Ε. Στυλιανιδης: «Δεν δεχομαστε κανεναν στην περιοχη με αδεια χερια»

Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ για το μήνυμα των ευρωεκλογών στην τελική ευθεία για την 9η Ιουνίου, την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τον βαθμό που θα επηρεάσει την ατζέντα αυτής η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα

Την «είσοδο» στην τελική ευθεία για την «μάχη» των ευρωεκλογών την 9η Ιουνίου, σηματοδοτεί το πέρας των εορτών του Πάσχα, με τα κόμματα αλλά και τους υποψηφίους του να εντείνουν ρυθμούς και εμφανίσεις.

Εν αναμονή πιθανής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην Ροδόπη, δεδομένου ότι αναμένεται να επισκεφθεί το σύνολο των 13 Περιφερειών, ο ίδιος έσπευσε εντός της μεγάλης εβδομάδας, σε ειδική για τις ευρωεκλογές, σύσκεψη που συγκάλεσε να δώσει το στίγμα της «μάχης», η οποία όπως εξήγησε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης που ήταν παρών, μπορεί να μην έχει την βαρύτητα και την αποφασιστικότητα των εθνικών εκλογών, ωστόσο αποτελεί βαρόμετρο για την κατεύθυνση που η κυβέρνηση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 8 Μαΐου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην ατζέντα των θεμάτων που τέθηκαν από το σύνολο των παριστάμενων βουλευτών, με τον ίδιο να θέτει τρία ξεχωριστά ζητήματα.

ΚΙΕΦ, Πρωτογενής τομέας και Παλιννοστήσαντες στην ατζέντα της σύσκεψης για την Θράκη

Το πρώτο όπως τόνισε αφορά στον τρόπο διαχείρισης της  απόφασης του ΚΙΕΦ να κατέλθει εκ νέου ως υποψήφιο ανεξάρτητο κόμμα,  «προσπαθώντας να δείξει την δυνατότητα να συσπειρώσει και να χειραγωγήσει ένα μεγάλο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας».

Ο ίδιος έθεσε το ζήτημα της αντιμετώπισης σε επίπεδο εθνικής πολιτικής, δεδομένου ότι «η μουσουλμανική μειονότητα και όλα της τα τμήματα που τη συναποτελούν, θα πρέπει να νοιώθουνε ισότιμοι πολίτες  ενταγμένοι μέσα στα πολιτικά κόμματα και όχι μια ιδιαίτερη κατηγορία η οποία νοιώθει ότι στερείται κάποιων ελευθεριών, που ούτως ή  άλλως το ελληνικό Σύνταγμα διασφαλίζει για όλους, ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής ή γλώσσας».

Το δεύτερο και εξίσου επίκαιρο δεδομένων και των πιο πρόσφατων καταστροφών από το χαλάζι, είναι το ζήτημα των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα και της αντιμετώπισης των διοικητικών κυρίως αστοχιών που εντοπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, με τον ίδιο να ζητά γρηγορότερες και αποτελεσματικότερες πληρωμές, εφαρμογή ενός ευέλικτου προγράμματος οικολογικής καλλιέργειας, που να κρατάει σε υψηλό  επίπεδο τις ευρωπαϊκές  χρηματοδοτήσεις για τους αγρότες και μεγαλύτερη  συνέπεια στις καταβολές των χρημάτων, είτε αφορά τις τρέχουσες επιδοτήσεις, είτε αφορά τις αποζημιώσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο ο βουλευτής Ροδόπης του κυβερνώντος κόμματος γνωστοποίησε πως έχει ζητήσει ήδη από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και Ροδοπίτη κ.Κυριάκο Μπαμπασίδη να εντοπιστούν όσοι παραγωγοί έμειναν χωρίς χρηματοδοτήσεις, με στόχο να ενταχθούν και αυτοί στον σχετικό προγραμματισμό, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη και τα μελετητικά γραφεία να κάνουν σωστά τις μελέτες ώστε να μην υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις με λανθασμένους όρους.

«Αυτό που πολιτικά έχει σημασία είναι ότι ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να νικήσει το αίσθημα αδικίας που έχουν μέσα  τους αυτή τη στιγμή οι αγρότες  της Θράκης, της Μακεδονίας και ίσως και άλλων περιοχών της Ελλάδας, διότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα των Θεσσαλών, επειδή έγιναν οι  μεγάλες καταστροφές στη  Θεσσαλία, σε αντίθεση με άλλες περιοχές που δεν δόθηκε το βάρος που έπρεπε προκειμένου να  στηριχτεί  ο πρωτογενής τομέας» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι έγινε ειδική μνεία από αρκετούς συναδέλφους του τόσο από την Θράκη όσο και από την Μακεδονία.

