Ειρηνη Αραμπατζη, υποψ. βουλευτης ΣΥΡΙΖΑ Ροδοπης

«Συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ από ένα αίσθημα ευθύνης και από ένα πείσμα να μην αφήσω την αριστερά να γίνει μια δίκαιη μεν αλλά μακρινή παράμετρος του πολιτικού γίγνεσθαι» «Η διαπραγματευτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προσέκρουσε πάνω στον σκληρό νεοφιλελεύθερο πυρήνα της Ευρώπης»

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αραμπατζή, κατάγεται από τους Αγίους Θεοδώρους και είναι μητέρα δυο παιδιών. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και μετά από κατατακτήριες συνέχισε τις σπουδές της στη Λογιστική. Στη συνέχεια εργάστηκε ως λογίστρια, διαφημίστρια και διοικητική υπάλληλος, αν και εδώ και ένα χρόνο είναι άνεργη.
 
Μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, είναι επίσης μέλος του Δ.Σ της Πολιτιστικής Κίνησης και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική και τη φωτογραφία.
 
Ο λόγος στην ίδια όμως… 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βοηθήσει για την αποκατάσταση των αδικιών και την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης»

ΠτΘ: Γιατί ναι στην ενεργό πολιτική τώρα, σε μια δύσκολη περίοδο για την αριστερά και τη χώρα; Ποιοι λόγοι σας ώθησαν στην απόφασή σας;
Ειρ.Α.:
Βρίσκομαι στην αριστερά από την εποχή των φοιτητικών μου χρόνων, όταν για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τις νεολαίες της αριστεράς και το φοιτητικό κίνημα. Ποτέ δεν συγκαταλέχθηκα σε αυτούς που απαξίωναν την πολιτική, αντιθέτως σαν ενεργός πολίτης συμμετείχα σε παρεμβατικούς συλλόγους, πολιτιστικούς συλλόγους, κινήματα γειτονιάς προκειμένου να συνδιαμορφώσω με συνανθρώπους μου και να προωθήσω μαζί τους αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως συλλογικό καλό.
Πριν πέντε χρόνια, με την έλευση της κρίσης, βλέποντας τούς μέχρι τότε κυβερνώντες να θέλουν να χρεώσουν στις χαμηλές κοινωνικές τάξεις τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης και της διαπλοκής, στερώντας τους κάθε προοπτική προόδου και κοινωνικής ευημερίας, αποφάσισα να εντατικοποιήσω τις προσπάθειές μου και να αγωνιστώ μέσα από τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Εντάχθηκα σ’ αυτόν τον χώρο με την ισχυρή πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βοηθήσει για την αποκατάσταση των αδικιών και την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Έκτοτε υποστήριξα με συνέπεια κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που δώσαμε ως πολιτική οντότητα.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κομβικής σημασίας στιγμή για μένα ήταν η συνειδητοποίηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν σε συνάφεια με τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που απεύχονταν ένα συντεταγμένο ή ασύντακτο grexit και επιθυμούσε την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην ευρωζώνη. Αυτή η συνειδητοποίηση με βοήθησε να αποφασίσω με ποιους θα πάω και ποιους θα αφήσω. Όταν λοιπόν κλήθηκα από τους συντρόφους μου να συμμετέχω ως υποψήφια σε αυτό τον δύσκολο αγώνα, στην πιο δύσκολη συγκυρία, δεν θα μπορούσα παρά να δηλώσω παρούσα. Εν ολίγοις βρίσκομαι εδώ από ένα αίσθημα ευθύνης και από ένα πείσμα να μην αφήσω την αριστερά να γίνει μια δίκαιη μεν αλλά μακρινή παράμετρος του πολιτικού γίγνεσθαι. 

