Δ. Δαμιανος: Ελπιδα για την κεντροαριστερα ενας ενωτικος πολιτικος φορεας απο την βαση

Ο δημοσιογράφος και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επί του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, αλλά και τις εσωτερικές εξελίξεις στο κόμμα

Στην απονομιμοποίηση του εγχώριου πολιτικού συστήματος από το εκλογικό σώμα αποδίδεται η τεράστια αποχή που χαρακτήρισε τις φετινές ευρωεκλογές στην Ελλάδα κατά τον συμπολίτη μας, δημοσιογράφο και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ.Δάμωνα Δαμιανό, ο οποίος την Τρίτη, 11 Ιουνίου, βρέθηκε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» καταθέτοντας την εκτίμησή του επί του αποτελέσματος.

Όπως εξήγησε «είναι εντελώς διαφορετικό να χαθούν κάποιες χιλιάδες ψήφων από το να παρατηρήσουμε ότι στους ήδη λίγους που ψήφισαν πέρυσι – φτάσαμε μετά στα 4 εκατομμύρια ψήφους – η Νέα Δημοκρατία έχασε σε αυτό το χρονικό διάστημα 13 μονάδες και σε πραγματικούς αριθμούς 1.150.000 ψηφοφόρους, που πρακτικά σημαίνει πως αν δεν υπήρχε η διαφορά του που υπήρξε από το δεύτερο κόμμα θα εγείρονταν ζήτημα προσφυγής εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία».

Ζήτημα προσφυγής στις κάλπες δεν τίθεται κατά τον ίδιο καθώς την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει να βρει τα «πατήματά» του, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όσο και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε «αδιέξοδη» όπως την χαρακτήρισε κατάσταση, συγκεντρώνοντας μαζί ένα ποσοστό της τάξεως του 27%, ενώ η Νέα Αριστερά «παριστάνει» το κοινοβουλευτικό κόμμα, με τον ίδιο να κάνει λόγο για ξεκάθαρο «ηθικό θέμα» που απαιτεί την παράδοση των εδρών των μελών της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Ο κ. Δαμιανός επικεντρώθηκε στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που για ακόμα μια φορά διαφάνηκε πως διαθέτει μεν μια εκλογική δυναμική του 13% αλλά με ένα γηρασμένο εκλογικό σώμα και ηλικίες σε κάθε περίπτωση άνω των 50-60 ετών, για να διερωτηθεί αν τα μέλη του κόμματος μπορούν να δηλώνουν ευχαριστημένοι τόσο από την αύξηση της μίας μονάδας όσο και τις λοιπές προοπτικές που «ανοίγονται» στο μέλλον.

Κατά τον ίδιο, η μοναδική εναλλακτική λύση για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα – παρακολουθώντας και τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ – επιβάλλει μια γενναία απόφαση της πλήρους αλλαγής αμφότερων των δύο κομμάτων υπό την μορφή που σήμερα υφίστανται και τη δημιουργία «από τα κάτω» ενός νέου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει τον χώρο. 

Όπως πρόσθεσε η λογική αυτή απαιτεί «να μπουν στην άκρη οι εγωισμοί και οι μικροπολιτικοί ανταγωνισμοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον χώρο αυτό και να δημιουργηθεί από τα κάτω και όχι από τα πάνω, σε επίπεδο τεχνικών συγκολλήσεων που δε θα φέρουν τίποτα».

Ζήτημα κοινωνικής αναγκαιότητας

Χρησιμοποιώντας και το παράδειγμα της Γαλλίας υπό τον Μιτεράν, το 1973, με το κοινό πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ), του ΚΚΓ και του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχουν οι άνθρωποι, αλλά και οι ιδέες, αλλά κυρίως υπάρχει η «κοινωνική αναγκαιότητα» για τη δημιουργία μιας νέας παράταξης η οποία «μπροστά και απέναντι στη γηρασμένη Νέα Δημοκρατία – που και η ίδια θα αναγκαστεί, εάν υπάρξει αυτό το ενδεχόμενο, να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της και στην ταυτότητά της, προκειμένου να συνεχίσει να επιβιώνει πολιτικά και τις επόμενες δεκαετίες – θα ανανεώσει το πολιτικό σύστημα της χώρας και θα δημιουργήσει μια νέα προοπτική για τον κουρασμένο, απηυδισμένο και ιδιαίτερα απογοητευμένο ελληνικό λαό από το σημερινό πολιτικό σύστημα».

Ερωτηθείς ως προς την ωριμότητα των συνθηκών ώστε ένα τέτοιο εγχείρημα να «προχωρήσει» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο ίδιος δήλωσε με βεβαιότητα πως «όχι» καθώς δεν εκλείπουν οι ανταγωνισμοί, οι προσωπικοί εγωισμοί και το κίνητρο της προσωπικής πολιτικής επιβίωσης του καθενός.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις εντός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με τα αιτήματα για εκκίνηση των διαδικασιών αλλαγής ηγεσίας, ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως το πρόβλημα του κόμματος «δεν συμπυκνώνεται στο αν ο κ. Ανδρουλάκης είναι καλός ή κακός –παρά το γεγονός ότι πρώτος ο αρχηγός έχει της ευθύνες– αλλά από το κατά πόσο ένα άλλο πρόσωπο θα αρκούσε από μόνο του για να αλλάξει την σημερινή κατάσταση των πραγμάτων μέσα στο ΠΑΣΟΚ».

Αναμενόμενο το αποτέλεσμα για το ΚΙΕΦ

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και σε τοπικό επίπεδο ο ίδιος τα χαρακτήρισε ως αναμενόμενα, δεδομένου των πόρων που το ΚΙΕΦ διέθετε αλλά και της απουσίας προεκλογικής εκστρατείας από τα λοιπά κόμματα στα χωριά της Ροδόπης και της Ξάνθης όπου υπάρχει μειονοτικό στοιχείο.

Ως προς την απουσία υποψηφίων από την μειονότητα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ο ίδιος χαρακτήρισε ως λανθασμένη την επιλογή παρά το γεγονός ότι προτάθηκαν πρόσωπα και από τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Αναφορικά με το ΚΙΕΦ ο κ. Δαμιανός στάθηκε και σε ζητήματα «τεχνικής φύσης» εξηγώντας πως «υπήρχε ένα ψηφοδέλτιο που πήγε στη πόρτα τους, αυτό του ΚΙΕΦ και ενώ όλοι μας λάβαμε μία στοίβα από ψηφοδέλτια από την εκλογική επιτροπή πριν μπούμε στο παραβάν αυτοί πήγανε με το έτοιμο ψηφοδέλτιο από το σπίτι». Από την άλλη ο ίδιος απευθυνόμενος προς τα στελέχη του ΚΙΕΦ, έσπευσε να επισημάνει πως σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, το 2019, έχασαν σε απόλυτους αριθμούς 9.000 ψήφους και 2 ποσοστιαίες μονάδες και ακόμα περισσότερες σε σχέση με το 2014».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.