Δικτυο πολεων κατα του αντισημιτισμου ιδρυεται στην ΠΑΜ-Θ με τη συμμετοχη και της Κομοτηνης

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καβάλας Θεόδωρου Μουριάδη και στόχο τη διάσωση της μνήμης των εβραϊκών κοινοτήτων τους αλλά και την ισχυροποίηση των δεσμών φιλίας με τον ισραηλιτικό λαό

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αφορά στην δημιουργία Δικτύου Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού συμφωνήθηκε να λάβει σάρκα και οστά, την περασμένη Δευτέρα σε τηλεδιάσκεψη του συνόλου των δημάρχων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανάμεσά τους και ο Δήμος Κομοτηνής.

Η πρωτοβουλία του Δικτύου, ανήκει στον Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη ωστόσο βρήκε θερμή αποδοχή από το σύνολο των δημάρχων Κομοτηνής, Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Σερρών και αναμένεται πολύ σύντομα, εντός των επόμενων ημερών να γίνει πραγματικότητα με την υπογραφή του σχετικού καταστατικού σύστασής του.

Η Καβάλα από τις πιο ακμαίες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας

Η ιδέα της δημιουργίας του δικτύου όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης προέκυψε από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα που πάντα είχε η Καβάλα, η οποία στο παρελθόν θεωρούνταν μια από τις πιο ακμαίες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, γεγονός που βοήθησε και στη διαμόρφωση και την ανάπτυξή της. Συνδυαστικά και με την τραγική ιστορία των Εβραίων της Καβάλας, 1500 εκ των οποίων οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα και δεν γύρισαν ποτέ, καθώς και το γεγονός ότι η επισκεψιμότητα απογόνων τους που σήμερα κατοικούν στο Ισραήλ σε αναζήτηση της ιστορίας τους, οδήγησε τον ίδιο στην ιδέα του δικτύου.

Άλλωστε όπως εξήγησε ο ίδιος στην Καβάλα υπάρχει ένα πολύ αξιόλογο νεκροταφείο το οποίο κατά καιρούς αποτελεί τόπο επίσκεψης απογόνων των ανθρώπων που γεννήθηκαν και έζησαν στην Καβάλα, ενώ θα δημιουργηθεί πολύ σύντομα και τμήμα αφιερωμένο στους Εβραίους της πόλης στο υπάρχον Μουσείο της πόλης.

Η Καβάλα θεωρούταν από τις πιο ακμαίες εβραϊκές κοινότητες της χώρας, ωστόσο έντονο εβραϊκό στοιχείο είχαν το σύνολο των πόλεων της ΠΑΜ-Θ που αποτελούν μέλη πλέον του δικτύου, γεγονός που όπως υπογράμμισε και ο κ. Μουριάδης δίνει και το μήνυμα ότι «η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι ενάντια στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό».

Σειρά εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Για την πόλη της Καβάλας η δημιουργία του Δικτύου συμπίπτει και με την επέτειο της συμπλήρωσης ογδόντα ετών από την εξόντωση των Εβραίων της πόλης, στο πλαίσιο της οποίας όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο Δήμος ετοιμάζει μια σειρά εκδηλώσεων, ώστε να τιμηθεί η μνήμη τους.

Ως προς το δίκτυο, όπως εξήγησε, κάθε έτος την προεδρία θα αναλαμβάνει μια διαφορετική πόλη από τις συμμετέχουσες σε αυτό, με εκδηλώσεις που θα προτείνονται από τον δήμο που έχει την προεδρία και θα αποφασίζονται από κοινού ώστε και να τιμά κάθε περιοχή την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν και να ενισχύεται το μήνυμα της κοινής προσπάθειας.

Όπως εξήγησε ο κ.Μουριάδης η πρωτοβουλία αυτή έρχεται και ως μια προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί από λάθος χειρισμούς της προηγούμενης διοίκησης σε σχέση με το μνημείο του Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας και το ζήτημα που είχε ανακύψει ως προς τη χάραξη του «Άστρου του Δαυίδ» με την πόλη της Καβάλας να συγκαταλέγεται στην λίστα αντισημιτικών πόλεων του State Department. Ένας άδικος «καταλογισμός» όπως εξήγησε για την πόλη, η οποία όπως υπενθύμισε διαθέτει εβραϊκό μνημείο από το 1952.

«Οι εκδηλώσεις χάνονται· τα ντοκουμέντα μένουν»

Ο κ.Μουριάδης στάθηκε και στην εν γένει άψογη συνεργασία του συνόλου των δημάρχων της ΠΑΜ-Θ υπογραμμίζοντας πως «η πολύ καλή αυτή συνεννόηση οφείλεται στην ποιότητα των δημάρχων  που υπάρχουν στις πόλεις μας».

Στην πρώτη συνεδρίαση της Δευτέρας έγινε η ανάλυση της ιδέας του Δικτύου ενώ εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, θα γίνει η ίδρυση του με την υπογραφή του καταστατικού σύστασής του. Ήδη όμως, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, στα σχέδιά τους εμπεριέχεται και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο επιστημονικό προσωπικό του οποίου θα απευθυνθούν, καθώς οι εκδηλώσεις αποτελούν μεν έναν στόχο, ο βασικότερος ωστόσο είναι η ερεύνα στην ιστορία. Κι αυτό, όπως υπογράμμισε κλείνοντας, γιατί «οι εκδηλώσεις κάποια στιγμή χάνονται, αλλά η έρευνα, τα ντοκουμέντα, μένουν και είναι η ιστορία που έχει η κάθε πόλη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.