Σχεδιο Δρασης ετοιμαζει η Επιτροπη Ισοτητας των Φυλων της Περιφερειας ΑΜΘ

Βασιλική Παυλακάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής: «Πρέπει να έχουμε μια ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε τομεακές πολιτικές»

Να φέρει απτά αποτελέσματα στο θέμα της ισότητας τα επόμενα χρόνια φιλοδοξεί η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας ΑΜΘ, η οποία ξεκινά την πρώτη δράση της την προσεχή Κυριακή, με αφορμή την ημέρα της Μητέρας.

Έτσι σε όλη τη Περιφέρεια θα πραγματοποιηθούν δράσεις το πρωί της ημέρας σε έξι πόλεις, τις πρωτεύουσες των ΠΕ και την Ορεστιάδα, που θα αναδείξουν την σημασία της, με τα μικρά παιδιά να ζωγραφίζουν με θέμα την μητέρα.

Για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, αλλά και τους στόχους που έχει θέσει η Επιτροπή Ισότητας, μίλησε η κ. Βασιλική Παυλακάκη, που πρόσφατα ανέλαβε τη θέση της Πρόεδρου, στο Ράδιο Παρατηρητής.

Συμπερίληψη στη δράση για την ημέρα της Μητέρας

Η δράση, τόνισε η κ. Παυλακάκη, που θα λάβει χώρα την Κυριακή στις κεντρικές πλατείες των πόλεων, θα έχει ένα σκιασμένο χώρο με τραπέζια,  καρέκλες και όλη τη γραφική ύλη που θα χρειάζονται τα παιδιά για να ζωγραφίσουν και να  αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους στο χαρτί, δημιουργώντας μια ζωγραφιά που θα δωρίσουν αργότερα στη μητέρα τους πηγαίνοντας στο σπίτι.

Παράλληλα θα υπάρχει face painting  και άλλες δραστηριότητες, σημείωσε, ευχαριστώντας τόσο τα Επιμελητήρια που συμμετέχουν και αυτά με κάποια μικρά δώρα, όσο και τα Σωματεία και ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε κάθε πόλη που εθελοντικά δέχτηκαν να κάνουν κάποιες δράσεις, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως η ισότητα δεν περιορίζεται μόνο στα  φύλα, αλλά πρέπει να επεκτείνεται σε όλα τα μέλη της κοινωνίας μας.

«Όλα τα παιδιά  μαζί θα καθίσουν στο  ίδιο τραπέζι, θα  πιάσουν το ίδιο  στυλό, και  θα ζωγραφίσουν, γιατί όλα αυτά τα παιδιά έχουν ένα πρότυπο,  ένα πρόσωπο που  είναι το νούμερο ένα στην καρδιά τους και αυτό το πρόσωπο είναι η μητέρα και θα την τιμήσουμε εκείνη την ημέρα» ανέφερε.

Σχέδιο Δράσης για την Επιτροπή

Στις μέρες που ζούμε, επισήμανε η κ. Παυλακάκη, η βία, ειδικά η ενδοοικογενειακή και η ενδοσχολική, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, οπότε εκ των πραγμάτων και οι κυβερνήσεις όλων των χωρών, πανευρωπαϊκά, σκύβουν πάνω στο  πρόβλημα και προσπαθούν να βρουν λύσεις.

Μέσω της περιφερειακής επιτροπής ισότητας των  φύλων στην ΑΜΘ, ανέφερε, θέλουν να αναδείξουν τον ρόλο της γυναίκας,  που δυστυχώς ακόμα είναι υποτιμημένος και όσον αφορά τις θέσεις λήψης αποφάσεων, αλλά και την αγορά  εργασίας. Για αυτό θεωρεί πως πρέπει να έχουμε μια ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε τομεακές πολιτικές, προκειμένου να αναδειχτούν  τα οφέλη της σε όλους τους εμπλεκόμενους, την κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο θα καταρτίσουν ένα Σχέδιο Δράσης, που αυτή τη στιγμή λείπει από την Περιφέρεια, στο οποίο θα αποτυπώσουν τους βασικούς στόχους και τους άξονες προτεραιότητας, αφού καταγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση.

Σκοπός τους είναι να κάνουν πολλές παρεμβατικές δράσεις, για να μπορέσουν να περάσουν αυτούς τους στόχους προς την κοινωνία, αναζητώντας παράλληλα και τους πόρους ώστε να υλοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις που θα συμπεριληφθούν στο Σχέδιο.

Ανάγκη για μετρήσιμα αποτελέσματα

«Είναι πολύ σημαντική για μένα  η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και ως γυναίκα που προεδρεύω, αλλά κι ως μητέρα, γιατί και τα παιδιά μου σε αυτή την κοινωνία μεγαλώνουν, οπότε πρέπει να τη διαμορφώσουμε σε ένα καλό επίπεδο και να  εξαλείψουμε ή να μειώσουμε και ευχής έργο να  μηδενίσουμε την έμφυλη και οικογενειακή βία» τόνισε.

Άλλωστε δεν επιθυμούν μια αδρανή επιτροπή που απλά θα κάνει συσκέψεις, αλλά θέλουν  στο τέλος της πενταετίας να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και έργο.

Ένας χαρακτηριστικός στόχος είναι η αύξηση των δομών στήριξης κακοποιημένων γυναικών, μιας και υπάρχει τώρα μόνο μία στην Κομοτηνή. Την ίδια ώρα δεν υπάρχει, σύμφωνα με την κ. Παυλακάκη, καμία ενδιάμεση δομή φιλοξενίας των παιδιών που φεύγουν από ένα κακοποιητικό περιβάλλον  και θα πρέπει  να πάνε σε κάποιο ίδρυμα, κάτι που επίσης είναι στα σχέδιά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.