Ποιες προετοιμασιες εχει κανει ο Δημος Κομοτηνης για την αντιπυρικη περιοδο;

Τα μέτρα και τις προβλέψεις του Δήμου Κομοτηνής για την φετινή αντιπυρική περίοδο περιέγραψε ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης

Καθαρισμούς περιμετρικά οικισμών, φροντίδα για την λειτουργία των κρουνών και την προσβασιμότητα των δασικών δρόμων, αλλά και ενίσχυση με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας είναι μερικά από τα μέτρα που έχει λάβει για την φετινή αντιπυρική περίοδο ο Δήμος Κομοτηνής, τόνισε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης, κατά τη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής.

Ο κ. Γκαράνης μίλησε για το θέμα απαντώντας σε ερώτηση έκανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης, ο οποίος ζήτησε να μάθει, με δεδομένη την υποστελέχωση των υπηρεσιών, όχι μόνο του Δήμου, ποια αντιπυρικά μέτρα έχουν ληφθεί την φετινή αντιπυρική περίοδο, αν έχουν υπάρξει διεκδικήσεις για την ενίσχυση του Δήμου με μόνιμο προσωπικό για την αντιπυρική προστασία.

Σημειώνοντας πως οι Δήμοι θα πρέπει να ζητήσουν να πάρει πίσω η κυβέρνηση την ΚΥΑ για την πυροπροστασία των οικιών που επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες, ζήτησε να μάθει για το δίκτυο των κρουνών του Δήμου, αν είναι λειτουργικοί και αν υπάρχουν σχέδια κατάσβεσης.

Αναγκαία η ενίσχυση με προσωπικό

Ο κ. Γκαράνης σημείωσε πως από την νομοθεσία προβλεπόταν η δημιουργία αυτοτελών τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, παρόλο που υπήρχαν ασάφειες για την στελέχωσή τους.

Ήδη όμως ο Δήμος Κομοτηνής από το 2020 έχει τροποποιήσει τον Οργανισμό του δημιουργώντας αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, που στελεχώθηκε με ένα μηχανικό, που είναι ο προϊστάμενός του, ένα χειριστή μηχανημάτων, και ένα οδηγό βαρέων οχημάτων, που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Καθαριότητας και της ΔΕΥΑΚ.

Ήδη έχουν πιέσει μέσω ΚΕΔΕ για την στελέχωση των Υπηρεσιών αυτών με το κατάλληλο προσωπικό, ενώ ζήτησαν, πάλι μέσω ΚΕΔΕ, να ανασταλεί για φέτος η υποχρέωση για την εφαρμογή του μηχανισμού πυροπροστασίας ακινήτων, ώστε οι εργαζόμενοι με χρονοδιάγραμμα και με αμοιβαίες δεσμεύσεις μεταξύ κρατικών φορέων και αυτοδιοίκησης να μπορούν να εγγυηθούν μια αποτελεσματική εφαρμογή για την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Έχουν ζητήσει επίσης την καταβολή στους Δήμους των πόρων, οικονομικών, ανθρώπινων και τεχνολογικών, για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μιας και ο νόμος πρακτικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί με το υπάρχον προσωπικό.

Συντηρήσεις και καθαρισμοί

Όσο για τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα, ο κ Γκαράνης τόνισε πως εκτός από την συντήρηση και τον καθαρισμό του Δημοτικού οδικού δικτύου, συμβάλει από τις αρχές Απριλίου με μηχανήματα για τη βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου εντός των ορίων του Δήμου για την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Επίσης γίνονται εργασίες και στο δασικό οδικό δίκτυο πέριξ των οικισμών Κάλχαντος, Συμβόλων, Γρατινής, Καρυδιάς, Πανδρόσου Σαρακηνής κ.α., ενώ γίνονται καθαρισμοί σε χώρους που εναποτίθενται άχρηστα υλικά.

Όσο για τους κρουνούς, η Πυροσβεστική και η ΔΕΥΑΚ διαθέτουν κοινή εφαρμογή στην οποία καταγράφηκε η κατάσταση των πυροσβεστικών κρουνών του Δήμου, και σε περίπτωση βλάβης επεμβαίνει το συνεργείο της ΔΕΥΑΚ. Το δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση, τόνισε, και όταν υπάρχει η δυνατότητα επεκτείνεται και σε άλλα σημεία όπου απαιτείται η τοποθέτηση νέων.

Πρόσφατα αποκαταστάθηκε η λειτουργία του πυροβεστικού κρουνού στην δασική περιοχή Μύτικα, ενώ υπάρχουν δύο δεξαμενές 37.000 λίτρων εκεί και στο δάσος της Νυμφαίας.

Σε Γρατινή και Κάλχα έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, ενώ κάθε χρόνο γίνεται καθαρισμός των αλσυλλίων του Δήμου, στους οικισμούς Φαναρίου, παραλία Μέσης, Αρωγής Θρυλορίου Νέου Σιδηροχωρίου κτλ.

Για τις φυσικές καταστροφές υπάρχουν σχέδια από την πολιτική προστασία, όπως εφαρμόστηκαν και στην εκκένωση της Γρατινής πέρυσι, και συνεργασία με το ΚΤΕΛ όπου χρειαστεί.

«Κάνουμε πολύ περισσότερα από τις υποχρεώσεις που έχει ο Δήμος, μιας και έχουμε ελάχιστες αρμοδιότητες στην αντιπυρική προστασία» σημείωσε ο Δήμαρχος, για να προσθέσει κλείνοντας πως κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους όμορους Δήμους και συνεργάζονται με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας προσπαθώντας να βοηθήσουν όπου μπορούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.