύτερη μοίρα στο μέλλον, τόνισαν κατά την επίσκεψή τους στη Ροδόπη ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, παραδεχόμενοι παράλληλα πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη της, ώστε να υπάρχει όφελος για όλους.

Ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Σταϊκούρας ξεκίνησαν την επίσκεψη τους από τις Σάπες, με τον κ. Σταϊκούρα να επισκέπτεται την αγορά και να ακούει τις προτάσεις και τους προβληματισμούς των επαγγελματιών, από τα θέματα της ακρίβειας και του κόστους ζωής, που τους πιέζουν, όπως πιέζουν όλους τους επαγγελματίες, τοπικά ζητήματα για την ανάπτυξη της περιοχής, ώστε να μείνουν τα νέα παιδιά στον τόπο, μέχρι και αιτήματα να βρεθεί λύση με τις συντάξεις χηρείας.

Αφού συναντήθηκαν με κατοίκους και μέλη της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στις Σάπες, οι δύο πρώην υπουργοί μετέβησαν στην Κομοτηνή, όπου είχαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, και στη συνέχεια έκαναν βόλτα σε γειτονιές της περιοχής της οδού Φιλιππουπόλεως, συνοδευόμενοι από τον υποψήφιο Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Αντώνη Γραβάνη και μέλη της παράταξής του, κυρίως από τη μειονότητα.

Σε διάφορες φάσεις της επίσκεψής τους συνοδεύτηκαν από τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ στη Ροδόπη, αλλά και τοπικά στελέχη της ΝΔ.

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων: «Η Θράκη νοηματοδοτεί όλη την Ευρώπη  και είναι το καύχημα της Ελλάδας»

Ο Σεβασμιώτατος, αφού καλωσόρισε τους δύο πρώην Υπουργούς, τόνισε πως η περιοχή μας είναι η πιο ωραία της Ελλάδος, αλλά και αυτή που δίνει νόημα σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Εξέφρασε δε τη στεναχώρια του γιατί τις τελευταίες μέρες, μίλησαν πολλοί άνθρωποι για τη Θράκη που δεν ξέρουν από τη ζωή στη Θράκη. «Όμως εγώ θα πω ότι η Θράκη νοηματοδοτεί όλη την Ευρώπη  και είναι το καύχημα της Ελλάδας, γιατί εδώ χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν ειρηνικά κι ο ένας συμμετέχει στη ζωή του άλλου» ανέφερε, τονίζοντας πως θα πρέπει και οι υπόλοιποι λαοί να μαθητεύσουν πως ζούνε οι άνθρωποι στην περιοχή μας.

«Ξέρετε πόσοι με πήραν και μου ζήτησαν τη γνώμη μου; Τους είπα θέλετε να μιλήσουμε για τη Θράκη; Από τις 25 Ιουνίου και μετά, γιατί μέχρι τις 25 Ιουνίου θα έχετε ξεχάσει ξανά τη Θράκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.  «Εμείς επειδή ζούμε εδώ συνεργαζόμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε εδώ για αυτόν τον τόπο και δεν θα αφήσουμε σε κανέναν να καπηλευτεί το όνομα της Θράκης» ανέφερε, που θα πρέπει να είναι το καύχημα της Ελλάδας, και να δίνει μαθήματα ζωής.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Όλοι να αισθάνονται ισότιμοι εδώ»

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος, σε όλες του τις στάσεις στην περιοχή μας, τόνισε πως η συνύπαρξη δεν είναι απλώς μια ανάγκη για αυτόν τον τόπο. Είναι και  ένα ισχυρό μήνυμα σε μια εποχή που όλοι αναζητούν τους λόγους για τους οποίους χωρίζονται οι κοινωνίες. Αυτό βεβαίως, θεωρεί πως θα πρέπει να γίνει κατανοητό και προς όλους εκείνους που προσπαθούν να καλλιεργήσουν αντιπαλότητα χωρίς λόγο. «Κοινή η ιστορία, κοινό το μέλλον και κοινό το πεπρωμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε όμως και στα προβλήματα της περιοχής, επισημαίνοντας πως στην περιφέρεια της Κομοτηνής, είδε έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης, που αποτελεί ευθύνη τόσο της πολιτείας, όσο και των τοπικών παραγόντων. «Η ανάπτυξη έρχεται μέσα από τις εδώ πρωτοβουλίες οι οποίες ενθαρρύνονται από την ελληνική πολιτεία» ανέφερε, τονίζοντας πως η βιωσιμότητα της ελληνικής περιφέρειας, είναι κρίσιμη και για τα μεγάλα αστικά κέντρα, παρότι το 72% του ελληνικού  πληθυσμού είναι συγκεντρωμένο στις πόλεις.

Θεωρεί λοιπόν πως πρέπει η πρωτογενής παραγωγή να έχει πραγματικούς όρους ανάπτυξης, να γίνονται επενδύσεις, κάτι που όμως προϋποθέτει τη δημιουργία ενός φιλικού και φιλόξενου περιβάλλοντος. Αυτό όμως περνάει και μέσα από την ψυχολογία της κοινωνίας, για αυτό και τόνισε πως θα πρέπει να αφήσουν μακριά και να απομακρύνουν όλους τους κινδύνους που παρεμβαίνουν σε αυτή την ισόρροπη σχέση ανάμεσα στις κοινότητες, ανάμεσα στις δύο θρησκείες, χριστιανούς και μουσουλμάνους, γιατί αυτό το μοντέλο μπορεί να δουλέψει ευρύτερα για την περιοχή, να γεφυρωθούν και διαφορές, τεχνητές ή πραγματικές, που είναι ιστορικά κατάλοιπα μιας ξεπερασμένης εποχής.