«Η υπαναχώρηση του Τσίπρα είναι μια αναδίπλωση προκειμένου να αποφευχθεί μια συντριπτική ήττα ο αγώνας συνεχίζεται»

ΠτΘ: Αισθάνεστε καθόλου συναισθήματα ήττας σε σχέση με όσα η αριστερά υπόσχονταν για την απελευθέρωση του λαού από τα μνημόνια ή θεωρείτε ότι στην πολιτική προτεραιότητα έχει το εφικτό; Πώς εσείς αιτιολογείτε στη συνείδησή σας την «υπαναχώρηση» του κ. Τσίπρα; Τη βρίσκετε δικαιολογημένη;
Ειρ.Α.:
Αισθάνομαι και αισθήματα ήττας και θυμού. Το θέμα είναι πως διαχειρίζεται κανείς αυτά τα αισθήματα, πώς τα αιτιολογεί και πού τα κατευθύνει. Θεωρώ πως όλη η κοινωνία υπήρξε μάρτυρας της σκληρής μάχης που δόθηκε από την διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Για μένα το πιο αδιάψευστο τεκμήριο αυτής της μάχης, που είδα να διαδραματίζεται μπροστά μου, ήταν η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο και η υπεράσπισή του από εκεί των ελληνικών θέσεων. Δυστυχώς όλη αυτή η διαπραγματευτική προσπάθεια προσέκρουσε πάνω στον σκληρό νεοφιλελεύθερο πυρήνα της Ευρώπης που προκειμένου να μην απεμπολήσει τον πλούτο του και τους νεοφιλελεύθερους δογματισμούς του εξώθησε την χώρα μας σε μια εκβιαστική συμφωνία. Ακόμη και μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο είναι θέμα πολιτικής βούλησης να προωθηθούν αντισταθμιστικές πολιτικές σε ταξικά μεροληπτική κατεύθυνση. Η υπαναχώρηση του Τσίπρα είναι μια αναδίπλωση προκειμένου να αποφευχθεί μια συντριπτική ήττα. Ο αγώνας συνεχίζεται. 

«Είναι άκαιρο να θες να κοιτάς στον καθρέφτη και να θαυμάζεις ναρκισσιστικά την ιδεολογική σου καθαρότητα»

ΠτΘ: Ένα τμήμα «συντρόφων» που πορευτήκατε μαζί για χρόνια, είναι σήμερα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το εισπράττετε αυτό και πώς το γεγονός ότι κάποιοι από τη ΛΑ.Ε. παρουσιάζονται ως οι «γνήσιοι» θεματοφύλακες της αριστεράς; Εσείς πάψατε να είστε αριστεροί;
Ειρ.Α.:
Στη δεδομένη πολιτική συγκυρία, είναι νομίζω άκαιρο να θες να κοιτάς στον καθρέφτη και να θαυμάζεις ναρκισσιστικά την ιδεολογική σου καθαρότητα. Κατανοώ τους συντρόφους μας που αποχώρησαν. Ωστόσο δεν ζω σε προστατευτική κομματική γυάλα. Ζω και κινούμαι μέσα στην κοινωνία. Θεωρώ πως δεν ήταν προετοιμασμένη να δεχτεί κάτι πιο ριζοσπαστικό και να διακινδυνεύσει να υποστεί τις συνέπειες ενός συντεταγμένου ή ασύντακτου grexit. Με τους συντρόφους μας, μας ενώνει το κοινό όραμα για μια δίκαιη κοινωνία. Προς το παρόν οι δρόμοι μας διαφοροποιήθηκαν. Πιστεύω πως στο μέλλον θα ξαναβρεθούμε.

«Η ελληνική κοινωνία άφησε πίσω της τις νεοφιλελεύθερες αυταπάτες για εύκολο πλουτισμό, ψευδεπίγραφη ευμάρεια και ιδιωτικό βόλεμα»

