Αντιδρασεις για την μετεγκατασταση των Ρομα του Αλαν Κογιου στο Περιφερειακο Συμβουλιο

Με αφορμή την συζήτηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη μετεγκατάσταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Δημιουργία νέου γκέτο έξω από την Κομοτηνή βλέπει ο Κ. Κατσιμίγας, πολιτικές σκοπιμότητες στον χρόνο κατάθεσης από το Δήμο Κομοτηνής βλέπει η Φ. Καζάκου

Την αντίδραση από πλευράς αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση, προκάλεσε το θέμα της γνωμοδότησης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για τη μετεγκατάσταση Ρομά στην περιοχή Αδριανουπόλεως Δήμου Κομοτηνής, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης 27 Ιουνίου.

Ένα θέμα που κρατάει χρόνια

Να θυμίσουμε πως το θέμα της μετεγκατάστασης ταλανίζει το Δήμο Κομοτηνής για δεκαετίες, με την απόκτηση της έκτασης να επιτυγχάνεται μόλις στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Για να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση της έκτασης αυτής, χρειαζόταν η εκπόνηση ενός Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοινωνικών και πολεοδομικών προοπτικών της μετεγκατάστασης στην νέα έκταση, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου ποιοτικού δομημένου περιβάλλοντος που θα παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης στον πληθυσμό του Αλάν Κογιού, αλλά και την ανάκτηση της σημερινής καταπατημένης έκτασης του συνοικισμού που αποτελεί ένα εν δυνάμει «αστικό κενό» στον γενικότερο πολεοδομικό σχεδιασμό της ανατολικής Κομοτηνής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, πρωταρχικός στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά του Αλάν Κογιού, μέσω της μετεγκατάστασής τους στην απαλλοτριωμένη έκταση, εντός της οποίας θα ανοικοδομηθούν κατοικίες εξυπηρετούμενες από όλα τα σύγχρονα δίκτυα (οδικά, υδρεύσεως, ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας κ.α.) και δημόσιες υποδομές. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ο στόχος είναι η σταδιακή και πλήρης ένταξη του πληθυσμού Ρομά στον ευρύτερο αστικό και κοινωνικό ιστό, η κοινωνική ένταξη και η «γεφύρωση» της κοινωνικής απόστασης που χωρίζει τους Ρομά από την υπόλοιπη τοπική κοινωνία μέσω της ολιστικής προσέγγισης που διέπει τη Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά.

Δημιουργία νέου γκέτο βλέπει ο Κώστας Κατσιμίγας

Κάθετα αντίθετος στο σχέδιο της μετεγκατάστασης όπως παρουσιάστηκε, προφητεύοντας πως θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός δεύτερου Δροσερού (αναφερόμενος στον γνωστό οικισμό της Ξάνθης) ήταν ο επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία κ. Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν διαλύεις γκέτο για να φτιάξεις ένα νέο γκέτο».

Αυτό που χρειάζεται, τόνισε, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, και ζητούμενο δεν είναι να δοθεί σε αυτούς ένα σπίτι, μιας και «οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ερωτευμένοι με τα σπίτια». Έφερε ως παράδειγμα τη δουλειά που έχει γίνει στην Αγία Βαρβάρα Αιγάλεω, όπου ακολουθήθηκαν μετά από 50 χρόνια, ουσιαστικές πολιτικές στον τομέα της παιδείας.

Για αυτό πρότεινε να γίνει μετεγκατάσταση σε 7 διαφορετικά σημεία των κατοίκων, ή την ένταξή τους μέσα στην πόλη, να υποχρεωθούν τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο και να υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες μέσα στον καταυλισμό. «Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν έγγραφα, ταυτότητα, δεν ξέρουν ποιος είναι ο πατέρας και η μητέρα τους, έχουν ετεροθαλή αδέρφια, κυκλοφορούν στους δρόμους και δεν ξέρει κανείς αν είναι καταγεγραμμένοι κάπου» σημείωσε.

Προσωπική του θέση, τόνισε, δεν είναι να μην ξεκαθαρίσει το θέμα του Αλάν Κογιού, που είναι μια πληγή για την πόλη, αλλά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και κοινωνικές δράσεις.

«Είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Περιφέρεια σε Δράση κ. Κωστής Σιμιτσής τόνισε πως είναι σίγουρο πως δεν θα πρέπει να πηγαίνουμε σε γκετοποίηση, όμως οι νεότερες κατοικίες και οι πιο σύγχρονες συνθήκες, θα δώσουν μια ευκαιρία παραπάνω, και θα πρέπει να αξιοποιηθούν και άλλα εργαλεία για την ενσωμάτωσή τους.

