Προτεραιοτητα τα εργα για τη προστασια των ζωων των πολιτων για την ΠΑΜΘ

Προσπάθεια να βρεθεί λύση για τη χρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης, αλλά και της άμεσης διανομής των ζωοτροφών που χρειάζονται οι πυρόπληκτοι και στη Ροδόπη

Τη διαβεβαίωση ότι η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ κάνει σημαντικές προσπάθειες για να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν τα έργα για την προστασία όλων των πυρόπληκτων περιοχών της ΑΜΘ, και την αποκατάστασή τους, έδωσε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, κατά τη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Το θέμα έφερε στο συμβούλιο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Διονύσης Κλάδης, ο οποίος τόνισε πως έχουν προκύψει πολλά θέματα και χρειάζονται πολλά έργα στην περιφέρεια. Για αυτό ζήτησε σαφή απάντηση για το θέμα των ζωοτροφών και των μελισσοτροφών, και πότε θα δοθούν, αλλά και για το ποια έργα έχουν δρομολογηθεί, και πόσα θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα, μιας και τίποτα δεν εγγυάται ότι δεν θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα το επόμενο διάστημα.

Προτεραιότητα τα έργα

Ο κ. Τοψίδης σημείωσε πως η διοίκηση του θα βάζει πάντα σε προτεραιότητα τα έργα για την προστασία των ζωών και των περιουσιών των συμπολιτών μας, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 86 εκ. ευρώ, που γίνονται από την κεντρική κυβέρνηση.

Πέρα αυτών, δεν σταμάτησαν κανένα έργο ή προσκλήσεις που έγιναν από την προηγούμενη διοίκηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση, ενώ ότι υπήρχε στα συρτάρια των υπηρεσιών, θα βγάλουν προσκλήσεις και έργα ώστε να θωρακιστεί η περιοχή.

Ειδική μνεία έκανε για τους πυρόπληκτους του Δήμου Ιάσμου, σε Σώστη Πολύανθο και Ληνό, όπου η διαδικασία καταγραφής γίνεται σε δύο φάσεις και είχαν δυσκολία να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο γραφείο στη Θεσσαλονίκη, πήγε η υπηρεσία, με την βοήθεια του κ. Ριτβάν Μολλά Ισά, στην κοινότητα Σώστη, για να βοηθήσουν να βρεθεί λύση, συνεχίζουν να απαντούν ερωτήματα που έρχονται, αλλά και να ξεκολλήσουν οι περιπτώσεις ακινήτων που μπορεί να είχαν αυθαιρεσίες, πολυϊδοκτησίες κτλ. «Το ενδιαφέρον μας για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις φωτιές είναι καθημερινό» ανέφερε.

Πίεση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση

Όσο για την επιτροπή ανασυγκρότησης, αυτή συνεδριάζει κάθε μήνα στη Δαδιά, ενώ μίλησε για την δυνατότητα χρηματοδότησης από τον φόρο που θα επιβληθεί στα πεντάστερα ξενοδοχεία τους θερινούς μήνες, ώστε να χρηματοδοτήσουν προτάσεις για την ανασυγκρότηση του Έβρου αλλά και αν είναι δυνατό της Ροδόπης. Για αυτό και ζήτησε να κατατεθούν προτάσεις και από την αντιπολίτευση, για να πιέσουν για την χρηματοδότησή τους.

Τέλος ανέφερε πως πιέζουν ώστε να εξομαλυνθεί η αδικία που δημιουργήθηκε από την απορρόφηση όλων των πόρων για τα σχέδια βελτίωσης των αγροτών, για να μην υπάρχει εσωτερική ανισότητα στην Περιφέρεια.

Ακόμα περιμένουν για τις ζωοτροφές

Ειδικά για τις ζωοτροφές, ένα θέμα που είχα συζητηθεί και σε προηγούμενο Συμβούλιο, τονίστηκε από τον Αντιπεριφεριεάρχη Έβρου η καθυστέρηση στη διαδικασία, την οποία έλυσαν, και μετά από πιέσεις η περιφέρεια έχει κονδύλιο 2 εκ. ευρώ για ζωοτροφές και 500.000 ευρώ για να πληρώσει τα μηχανήματα έργου που δούλεψαν κατά τις φωτιές.

Οι υπηρεσίες έκαναν κατανομή στις πυρόπληκτες περιοχές των κονδυλίων, με 5% να οδεύει προς την Καβάλα, 15% για τη Ροδόπη και τα υπόλοιπα για τον Έβρο. Έχουν βγει οι πίνακες για τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους, παρόλο που δεν μπορούν με αυτό το ποσό να καλύψουν όλα όσα ζητήθηκαν, ωστόσο ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να αναζητήσει πόρους.

Το πρόβλημα όμως είναι η διαδικασία προμήθειας των ζωοτροφών, γιατί αν γίνει με ανοικτό διαγωνισμό, η τελική προμήθεια μπορεί να πάρει και 2 χρόνια, και δεν θα έχει καμία χρησιμότητα για τους πληγέντες. Για αυτό και έχουν ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία να αποφανθεί αν μπορεί να γίνει με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, ώστε να μπορέσουν να δώσουν άμεσα τις τροφές στους δικαιούχους, που τις έχουν ανάγκη εδώ και μήνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.