«Όλοι να αισθάνονται ισότιμοι εδώ. Η ελληνική πολιτεία έχει κάνει βήματα μπροστά. Κάτω από την ομπρέλα προστασίας της έχει όλους πολίτες αυτής της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έφτασαν εδώ μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλοκ» ανέφερε.

Τόνισε δε πως η επίσκεψή τους δεν γίνεται για να επηρεάσουν προεκλογικά την ψήφο, σημειώνοντας πως οι πολίτες έχουν ήδη αποφασίσει, κοιτάζοντας το συμφέρον του, το συμφέρον της πατρίδας του, της κοινωνίας και των πολιτών.  «Μην τη βάλουμε τη Θράκη το μέλλον σε δεύτερο βαθμό ενδιαφέροντος, αναφέρομαι γενικότερα στην κεντρική πολιτική σκηνή, όλων των κομμάτων. Να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες κυρίως των νέων ανθρώπων που αγωνιούν για το τι θα γίνει αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρήστος Σταϊκούρας: «Θέλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο  αναπτυξιακά την περιοχή»

Από την πλευρά του ο κ Σταϊκούρας σημείωσε πως γνωρίζοντας καλά την περιοχή, μιας και έρχεται συχνά σε αυτή τόσο όσο ήταν στην αντιπολίτευση, όσο και τα χρόνια που ήταν Υπουργός Οικονομικών, σημείωσε πως τα στοιχεία του δείχνουν ότι η Ροδόπη το 2023 είναι σε καλύτερη θέση από το 2019, χωρίς όμως να βρίσκεται εκεί που προσδοκούν οι κάτοικοί της.

Θύμισε πως αντιμετώπισαν το ζήτημα του 12%, θέμα που ταλάνιζε την περιοχή επί μια δεκαετία και πλέον, και το οποίο ήταν ίσως από τις πιο δύσκολες ασκήσεις που είχαν να λύσουν ως ελληνική κυβέρνηση,

Βοήθησαν επίσης τον πρωτογενή τομέα στο φορολογικό, σημειώνοντας πως στους αγρότες που συναντούν  θα εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για το ενεργειακό κόστος, για τις τιμές των προϊόντων, αλλά ουδείς για τη στάση της ελληνικής πολιτείας σε ό,τι δεσμεύτηκε απέναντί τους το 2019 και αφορά τα φορολογικά.  Όμως θεωρεί πως χρειάζεται και μια αλλαγή νοοτροπίας στον πρωτογενή τομέα, όσο αφορά το συνεταιρίζεσθαι, αποτέλεσμα των κακών εμπειριών του παρελθόντος με τους συνεταιρισμούς, και να προσπαθήσουν ξανά, μιας και πιστεύει πως έχουν δοθεί εξαιρετικά κίνητρα για να δημιουργηθούν υγιή σχήματα.

Όσο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, πιστεύει πως αποτελούν κοσμήματα για την οικονομία και χρειάζονται ενίσχυση, προσφέροντας πολλές και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης.  Στάθηκε δε στο γεγονός ότι οι καταθέσεις στη Ροδόπη σήμερα, από φυσικά και από νομικά πρόσωπα, είναι αυξημένες κατά 158 εκατομμύρια ευρώ από το τέλος του 2019. «Αυτό σημαίνει ότι τα εργαλεία που έδωσε η πολιτεία για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα κράτησαν όρθια και δώσανε τις δυνατότητες να εξελιχθεί» σημείωσε, όμως παραδέχτηκε πως οφείλουν να κάνουν περισσότερα όσο αφορά την ανάπτυξη, ώστε να επιστέψουν τα νέα παιδιά στην Ελλάδα.

Ήδη με τα φορολογικά κίνητρα που έχουν δώσει για να φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, έρχονται και ξένοι για επενδύσεις, αλλά και νέα παιδιά που φύγανε. «Θέλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο  αναπτυξιακά την περιοχή και στο βαθμό που μπορούμε με τον κ. Αβραμόπουλο την επόμενη μέρα την επόμενη τετραετία, θα είμαστε σταθερά κοντά σας» τόνισε.

Μην ξεχνάτε το Ίασμο τόνισαν οι κάτοικοί του

Η περιοδεία το πρωί κατέληξε στον Ίασμο, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κατοίκους του οικισμού, μεταξύ των οποίων ο πρώην Δήμαρχο κ. Κυριάκος Αμούτζας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου κ. Ηλίας Μπούκας και άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την συνάντηση, τονίστηκε η ανάγκη να μην γίνονται διαχωρισμοί μεταξύ μειονότητας και πλειονότητας, που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αυτό που χρειάζεται η περιοχή, τόνισε, είναι ανάπτυξη, μιας και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, και έχει μείνει πίσω.

Αναφορά έγινε φυσικά στο φράγμα Ιάσμου, το οποίο, να σημειωθεί, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως ανακοινώθηκε την Τρίτη ως προτεραιότητα στο επίσημο πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά και να υπάρξει στήριξη στον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και στην ασφαλτόστρωση και βελτίωση των δρόμων που θα βοηθήσουν και την ανάπτυξη αλλά και τον τουρισμό και την επισκεψιμότητα στην περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.