Αιχμες για την ενταξη μονο ενος εργου για ολη την ΠΑΜΘ στις προτασεις του ΥΠΠΟ για το Ταμειο Ανακαμψης

«Στα λόγια μόνο η ισόρροπη ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού» επισημαίνει η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Αιχμές για την απουσία οποιασδήποτε άλλης ένταξης πέραν του έργου της συντήρησης και αποκατάστασης του περίκεντρου επισκοπικού ναού Μαξιμιανούπολης- Μοσυνούπολης στις προτάσεις του ΥΠΠΟΑ προς το Ταμείο Ανάκαμψης, αφήνει σε ανακοίνωσή της η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία».

Όπως θυμίζει αρχικά, στο έργο των πολιτιστικών διαδρομών που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του ΥΠΠΟΑ προς το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται πέντε εμβληματικές πολιτιστικές διαδρομές, με θεματικές αφηγήσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Οι διαδρομές αυτές είναι:

  1. «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»,
  2. «Η πολιτιστική Εγνατία Οδός»,
  3. «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες»,
  4. «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)»,
  5. «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία».

Στην περιφέρεια ΑΜΘ που μετέχει μόνο στην δεύτερη διαδρομή αυτή της Πολιτιστικής Εγνατίας οδού περιλαμβάνεται ένα και μόνο έργο αυτό της συντήρησης και αποκατάστασης περίκεντρου επισκοπικού ναού Μαξιμιανούπολης- Μοσυνούπολης στη Ροδόπη. «Κανένα άλλο έργο από τα 33 συνολικά που προγραμματίζει το ΥΠΠΟ και η κα Μενδώνη και που αναμένεται να συμβασιοποιηθούν εντός του 2022, δεν αφορά την Περιφέρειά μας» υπογραμμίζει η περιφερειακή παράταξη για να συμπληρώσει πως «αντίθετα στις παραπάνω πέντε διαδρομές η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει 9 έργα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος 3 έργα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 2 έργα, η Περιφέρεια Ηπείρου 5 έργα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος 2 έργα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος 4 έργα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου 7 έργα».

Εξαιρείται από Τα «βήματα του Αποστόλου Παύλου» η ΠΑΜΘ

«Εντύπωση προκαλεί το γεγονός» συνεχίζει «ότι από την πολιτιστική διαδρομή “Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου” έχουν εξαιρεθεί οι τρείς περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ που θα μπορούσαν να υπαχθούν σε αυτή, όπως η Σαμοθράκη, η Καβάλα και κυρίως οι Φίλιπποι που αποτέλεσαν έναν από τους βασικούς σταθμούς της περιοδείας του Αποστόλου Παύλου!».

Τρεις ερμηνείες

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία κλείνει την ανακοίνωσή της διερωτώμενη «πώς θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς την περιορισμένη συμμετοχή της Περιφέρειάς μας στις παραπάνω διαδρομές», παραθέτοντας τρεις ερμηνείες:

«Η πρώτη ερμηνεία θα μπορούσε να αφορά την αδιαφορία του συγκεκριμένου Υπουργείου (διαχρονικά και ειδικά) για την περιφέρειά μας και τα έργα Πολιτισμού. Σε συνδυασμό με την ανάγκη περικοπών που επέβαλε η ΕΕ στην συνολικότερη ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η δεύτερη ερμηνεία θα μπορούσε να αφορά την ανυπαρξία μελετών και προτάσεων για την έγκυρη υλοποίηση των έργων ανάδειξης του Πολιτισμού που θα πρέπει μάλιστα να συμβασιοποιηθούν μέσα στο επόμενο έτος.

Η τρίτη ερμηνεία θα μπορούσε να αφορά την δική μας αδράνεια, την αδράνεια της Περιφέρειάς μας σε όλα τα παραπάνω. Κι αυτή είναι η πιο αξιοκατάκριτη όλων…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.