Ανοιχτα ζητηματα στη διαχειριση απορριμματων

Λύσεις με ρεαλιστική βάση ζητά ο Περιφερειάρχης

Το θέμα της διαχείρισης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), απασχόλησε σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Νικήτα Φραγκισκάκη με δημάρχους της ΑΜΘ, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, παρουσία και του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη. 

Γιώργος Παυλίδης «Τα προβλήματα που εντοπίζονται να ειδωθούν και να αντιμετωπιστούν σε ρεαλιστική και πραγματική βάση»

Ο κ. Παυλίδης σε δηλώσεις του, παρατήρησε «αδιέξοδες καταστάσεις» στην εφαρμογή του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή, παρότι όπως διευκρίνισε, η Περιφέρεια δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδια αλλά ο ρόλος της περιορίζεται στην εποπτεία και τον έλεγχο. Αναλύοντας τα προβλήματα που εντοπίζονται κατά τόπους, αναφέρθηκε στο ΧΥΤΑ της Δράμας που δεν συμπεριλαμβάνεται στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Επιπλέον μίλησε για έργο αποκατάστασης που εξελίσσεται στο ΧΥΤΑ Κομοτηνής, εμποδίζοντας την μεταφορά των απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης. «Υπάρχουν σημεία που πρέπει να κλείσουν ΧΥΤΑ αλλά δεν έχουν πού να πάνε τα απορρίμματά τους, όπως η Ορεστιάδα κι εκεί πρέπει να δοθούν λύσεις» επισήμανε.
 
Ο Περιφερειάρχης υπενθυμίζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιδικάζει πρόστιμα για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, που θα κληθούν να καταβάλλουν οι Δήμοι, τόνισε την αναγκαιότητα, τα προβλήματα που εντοπίζονται να ειδωθούν και να αντιμετωπιστούν «σε ρεαλιστική και πραγματική βάση». «Όχι στη λογική, πού θα φορτώσουμε τα πρόστιμα, σε ποιες κοινωνίες θα τα μετακυλήσουμε», πρόσθεσε «για να μην φτάσουμε να έχουμε καταστάσεις τύπου Πύργου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.