Το τρίτο ζήτημα αφορά στους παλιννοστήσαντες συμπολίτες οι οποίοι «έχασαν» την δυνατότητα ρύθμισης των στεγαστικών τους δανείων σε 120 δόσεις με αποτέλεσμα σήμερα να μην απειλείται μεν η κυριότητα του σπιτιού τους αλλά να βρίσκονται στον αέρα. Ο κ.Στυλιανίδης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό και από τον  γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κ.Κουτνατζή να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας νομοτεχνικής παρέμβασης, η οποία θα μπορούσε να επαναφέρει για ένα διάστημα τις 120 δόσεις σε όσους δεν μπορέσανε να μπουν, ώστε να ρυθμιστούν και τα υπόλοιπα των δανείων, πρόταση στην οποία αναμένει την σχετική ανταπόκριση.

Προς εσωτερική «κατανάλωση» η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Μονή της Χώρας σε τζαμί

Κληθείς να σχολιάσει τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, ο κ.Στυλιανίδης μίλησε για μία συμβολική κίνηση από πλευράς του Τούρκου προέδρου, χαρακτηρίζοντάς την ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμμαχίας του με τους εθνικοϊσλαμιστές ή ισλαμοεθνικιστές,  που  αποτελούν ένα κομμάτι της λαϊκής του βάσης, για να  μπορέσει ίσως να τονώσει την απώλεια δυνάμεων που παρουσίασε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

«Η προς τα έξω ενέργεια νομίζω ότι αυτό που κάνει είναι ακόμα ένα  βήμα απομάκρυνσης από την ευρωπαϊκή νοοτροπία, κάτι το οποίο δεν ξέρω αν συμφέρει την Τουρκία αυτή τη στιγμή, διότι επί της ουσίας παίρνει έναν  χριστιανικό ιστορικό ναό ο οποίος αποτελεί και προστατευόμενο μνημείο της UNESCO, για να τον κάνει έναν τόπο λατρείας χωρίς να υπάρχει τέτοιου είδους ανάγκη» ανέφερε υπενθυμίζοντας και το αντίστοιχο παράδειγμα της Αγίας Σοφίας, που ως γεγονός καταδικάστηκε από το σύνολο του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο η γείτονα χώρα «έχει αποφασίσει να λειτουργεί απομονωτικά και όχι σε συνέργεια με την Ευρώπη, υποστηρίζοντας τις ευρωπαϊκές αξίες που κάποτε πρέσβευε» χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένη την ανάδειξη του θέματος, δίχως όμως αυτό να «διμεροποιηθεί» και στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, διότι «ο συγκεκριμένος ναός, ο ιστορικός, ο οποίος ευαισθητοποιεί τον ελληνισμό, αποτελεί  μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κι ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Ερωτηθείς ως προς το κατά πόσο μπορεί να «δυναμιτίσει» το κλίμα ανάμεσα στα δύο μέρη ενόψει και τις επικείμενης επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα, ο ίδιος εξήγησε πως η μακρά περίοδος ηρεμίας που προηγήθηκε διαμορφώνει ενδεχομένως μια ατμόσφαιρα συζήτησης, για την επάρκεια της οποίας σε επίπεδο συνεννόησης κατόπιν τέτοιων γεγονότων, να εκφράζει αμφιβολίες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην «επίδειξη δύναμης» από τον Έντι Ράμα που αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 12 Μαΐου, την ώρα που ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Μία υπόθεση που αποτελεί όπως εξήγησε «ωμή παραβίαση ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων» τονίζοντας πως «η Νέα Δημοκρατία επέλεξε τον Φρέντι Μπελέρη ως υποψήφιο για να του δώσει ένα βήμα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναδείξει αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή  σε βάρος της μειονότητας. Γεγονός που δεν μπορεί να προσπεράσει αδιάφορα ο Έντι Ράμα».

«Όποιος έρθει στην περιοχή να δεσμευτεί ότι θα δώσει σε αυτήν “επιστροφή”»

Κλείνοντας ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή πριν την 9η Ιουνίου, ο ίδιος έσπευσε να τονίσει πως υπάρχει η σκέψη για επίσκεψη σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη δίχως να έχει ωστόσο οριστικοποιηθεί, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «το ζήτημα είναι ότι μαζί με τον πρωθυπουργό σίγουρα θα περάσουν υπουργοί, όχι απαραιτήτως την ίδια ημερομηνία, είτε νωρίτερα, είτε αργότερα και θα περάσουν και  ευρωβουλευτές». «Αυτό που εγώ λέω προς όλες τις κατευθύνσεις είναι πως δεν δεχόμαστε κανέναν με άδεια χέρια» συνέχισε, εξηγώντας πως «και προς τους ευρωβουλευτές έχω πει ότι είναι ευπρόσδεκτοι στη Θράκη εφόσον έχουνε ατζέντα στήριξης της περιοχής». «Μόνο για άγρα ψήφων όχι. Θα έρθουν για να ενημερωθούν και για να δεσμευτούν ότι θα δώσουν επιστροφή στην περιοχή. Σε οποιοδήποτε πεδίο, και επίπεδο  μπορεί να συμβάλει ένας ευρωβουλευτής. Από την προώθηση ενός  θέματος αναπτυξιακού, μέχρι και την προώθηση ενός θέματος εθνικού» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.