Ε. Λαφτσης: «Η απαντηση του Δημαρχου στα ερωτηματα που δημοσια εθεσα ηταν αναλογα της ανευθυνης στασης του Δημου Κομοτηνης»

Δεν έπεισαν τον δημοτικό σύμβουλο οι απαντήσεις για το οικόπεδο στο τέρμα Αδριανουπόλεως

Δεν έπεισαν ως φαίνεται οι απαντήσεις που έδωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης στα ερωτήματα που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της Σύμπραξης Προοπτικής κ. Ευάγγελος Λαφτσής, σχετικά με τον καθαρισμό του οικοπέδου, στο τέρμα Αδριανουπόλεως όπου προσφάτως εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Έτσι ο δημοτικός σύμβουλος επανέρχεται στο θέμα, ανταπαντώντας, σχολιάζοντας ταυτόχρονα κα την αναφορά του δημάρχου για τον επικεφαλής της παράταξης.

«Σε σχέση με αιτιάσεις του Δημάρχου για τον ρόλο των δημοτικών συμβούλων της παράταξης οφείλω να επισημάνω ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την «Σύμπραξη Προοπτικής» οι δημοτικοί Σύμβουλοι δεν είναι «διακοσμητικά στοιχεία» αλλά ενεργοί ενδιαφερόμενοι πολίτες που μέσω και της ιδιότητας τους ως εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι παρεμβαίνουν σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην βελτίωση της  ποιότητα ζωής των πολιτών. Εμείς στην παράταξη μας με επικεφαλής τον Αντώνη Γραβάνη, αυτό έχουμε ως αρχή. Τι συμβαίνει στην παράταξη της διοίκησης, “δεν παίρνουμε και όρκο”» επισημαίνει συγκεκριμένα ο κ. Λαφτσής για την αναφορά του Δημάρχου, ενώ για το κύριο ζήτημα που έθεσε σχολιάζει πως «δυστυχώς η απάντηση του Δημάρχου στα ερωτήματα που δημόσια έθεσα ήταν ανάλογα της ανεύθυνης στάσης του Δήμου Κομοτηνής στα αιτήματα των κατοίκων να καθαριστεί το οικόπεδο ιδιώτη, που τελικά εκδηλώθηκε και η πυρκαγιά».

«Ξεκάθαρη υποχρέωση των Δήμων, εφόσον δεν συμμορφώνονται οι ιδιοκτήτες»

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης εκτιμά πως είναι «ξεκάθαρη υποχρέωση των Δήμων ο αυτεπάγγελτος καθαρισμός οικοπέδων ιδιωτών, εφόσον δεν συμμορφώνονται οι ιδιοκτήτες», επικαλούμενος και τις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις και διοικητικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα ο κ. Λαφτσής υπενθυμίζει αφενός «ότι σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ.26 του Ν.3852/2010 («Καλλικράτης»): «Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα».

Αφετέρου θυμίζει την ανακοίνωση του Δήμου Κομοτηνής, τον Απρίλιο όπου αναφερόταν: ‘’Ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1-5-2021 έως 31-10-2021, καλούνται όλοι οι δημότες του Δήμου Κομοτηνής που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, θα πρέπει να ισχύσουν και να εφαρμόζονται οι κυρώσεις του άρθρου 94 παρ. 1 περ. 26 εδαφ. β’ του Ν. 3852/2010 ‘Καλλικράτης’ και της υπ’ αριθ. 4/2012 Πυροσβεστικής Διάταξης. Η παρούσα ειδοποίηση θεωρείται και ως προσωπική ειδοποίηση προς όλους τους πιο πάνω αναφερόμενους ιδιοκτήτες ή υπεύθυνα πρόσωπα”.

«Σκοπεύουν από εδώ και στο εξής να εκτελούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα καθήκοντά τους»

Επιλέγοντας ο κ. Λαφτσής επαναλαμβάνει τα ερωτήματα: «τελικά τι ισχύει στην περίπτωση της συγκεκριμένης αλάνας; Υπήρξαν όντως επανειλημμένες διαμαρτυρίες  από πλευράς των κατοίκων της περιοχής προς τον δήμο και αν ναι γιατί δεν ανταποκρίθηκε η Δημοτική Αρχή για την απομάκρυνση των επικίνδυνων, όπως αποδείχθηκε και από την εκδήλωσης της πρόσφατης πυρκαγιάς υλικών, πριν το συμβάν;

Εφόσον η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη για την ευθύνη και τις υποχρεώσεις των Δήμων για τα ιδιωτικά οικόπεδα, και την κατάσταση με τα εύφλεκτα υλικά στο συγκεκριμένο οικόπεδο την γνώριζε ο Δήμος, γιατί δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες που υποχρεούται από το νόμο;

Θα είχε αποφευχθεί η έκταση της πυρκαγιάς αν ο Δήμος Κομοτηνής απλά έπραττε τα αυτονότητα που ορίζει ο νόμος;

Εφόσον ισχύουν όλα τα παραπάνω, είναι σοβαρή αμέλεια του Δημάρχου κ. Γκαράνη και του Αντιδημάρχου καθαριότητας;

Και εν τέλει σκοπεύουν από εδώ και στο εξής να εκτελούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα καθήκοντά τους για την ασφάλεια των δημοτών, που δύο χρόνια δεν έκαναν;»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.