Απαντηση Δ. Καρασταυρου στις μομφες Χ. Χασαν

«Η αναλυτική παράθεση των στοιχείων σας διαψεύδει, αποδεικνύει την ποιοτική διαφορά μας και το ποιος έχει άγνοια ή ψεύδεται»

Λεπτομερή και στοιχειοθετημένη απάντηση σημείο προς σημείο στα όσα του καταλόγιζε μέσω γραπτής του δήλωσης ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χασάν Χασάν έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Κομοτηνής κ. Δημήτρης Καρασταύρου.

Σε αυτήν ο κ. Καρασταύρου σημειώνει αρχικά πως «η διαπίστωση για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προτάσεων δεν είναι βεβαίως μόνο δική μου, αλλά πανελλαδική και έχει εκφρασθεί από συλλογικά όργανα και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης» για να διαψεύσει στη συνέχεια, απευθυνόμενος προσωπικά στους κ.κ. Γραβάνη και Χασάν, την πιστότητα των στοιχείων που επικαλέστηκαν από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Τα στοιχεία αδιάψευστος μάρτυρας

Όπως εξηγεί αναλυτικά ο κ. Καρτασταύρου «η πρώτη ένταξη στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ήταν η μεταφορά στις 30-07-20 από το Πρόγραμμα Φιλόδημος I στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης 459 έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.090.382.473,29 €, στα οποία φυσικά συμπεριλαμβάνονται 4 έργα του Δήμου Κομοτηνής προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ, τα οποία όμως δεν αφορούν σε προσκλήσεις του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Ομοίως, από τα επικαλούμενα 18 έργα της ΠΑΜΘ, που έτυχαν ένταξης μετά την 30η-07-20, τα 9 είναι και αυτά μεταφερόμενα από το Πρόγραμμα Φιλόδημος Ι, γεγονός που προκύπτει ευχερώς από τις αντίστοιχες αποφάσεις ένταξης (βλ. την παράγραφο 28 εκάστης απόφασης, όπου ρητά αναφέρεται ότι είναι μεταφερόμενο έργο από το Φιλόδημος Ι)και μόνο 9 έργα αφορούν πράγματι στις προσκλήσεις του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης και μάλιστα σε αυτά και όπως φαίνεται από την εικόνα 2, η τελευταία ένταξη έγινε την 16η-7-2021 δύο δηλαδή περίπου μήνες πριν από σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι επί 13 προσκλήσεων του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, οι 13 αντίστοιχες Επιτροπές Αξιολόγησης,  δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ένταξη κανενός έργου σε όλη την Ελλάδα τους τελευταίους 2μήνες, δηλαδή διάστημα σημαντικό, κατά το οποίο η αξιολόγηση των υποβληθεισών προτάσεων καρκινοβατεί με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη κάθε Δήμου.

Εν κατακλείδι, από τα 263 έργα σε σύνολο χώρας τα 171 είναι του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης και τα 92 μεταφερόμενα από το Φιλόδημο Ι. Η ένταξη μόλις 171 έργων από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης σε επίπεδο χώρας, σημαίνει ότι επί 465 φορέων-δυνητικών δικαιούχων (332 Δήμοι, 120 ΔΕΥΑ και 13 Περιφέρειες=465), έχουμε μέχρι σήμερα εντάξεις της τάξεως των 0,37 έργων ανά δικαιούχο (171/465=0,37).

Δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης (14-04-20) έχουμε εντάξεις 0,37 του έργου ανά δικαιούχο. Σημειωτέον ότι οι εντάξεις αυτές αφορούν μόνο σε συγκεκριμένες προσκλήσεις και όχι σε όλες, καθώς σε κάποιες από τις 13 προσκλήσεις δεν έχουμε καμία απολύτως ένταξη σε επίπεδο χώρας (ΑΤ08)».

Με την παράθεση των παραπάνω στοιχείων ο κ. Καρασταύρου διευκρινίζει πως «αυτή την απογοητευτική κατά την άποψή μου εικόνα εξέλιξης του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, χαρακτήρισα στο πλαίσιο της συνέντευξης ως “κατέβασμα μολυβιών από τις επιτροπές αξιολόγησης” και “καμία ένταξη σε επίπεδο χώρας” και λίγα -νομίζω- ότι είπα» για να συμπληρώσει κορυφώνοντας την κριτική του: «αφήνω στην κρίση της τοπικής κοινωνίας αυτούς, που με την ίδια εικόνα δηλώνουν ικανοποιημένοι,  αυτούς που δεν διστάζουν δημόσια να την υποστηρίζουν και να κατηγορούν ως άσχετο ή ψεύτη όποιον λέει το αντίθετο. Αυτοί προφανώς είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, που έχουν στο μυαλό τους οι κ.κ. Γραβάνης και Χασάν».

«Όταν οι άλλοι πασχίζουν να πετύχουν εντάξεις εμείς είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης»

Ο κ. Καρασταύρου δεν άφησε ασχολίαστη και την μομφή πως «η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει τόσες παρατάσεις, δυσαρεστώντας Δήμους που είχαν κάνει ορθό προγραμματισμό, εξαιτίας αδυναμίας και ανικανότητας Δημοτικών αρχών όπως της Κομοτηνής» υπογραμμίζοντας πως  «όταν οι άλλοι δήμοι πασχίζουν να πετύχουν εντάξεις (και εσείς τους επαινείτε), εμείς είμαστε ήδη στο στάδιο της υλοποίησης (Αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης σε 8 οικισμούς) και μάλιστα κάποια από αυτά τα έχουμε ήδη ολοκληρώσει (Δίκτυο ομβρίων οικισμού Κικιδίου), γεγονός που συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για τον Δήμο Κομοτηνής».

«Συνεχίζετε να προσβάλετε τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΚ»

Όσο για τη μομφή περί απευθείας αναθέσεων μελετών ο αντιδήμαρχος επισημαίνει πως « για ακόμα μια φορά συνεχίζετε να προσβάλετε τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής και της Δ.Ε.Υ.Α. Κομοτηνής, που παρά τον περιορισμένο αριθμό τους, με την πολύτιμη συμβολή και των εξωτερικών συνεργατών που ήταν αναγκαίοι και επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής από τοπικά γραφεία και όχι όπως άλλοτε  από γραφεία των Αθηνών, κατάφεραν μόνο σε αυτά τα δύο προγράμματα («ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» & «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ) να καταθέσουν 18 προτάσεις συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 73.004.302,97 ευρώ».

«Λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και τίποτα άλλο»

«Η αναλυτική παράθεση των παραπάνω στοιχείων σας διαψεύδει, αποδεικνύει την ποιοτική διαφορά μας και το ποιος έχει άγνοια ή ψεύδεται. Επίσης αποδεικνύει ότι εμείς λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και τίποτα άλλο, γι’ αυτό και διεκδικούμε τα μέγιστα και δεν διστάζουμε να ασκήσουμε κριτική στις καθυστερήσεις.  Το δε έργο μας είναι πολλαπλό, μετρήσιμο και αξιολογημένο, γι᾽ αυτό και αφήνουμε στην κρίση των πολιτών της Κομοτηνής τους προσωπικούς σας χαρακτηρισμούς» τονίζει κλείνοντας ο κ. Καρασταύρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.