ΠτΘ: Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών κατά την εκτίμησή σας και ποια είναι τα επιχειρήματα με τα οποία θα προσπαθούσατε να πείσετε έναν πολίτη να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ;
Ειρ.Α.:
Μετά από τόσα χρόνια αυστηρής λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης, με βεβαιότητες και σταθερές να έχουν καταρρεύσει, η ελληνική κοινωνία άφησε πίσω της τις νεοφιλελεύθερες αυταπάτες για εύκολο πλουτισμό, ψευδεπίγραφη ευμάρεια και ιδιωτικό βόλεμα. Οι πολίτες πλέον στρέφονται στην αριστερά και αξιώνουν διακυβέρνηση με κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει πραγματικά κίνητρο να διαρρήξει τα ασφυκτικά πλαίσια της συμφωνίας και να προωθήσει μέτρα υπεράσπισης των αδύνατων κοινωνικών τάξεων. Να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα, να επιχειρήσει αναδιανεμητικά μέτρα, να σχεδιάσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας υπέρ των πολλών και να βάλει φρένο στις ληστρικές επιδρομές διαπλεκόμενων και ολιγαρχών του μέχρι τώρα κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Επαφίεται στην κοινωνία να αποφασίσει αν θα προκρίνει την δεξιά που θα εφαρμόσει κατά γράμμα την, νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, συμφωνία επιρρίπτοντας την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ που την υπέγραψε ή αν θα επιλέξει μια προοδευτική διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που θα μπορέσει να αξιοποιήσει υπέρ της Ελλάδας τους μετασχηματισμούς που επίκεινται στην μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας Ευρώπη. 

«Η αριστερά, με κύριο πρόταγμά της τον ανθρωποκεντρισμό βρίσκεται αδιαμφισβήτητα σε διαρκή διάλογο με την τέχνη»

ΠτΘ: Έχει η τέχνη κατά την άποψή σας θέση στην πολιτική, ιδιαίτερα σε καιρούς οικονομικής κρίσης ή έχουν προτεραιότητα άλλα ζητήματα;
Ειρ.Α:
Η καλλιτεχνική έκφραση και η δημιουργία είναι ακατάπαυστη ανάγκη του ανθρώπου που δεν διακόπτεται ούτε σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Η τέχνη παρηγορεί, υποκινεί, εκτονώνει, συμπυκνώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο μεγάλες, πανανθρώπινες αλήθειες. Αναζητώ τη μαγεία και τη μέθεξη που μπορεί να προσφέρει η τέχνη. Πιστεύω πως η πολιτική εμπλέκεται σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ως εκ τούτου η τέχνη δεν αποτελεί εξαίρεση. Ειδικά η αριστερά, με κύριο πρόταγμά της τον ανθρωποκεντρισμό βρίσκεται αδιαμφισβήτητα σε διαρκή διάλογο με την τέχνη. Προσωπικά ήρθα σε επαφή με τις ιδέες της αριστεράς πρώτα μέσα από την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τον κινηματογράφο και μετά διαβάζοντας επίσημα ντοκουμέντα της.

«Η φωτογραφία σου μαθαίνει να βλέπεις»

         
ΠτΘ: Ασχολείστε με την τέχνη και έχετε ιδιαίτερη αδυναμία στη φωτογραφία; Υπάρχει μία ή περισσότερες φωτογραφίες σας που θεωρείτε ότι εκφράζουν τις προσδοκίες σας από τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη;
Ειρ.Α.:
Πράγματι έχω πάθος με τη φωτογραφία το οποίο εντάθηκε τα τελευταία χρόνια που είμαι μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Κομοτηνής. Φωτογραφίζω σημαίνει λειτουργώ αφαιρετικά στο περιβάλλον. Απομονώνω εικόνες. Η φωτογραφία σου μαθαίνει να βλέπεις. Φωτογραφίζω ακατάπαυστα είτε πραγματικά με τη μηχανή μου, είτε νοερά με τα μάτια. Συχνά με πληγώνει η ασχήμια γύρω μου, με κουράζει η οπτική υπερπληροφόρηση, και άλλες φορές καταφάσκω σε όλο αυτό με ένα κλικ. Δεν έχω πρόθεση φωτογραφίζοντας να περάσω πολιτικά μηνύματα αλλά προφανώς, εξαιτίας του γεγονότος ότι είμαι εμποτισμένη με την πολιτική, οι φωτογραφίες μου έχουν πιθανόν πολιτικές προεκτάσεις. Επιδιώκω περισσότερο να εκφράσω αγωνίες παρά προσδοκίες.
 
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.