«Είναι στο χέρι μας και εμάς να κάνουμε κάτι» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σιδέρης Μιχαηλίδης, γιατί η κατάσταση είναι πολύ άσχημη στον οικισμό.  «Να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με όποιο τρόπο μπορούμε» ανέφερε, άλλωστε πάντα θέση τους είναι να χρηματοδοτούνται τέτοια προγράμματα από το κράτος, και θα δοθεί μια ευκαιρία στους κατοίκους του οικισμού. Τόνισε δε πως πρέπει, και η Περιφέρεια και η πολιτεία, να γίνει αρωγός για την ενσωμάτωση των Ρομά στην κοινωνία, γιατί υπάρχει ανάγκη.

Λείπει η συνολική προσέγγιση, παρατήρησε ο Χ. Χατζηπέμου

Την παραδοχή ότι λείπει η συνολική προσέγγιση, παρόλο που ο Δήμος Κομοτηνής πασχίζει να μετριάσει την υφιστάμενη εικόνα, υπενθυμίζοντας πως στη χώρα μας πολλές φορές έχει γίνει προσπάθεια μετεγκατάστασης Ρομά, αλλά απέτυχαν, γιατί έχουν συνηθίσει σε διαφορετικό τρόπο ζωής, φέρνοντας ως παράδειγμα ανάλογη προσπάθεια στο βόρειο Έβρο.

Τόνισε δε πως χρειάζεται συνολικότερο πλαίσιο και παρέμβαση. «Να τονίσουμε την κοινωνική δραστηριότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση και τον κοινωνικό τομέα, διαφορετικά θα έχουμε επανάληψη και την δημιουργία νέου γκέτο» επεσήμανε.

Θεωρεί ότι προσπαθεί να καλύψει την ανυπαρξία του ο Δήμος Κομοτηνής η Φ. Καζάκου

Ευθεία επίθεση στον Δήμο Κομοτηνής για το χρόνο στον οποίο έρχεται αυτή η μελέτη προς έγκριση, έκανε η Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Φελίνα Καζάκου, τονίζοντας πως είναι θετικοί στην μετεγκατάσταση, αλλά θεωρεί πως η πληθυσμιακή ομάδα αυτή χρησιμοποιείται πολιτικά λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε ένα θέμα το οποίο απασχολεί την πόλη για πάνω από 20 χρόνια.

«Είναι ντροπή, δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, να ξαναφέρνουν ένα τέτοιο θέμα, κοροϊδεύουν μια κοινωνική ομάδα της πόλης που έχουν αφήσει στην τύχη τους τόσα χρόνια, κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς στοιχειώδη εκπαίδευση και υγειονομική κάλυψη, χωρίς οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τη στήριξή τους» σημείωσε.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως ο Δήμος Κομοτηνής, «που τόσα χρόνια κοιμάται σε βαθύ ύπνο» κάθε φορά χρησιμοποιεί αυτή την κοινωνική ομάδα. Τόνισε μάλιστα πως την τελευταία δεκαετία έχουμε δει να υλοποιούνται τεράστια προγράμματα στήριξης των Ρομά, μετεγκατάστασης, εκπαίδευσης, και δεν έχει ληφθεί μια ελάχιστη πρωτοβουλία. «Και θυμήθηκαν τώρα ξαφνικά, να μας ζητήσουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων, και πως δήθεν υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση, και να βγουν να πανηγυρίσουν ότι θα δώσουν το κλειδί στους Ρομά για τα σπίτια» σημείωσε, τονίζοντας ότι αρνείται να συμμετάσχει σε αυτό το θέαμα.

Μάλιστα μετά την τοποθέτηση της κ. Καζάκου, ο επικεφαλής της παράταξής της κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ανέφερε πως η παράταξή του θα ψηφίσει λευκό, μην θέλοντας να εμποδίσει την υλοποίηση του σχεδίου αλλά επιφυλασσόμενη για τα όσα ανέφερε η Περιφερειακή Σύμβουλος.

Υπέρ ο περιφερειάρχης, σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε πως το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, και χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις και να ληφθούν πρωτοβουλίες. Σημείωσε ωστόσο πως η μετεγκατάσταση αυτή είναι το πρώτο βήμα, που δεν θα λύσει μόνο του το πρόβλημα, ενώ θύμισε στην κ. Καζάκου πως τους είχε απασχολήσει και όταν και οι δύο τους ήταν στη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής, όπου ήταν υπέρ του θέματος.

Τελικά η μελέτη ψηφίστηκε από τους συμβούλους της συμπολίτευσης και της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τους υπόλοιπους να ψηφίζουν λευκό πλην των κ. Κατσιμίγα και Αργυρίου από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, και τους ανεξάρτητους Συμβούλους Αναστάσιο Ναθαναηλίδη και Παύλο Καριπίδη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.