Ελληνοτουρκικα: Διαβημα του ΥΠΕΞ στην Αγκυρα για τους Τουρκους ψαραδες

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα κάνει η Ελλάδα με αφορμή περιστατικά με Τούρκους ψαράδες που ψαρεύουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων την ώρα που σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής παρενοχλούν ελληνικά αλιευτικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ελληνικό ΥΠΕΞ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, έδωσε εντολή στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων.

Επίσης, τόνισε την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά.

«Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά. Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Μετά το «ήρεμο καλοκαίρι» επιστροφή στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων

Όπως έγραφε νωρίτερα το ethnos.gr στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων επιστρέφει η Τουρκία, που ανεβάζει εκ νέου τους τόνους και πυροδοτεί εστίες έντασης. Με τις κινήσεις αυτές η Άγκυρα θέλει να επαναφέρει  στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, για το οποίο η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές πως είναι παράνομο.

Ταυτόχρονα όμως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να φανεί στη διεθνή σκηνή ως … υπέρμαχος του διαλόγου και χθες αναφέρθηκε σε επικείμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα ραντεβού ωστόσο που δεν επιβεβαίωσε η Αθήνα, καθώς οι δυο ηγέτες έχουν διαφορετικό πρόγραμμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σε αυτή τη φάση η Άγκυρα βλέποντας πως είναι σε εξέλιξη ένα ευρύτερο παιχνίδι στη γεωπολιτική σκακιέρα (π.χ. στο Αφγανιστάν, στη ζώνη Ινδικού – Ειρηνικού ωκεανού) επιχειρεί να προωθήσει τη στρατηγική της. Για να το πετύχει αυτό προσπαθεί – χωρίς αποτέλεσμα πάντως- να ρίξει τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά για την ένταση στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να κλείσει μέτωπα που η ίδια έχει ανοίξει (για παράδειγμα συνεχίζεται η προσπάθεια προσέγγισης της Αιγύπτου).

Το ήρεμο καλοκαίρι δίνει τη θέση του σε ένα τεταμένο φθινόπωρο, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας,  που -με πρόσχημα το τουρκολιβυκό μνημόνιο – αυξάνει την ένταση στην περιοχή. Αυτό φάνηκε από την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να διεξάγει έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Το πλοίο  υπό σημαία Μάλτας είναι γαλλικών συμφερόντων και θα κάνει έρευνες που  αφορούν την χαρτογράφηση της πιθανής πορείας του αγωγού East Med.

Διάβημα και για τις προκλήσεις στην Κρήτη

Υπενθυμίζεται πως σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex προχώρησε η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξτερικών Νίκου Δένδια.

Το ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo» (υπό σημαία Μάλτας) που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να διεξαγάγει έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med, εμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά κάθε φορά που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων (6 ν.μ.).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.