Επανερχεται στο θεμα του Παλαιου Δικαστικου Μεγαρου Κομοτηνης ο Ιλχαν Αχμετ

Νέα ερώτηση προς τον υπουργό μετά την αόριστη δέσμευση για «ενδελεχή μελέτη στο εγγύς μέλλον»

Ανοιχτό παράθυρο για τη διάσωση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής αφήνει με την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας στη σχετική ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ. Επειδή όμως ανάλογες κυβερνητικές «προθέσεις» έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν, ο βουλευτής Ροδόπης επιμένει στην πίεση του, καταθέτοντας τη Δευτέρα νέα επίκαιρη ερώτηση με βάση τα όσα απάντησε ο υπουργός και λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη χρονική τους σειρά. Στην απάντησή του ο υπουργός αναφέρει πως το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο κτίριο, ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ./ ν.π.δ.δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). Το συγκεκριμένο ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του εν λόγω ν.π.δ.δ. με το αριθμ. 47441/23-06-1989 Πωλητήριο του Υπουργείου Οικονομικών, με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής. Στον προαναφερόμενο τίτλο κυριότητας αναφέρεται ρητά ότι η μη εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο παραχωρήθηκε ή η χρησιμοποίηση του ακινήτου αυτού κατά τρόπο διαφορετικό από αυτόν που συμφωνήθηκε θα έχει σαν αποτέλεσμα την αυτοδίκαιη ακύρωση της παρούσας παραχώρησης και την επάνοδο της κυριότητας του ακινήτου στο Δημόσιο.

Ο υπουργός παραδέχεται πως ήδη το συγκεκριμένο ακίνητο πλέον δεν χρησιμοποιείται για τον σκοπό για τον οποίο παραχωρήθηκε, ειδικότερα μετά την μεταστέγαση των δικαστικών υπηρεσιών στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής και επιβεβαιώνει πως ήδη υπάρχει σχετική αλληλογραφία φορέων από την οποία προκύπτει ενδιαφέρον για την παραχώρηση του συγκεκριμένου ακινήτου στον Δήμο Κομοτηνής για να αναφέρει αορίστως πως «η περαιτέρω αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου στο εγγύς μέλλον αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Τα ερωτήματα του Ιλχάν Αχμέτ

Αυτή η αοριστία είναι που έκανε τον βουλευτή να επανέλθει με νέα επίκαιρη ερώτησή του στην οποία ρωτά τον υπουργό:

Α) Ποια είναι η απάντηση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. στο αίτημα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής για την παραχώρηση του εν λόγω κτιρίου για 30 τουλάχιστον χρόνια στον Δήμο Κομοτηνής ώστε ο Δήμος να κινήσει την διαδικασία υποβολής αιτήματος ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, όταν δημοσιευθεί σχετική πρόσκληση από τα αρμόδια υπουργεία;

Β) Σκοπεύετε να εντάξετε το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής που  ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ./ ν.π.δ.δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης) στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «ΗΛΕΚΤΡΑ» (ΦΕΚ 4813β/2022), που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.