Ανικανοτητα και ελλειψη σχεδιου βλεπει στην διαχειριση της πυρκαγιας του Παπικιου ο Δημητρης Χαριτου

Ζήτησε άμεση ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων εναέριων μέσων

Για ανικανότητα και έλλειψη σχεδίου κατηγόρησε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρόντος του αρμόδιου υπουργού.

Όπως ανέφερε, «τη στιγμή που συζητούμε ένα σημαντικό νομοσχέδιο μαίνεται για 13η μέρα η φωτιά στο Παπίκιο Όρος Ροδόπης. Ενώ πυκνά σύννεφα καπνού έχουν καλύψει την πόλη της Κομοτηνής και έφτασαν στο θρακικό πέλαγος και μέχρι τη Θάσο».

Ο κ. Χαρίτου μίλησε για σοβαρά ερωτήματα που γεννώνται για το γεγονός ότι για 13 μέρες όχι μόνο δεν έχουν ελεγχθεί αλλά εξαπλώνονται οι εστίες της φωτιάς, αναρωτώμενος «αν πρόκειται για ανικανότητα ή έλλειψη σχεδίου ή και τα δυο από πλευράς του υπουργείου σας που έχει την ευθύνη για την διαχείριση, τον έλεγχο, την οριοθέτηση και την κατάσβεση της φωτιάς»

Ο βουλευτής ισχυρίστηκε πως το κόμμα του ποτέ δεν έκανε πολιτική πάνω στα αποκαΐδια, θέτει όμως προ των ευθυνών του τον υπουργό γιατί συνεχίζει για 13η μέρα να καίγεται ένα μοναδικό δάσος οξιάς με πλούσια χλωρίδα και σπάνια πανίδα.

Αναγνωρίζοντας την τοπολογία της περιοχής και το δύσκολο ανάγλυφο που κάνει δύσβατη την πρόσβαση στα πεζοπόρα τμήματα, θεωρεί πως θα έπρεπε να  κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα, για να αντιμετωπισθεί εν τη γενέσει της.

Για αυτό όπως εξήγησε θεωρεί αδικαιολόγητη την καθυστέρηση, με ένα ελικόπτερο από την Αλεξανδρούπολη την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς, και μια ολόκληρη εβδομάδα για να επιχειρήσουν με μεγάλη όμως καθυστέρηση τα PZL και δύο Cannadair αλλά ήταν πλέον αργά, όταν θεωρεί πως είχε χαθεί ο έλεγχος και η δυνατότητα οριοθέτησης της φωτιάς.

«Κύριοι δεν αμφισβητούμε προθέσεις, αλλά κρίνοντας από το αποτέλεσμα δεν υπήρξαν από την πλευρά σας αντανακλαστικά, ετοιμότητα και ικανότητα, ώστε να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί η φωτιά στο Παπίκιο Όρος» ανέφερε, σημειώνοντας πως μόλις την Πέμπτη μετέβη ο ΓΓ του Υπουργείου.

Ζήτησε δε να κινητοποιηθούν άμεσα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα, ενώ ρώτησε τον Υπουργό αν έχει ενεργοποιήσει επίσημα το πρωτόκολλο που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Βουλγαρία για αμοιβαία συνδρομή στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Μίλησε δε για ανάγκη να διαμορφωθεί μετά την κατάσβεση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων που κάηκαν, που προϋποθέτει τη σοβαρή χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης που φυτοζωεί οικονομικά.

Ζήτησε δε να εξεταστεί η διάνοιξη δασικών δρόμων, παρά τις πράγματι πολύ δύσκολες συνθήκες, ώστε να γίνει κατά το δυνατόν προσπελάσιμο το Παπίκιο Όρος. Όπως και να υλοποιηθεί ένα διαχειριστικό σχέδιο αναβάθμισης της περιοχής, και να καλυφθούν οι κενές θέσεις σε προσωπικό στο πυροσβεστικό σώμα στη Ροδόπη και στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Κλείνοντας ανέφερε πως «το Σάββατο στην Κομοτηνή γίνεται, μία απόβαση υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων για να συζητήσουν για την ανάπτυξη της περιοχής. Μάλλον θα χρειαστεί να δώσουν πολλές εξηγήσεις στην τοπική κοινωνία, να απολογηθούν για την υποβάθμιση της Ροδόπης τα τελευταία χρόνια» προσκαλώντας τον κ. Στυλιανίδη να έρθει για να συζητήσουν πως θα αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πυρκαγιά στην περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.