Απογοητευμενοι οι δημαρχοι απο το ετησιο τακτικο συνεδριο της ΚΕΔΕ

Την «απόσταση» μεταξύ υποσχέσεων και πράξεων, αλλά και την διαφορετική προτεραιοποίηση των αναγκών μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης που φάνηκε για ακόμα μια φορά από τις εργασίες του συνεδρίου «καυτηρίασε» ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης

«Για μια ακόμη χρονιά μεταφέρουμε τα προβλήματα για την επόμενη»

Με την υπερψήφιση μόνο από τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης – προσκείμενης στη ΝΔ- εγκρίθηκε το ψήφισμα του φετινού ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που έλαβε χώρα το τριήμερο 21 με 23 Νοεμβρίου στον Βόλο, βάζοντας τελεία σε μια παράδοση των τελευταίων διαδοχικών ετών, κατά τα οποία τα κείμενα συμπερασμάτων των συνεδρίων της ΚΕΔΕ τύχαιναν ευρύτερων συναινέσεων.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα οι παρατάξεις «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (ΠΑΣΟΚ) «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ) και  «Νέα Αυτοδιοίκηση»  (Ανεξάρτητοι), καταψήφισαν το προτεινόμενο από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ.Δημήτρη Παπαστεργίου ψήφισμα, κάνοντας λόγο για «απαλό και συμβιβαστικό» ψήφισμα απέναντι σε μια κυβέρνηση που, όπως τόνισαν, εχθρεύεται τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και αθέτησε κάθε υπόσχεσή της, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν αντιστοιχεί στο κλίμα της δυσαρέσκειας των δημάρχων όπως αυτή εκφράστηκε και κατά την διάρκεια των σχετικών εισηγήσεων.

Το τελευταίο για την τρέχουσα αυτοδιοικητική και κυβερνητική θητεία συνέδριο της ΚΕΔΕ δεν αποτέλεσε επίσης τόπο κυβερνητικών δεσμεύσεων για ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης ούτε και πεδίο ανακοινώσεων για τα προηγουμένως υποσχεθέντα και μέχρι στιγμής μη υλοποιήσιμα, γεγονός στο οποίο στάθηκε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 24 Νοεμβρίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ.Γιάννης Γκαράνης, που συμμετείχε στην διοργάνωση.

Η υποστελέχωση των δήμων, η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης του αιρετού προσωπικού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αποτέλεσαν μέρος της ατζέντας των συζητήσεων, με τον κ. Γκαράνη να υπογραμμίζει τον κοινό χαρακτήρα και περιεχόμενο των εισηγήσεων με αυτές των προηγούμενων συνεδρίων της ΚΕΔΕ, για να τονίσει πως «το βασικό του συνεδρίου δεν είναι να βγάζουμε συμπεράσματα και να τα αποτυπώνουμε σε ένα χαρτί» αλλά να δίνονται λύσεις.

Οι βασικές διαφορές

«Οι βασικές μας διαφορές και αυτό που σήμερα θέλει η αυτοδιοίκηση, είναι να λύσει το οικονομικό, ένα θέμα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια αδυνατεί να λύσει, την ώρα που έρχονται αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να τονίσει την ανάγκη η πολιτεία να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της ότι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των δήμων να σταθούν όρθιοι.

«Παρόλα αυτά όμως, το κεντρικό κράτος δεν συμμερίζεται τις απόψεις μας και μάλιστα πολλές φορές μπορεί να υπόσχεται, αλλά δεν κάνει τίποτα» πρόσθεσε για να εξηγήσει πως «ενώ το κράτος έχει έσοδα, αυτά δεν μεταφέρονται εκεί που πρέπει».

Σύμφωνα με τον κ.Γκαράνη θα έπρεπε δια των δήμων να στηριχθούν οι κοινωνίες με αποφάσεις που μόνο η κεντρική πολιτεία μπορεί να λάβει, δίνοντας το παράδειγμα της υπόσχεσης του αναπληρωτή υπουργού για επιπλέον 15% πόρους στη ΚΑΠ για τους δήμους που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί και «μεταφέρεται» όπως όλα δείχνουν για την επόμενη χρονιά.

Ο ίδιος εξήγησε πως έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα ενίσχυσης των δήμων, ωστόσο «είναι τόσο μικρά που η αυτοδιοίκηση αδυνατεί να λειτουργήσει και δη να λειτουργήσει αυτόνομα» γνωρίζοντας εξ αρχής τι έχει λαμβάνειν ώστε να λειτουργήσει με βάση προγραμματισμό.

«Το να υπόσχεται κάποιος ότι θα πάρετε 2% ή 1% αυξήσεις ή κάποια χρήματα, δεν λύνεται το πρόβλημα» ανέφερε τονίζοντας πως θα πρέπει να βάση τις ανάγκες τους οι δήμοι να λαμβάνουν χρηματοδότηση για το 100% των αναγκών τους ώστε να μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια.  Ο Δήμαρχος Κομοτηνής υπογράμμισε και την διαφορετική προτεραιοποίηση της κεντρικής διοίκησης με την τοπική αυτοδιοίκηση που γνωρίζει εκ των έσω τα πραγματικά προβλήματα, δίνοντας το παράδειγμα των ΔΕΥΑ οι οποίες όπως εξήγησε έχουν απώλεια της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ μόνο από την ενεργειακή κρίση, με τον υπουργό να αναζητά –και μέχρι στιγμής να αδυνατεί να βρει– 20 εκατ. για την ενίσχυσή τους την ώρα που όπως τόνισε «βρίσκουν 58-60 εκατομμύρια για να γίνει η  ψηφιοποίηση». « Χρειάζεται κα η ψηφιοποίηση, αλλά αντιλαμβάνεστε πώς βλέπουν τα πράγματα ο καθένας διαφορετικά από τη μεριά του» πρόσθεσε.

Εν αμφιβόλω ακόμα και οι προσλήψεις για την δημοτική αστυνομία απουσία στήριξης από την κεντρική διοίκηση

Ο κ. Γκαράνης αναφέρθηκε στο βασικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων, στο οποίο έρχονται να προστεθούν και οι «σφιχτοί» προϋπολογισμοί που θέτουν εν αμφιβόλω ακόμα και νέες προσλήψεις όπως αυτές της δημοτικής αστυνομίας υπό την έννοια ότι οι δήμοι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των προσλήψεων αυτών.

«Από τα ουσιαστικότερα προβλήματα είναι το ότι οι δήμοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν προσωπικό ούτως ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, σε ζητήματα καθαριότητας, πρασίνου, δημοτικής αστυνομίας κ.ο.κ., ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΔΕΥΑ έχουν να πάρουν προσωπικό πάνω από είκοσι χρόνια» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως «όλα αυτά πηγαίνουν προς το να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πολίτης όπως πρέπει».

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη «γενναίων» όπως τις χαρακτήρισε προσλήψεων ώστε να καλυφθούν αυτά τα κενά προς όφελος των πολιτών, για να μεταφέρει εν κατακλείδι την απογοήτευση των δημάρχων για την μη ευόδωση μέχρι στιγμής των υποσχεθέντων από πλευράς της κεντρικής διοίκησης. «Όλα αυτά τα χρόνια οι δήμοι έχουν βάλει πλάτη στο κεντρικό κράτος, αλλά τελικά νομίζω ότι για μια ακόμη χρονιά μεταφέρουμε τα προβλήματα για την επόμενη» ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα «πως κάποια στιγμή θα αντιληφθεί και η κεντρική εξουσία ότι όλα περνάνε από τους δήμους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.