Ενισχυση Καπνοπαραγωγων απο τον Β΄ Πυλωνα της νεας ΚΑΠ

Ζητά ο Ιλχάν Αχμέτ

Για αφανισμό όχι μόνο μιας καλλιέργειας αλλά ολόκληρης κοινωνικής ομάδας στη Ροδόπη σε περίπτωση που δεν επιδοτηθεί η καλλιέργεια καπνού, κάνει λόγο ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο βουλευτής του Ποταμιού σημειώνει πως αναιτιολόγητα ο καπνός αποκλείστηκε από τον κατάλογο των προϊόντων που μπορούν να λαμβάνουν συμπληρωματική ενίσχυση για να παραμείνουν βιώσιμες, μεταφέροντας παράλληλα στην κεντρική πολιτική σκηνή την πρόταση της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Έβρου-Ροδόπης περί διάθεσης των συναλλαγματικών διαθέσιμων του Β΄ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ, ποσού 3 ευρώ ανά κιλό για την ενίσχυση της τιμής του καπνού. 

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Ιλχάν Αχμέτ έχει ως κάτωθι:

«Κύριε υπουργέ,
Με τη  νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015-2020, στο προϊόν του καπνού πλέον δεν θα χορηγηθούν συνδεδεμένες ενισχύσεις διότι δεν εντάχθηκε αυτό στο άρθρο 38 όπου  περιλαμβάνονται τα προϊόντα που θα λαμβάνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο νομό Ροδόπης, περίπου 6.800 οικογένειες ζούνε αποκλειστικά από την καλλιέργεια του καπνού, διότι αυτή αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι καμία πολιτική ηγεσία μέχρι σήμερα δεν έχει προνοήσει για την διαμόρφωση εναλλακτικών καλλιεργειών που θα αποτελούσαν μια νέα προοπτική τόνωσης του αγροτικού εισοδήματος της συγκεκριμένης περιοχής.
 
Αν δεν επιδοτηθεί ο καπνός που καλλιεργείται, ως επί το πλείστον, σε εδάφη άγονα και ξερικά, δεν θα πρόκειται περί αφανισμού απλά μιας καλλιέργειας αλλά μιας κοινωνικής ομάδας, με ό,τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει το γεγονός αυτό στην κοινωνική ισορροπία και την ευημερία της περιοχής μου.
 
Στην τελική διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ, που θα ισχύσει στη νέα προγραμματική περίοδο 2015-2020, προβλέφθηκε για πρώτη φορά μετά το 2008, το μέτρο της χορήγησης συνδεδεμένων ενισχύσεων, σε ποσοστό από 5% μέχρι 15% του συνόλου των κοινοτικών επιδοτήσεων, σε προϊόντα που λόγω της μεγάλης κοινωνικοοικονομικής τους σημασίας για τις περιφέρειες όπου καλλιεργούνται, χρήζουν μιας συμπληρωματικής ενίσχυσης για να παραμείνουν βιώσιμες και να αποφευχθεί η εγκατάλειψη τους.
 
Δυστυχώς, στο άρθρο 38 για τις άμεσες ενισχύσεις, από τον κατάλογο των επιλέξιμων προς ενίσχυση προϊόντων, αποκλείστηκε ο καπνός αναιτιολόγητα και παρά την αντίθεση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με δεδομένο ότι ο καπνός είναι προϊόν προστατευόμενο από την Συνθήκη της Ε.Ε. (Παράρτημα 1), η αυθαίρετη εξαίρεση του από ένα μέτρο αγροτικής πολιτικής, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για παρόμοιες εξαιρέσεις του προϊόντος και των καλλιεργητών και από άλλες πολιτικές στο μέλλον.
 
Παράλληλα, ο καπνός αποτελεί ένα εξαγωγικό προϊόν που συμβάλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και ειδικά ο Μπασμάς που καλλιεργείται στην Θράκη, μια ποικιλία που χρησιμοποιείται στα χαρμάνια των τσιγάρων από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, όπως συνέβη και πρόσφατα με την εμπορική συμφωνία που κλείστηκε με την PHILIP MORRIS.
 
Πρόταση της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Έβρου-Ροδόπης είναι να διατεθεί από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Β΄ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ για την Ελλάδα που ανέρχονται στα 2,2 δις ευρώ, ποσό 3 ευρώ ανά κιλό για την ενίσχυση της τιμής του καπνού έτσι ώστε η καλλιέργεια του να συνεχίσει να αποτελεί μια βιώσιμη και επικερδή επιλογή για τους αγρότες της Θράκης, για τους οποίους ο καπνός και η καλλιέργειά του, αποτελούν τρόπος ζωής και μέρος της κουλτούρας των κοινωνιών τους.
 
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε,
 
Α) Σκοπεύετε να ζητήσετε και να διεκδικήσετε την ένταξη του καπνού ως αγροτικού προϊόντος στον κατάλογο τον προς ενίσχυση προϊόντων της νέας ΚΑΠ, από τον οποίο αφαιρέθηκε αναιτιολόγητα και παρά την αντίθετη άποψη της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
 
Β)Πρόκειται να εξετάσετε και να εντάξετε στην διαπραγματευτική σας ατζέντα την πρόταση της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Έβρου-Ροδόπης για την ενίσχυση της τιμής του καπνού με επιπλέον 3 ευρώ ανά κιλό μέσα από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Β΄ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ για την Ελλάδα τα οποία ανέρχονται σε 2,2 δις ευρώ, την στιγμή που το 15% από αυτά προορίζονται για εξαγωγικές δραστηριότητες, κάτι που αφορά στο σύνολό του το προϊόν του καπνού και ειδικότερα της ποικιλίας του Μπασμά που καλλιεργείται στην Θράκη;»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.