Ολοκληρωμενο σχεδιο για τη Ροδοπη εχει ο Χρηστος Μετιος

Τα πεπραγμένα και τους υποψήφιους παρουσίασε ο επικεφαλής της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης»

Πάνω από 220 εκ. ευρώ έχουν διατεθεί για τη Ροδόπη μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ, τόνισε ο εκ νέου Υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, στην κεντρική εκδήλωσή της παράταξης «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» στην Κομοτηνή, την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, όπου πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση των υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων στην ΠΕ Ροδόπης.

Το παρών, παίρνοντας και το λόγο, έδωσαν ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Γιώργος Καλαντζής, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ορφέας Γεωργίου, ενώ αναγνώστηκε και επιστολή του Βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, που απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. 

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Αντώνης Γραβάνης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Δημήτρης Ερελιάδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας.

Μοναδικές οι δυνατότητες της Ροδόπης

Ο κ. Μέτιος τόνισε πως η τελευταία εκδήλωση του συνδυασμού γίνεται στη Ροδόπη της ιστορίας και των ιστοριών, όπου άνθρωποι και κουλτούρες συμβιώνουν σε ένα τόπο φιλόξενο και δημιουργικό, που παρά την απομόνωση που πέρασε ανοίγεται ξανά στον κόσμο και υποδέχεται επισκέπτες.

Επισήμανε δε πως έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να της επιτρέψουν να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΠΑΜΘ, με σημαντική πρωτογενή παραγωγή, μοναδικά αγροτικά προϊόντα, παρθένο φυσικό περιβάλλον, πλούσια ιστορία και εκτεταμένη ακτογραμμή, και έδρα ενός σημαντικού πανεπιστημίου.

Θεωρεί δε πως είναι στο χέρι τους η ευθύνη να αναδείξουν το ιστορικό και πολιτιστικό της κεφάλαιο, να προστατέψουν το φυσικό της περιβάλλον, να δημιουργήσουν τις υποδομές στον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές, την εκπαίδευση και τον τουρισμό, και να ενισχύσουν την τοπική επιχειρηματικότητα, μιας και η Ροδόπη, που έχει όλες αυτές τις δυνατότητες, θεωρεί ότι χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, συστηματική δουλειά και την καθοδήγηση μιας έμπειρης και ικανής διοίκησης.

Πιστεύει άλλωστε πως η παράταξη είναι η μοναδική με ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις που αερολογούν, μιλούν γενικά και αόριστα και αγνοούν βασικά πράγματα για το πώς λειτουργεί η Περιφέρεια.

Ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση

Το σχέδιο τους για την ανάπτυξη της περιφέρειάς μας είναι μια κοστολογημένη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση, που όταν το παρουσίασαν τον Απρίλιο του 2019 περιείχε 334 έργα μελέτες και δράσεις, και πλέον πάνω από 690 έργα μελέτες και δράσεις για τις υποδομές, για τον πρωτογενή τομέα, για τον τουρισμό, για τον πολιτισμό, για την επιχειρηματικότητα, για την ενέργεια, για το περιβάλλον, για την κοινωνική πολιτική, την υγεία, την παιδεία, την ψηφιακή μετάβαση. Αυτά είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε τώρα υλοποιούνται, είτε ξεκινά άμεσα η υλοποίησή τους είτε βρίσκονται σε φάση διαγωνισμού, αλλά είναι όλα δρομολογημένα και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους ενώ το επόμενο διάστημα είναι έτοιμοι να προσθέσουν ακόμα 70 έργα.

Η Ροδόπη έχει σημαντική θέση σε αυτό το σχέδιο, σημείωσε, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του, από την κοινωνική πολιτική, τη στήριξη του συστήματος Υγείας, τη στήριξη της εκπαίδευσης, τόσο του ΔΠΘ όσο και του πρώτου και δεύτερου βαθμού εκπαίδευσης, τον πρωτογενή τομέα, με πρόγραμμα με το ΔΠΘ και την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη, την επιχειρηματικότητά, με χρηματοδοτικά προγράμματα μαζί με την ενίσχυση για την πανδημία.

Στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού διέθεσαν πόρους για την προστασία και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ συστήθηκε και ο Οργανισμός Διαχείρισης και προώθησης προορισμού στην ΑΜΘ. Παράλληλα, προχωρούν τα Σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για το Δήμο Κομοτηνής.

Στη συνέχεια προχώρησε στα έργα δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις σε υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.

Σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές

Όσο για τις υποδομές, μίλησε για τα έργα που λαμβάνουν χώρα στις οδικές μεταφορές, στα αντιπλημμυρικά, στα κτίρια και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Συνολικά έχουν διατεθεί για τη Ροδόπη, τόνισε, πάνω από 220 εκατομμύρια ευρώ πόρων, πέρα από οριζόντια έργα που αφορούν όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Ανοιχτός σε συνεργασίες

Οι περιφερειακές εκλογές, τόνισε, γίνονται σε ένα κρίσιμο διάστημα για την πατρίδα μας, και το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει την αναπτυξιακή πορεία και τη θωράκιση του τόπου μας απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η κριτική και οι διαφορετικές απόψεις δεν τον ενοχλούν, ανέφερε, καταφέρθηκε όμως εναντίον ευκαιριακών συνδυασμών ανθρώπων που υπηρετούν προσωπικές στρατηγικές, με ιδιαίτερα καταγγελτικό λόγο και χωρίς καμιά ουσιαστική και γόνιμη κριτική στα έργα της διοίκησης, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποδεικνύουν ότι δεν γνωρίζουν ούτε καν τα βασικά για το πώς λειτουργεί η Περιφέρεια.

Τόνισε δε πως ενώ δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική του ταυτότητα, προερχόμενος από την ΝΔ, δεν κρίνει τους ανθρώπους ανάλογα με την κομματική τους ταυτότητα, θυμίζοντας πως τα προηγούμενα 4 χρόνια συμπράξανε με την παράταξη που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Η στήριξη της ΝΔ και προσωπικά του πρωθυπουργού στην υποψηφιότητά του και σε αυτές τις εκλογές, τόνισε, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, πιστεύει πως συσπειρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της παράταξής, όμως δύναμη του δίνει και η συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά ανθρώπων που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους και θέλουν να προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση.

Σε αυτή την προσπάθεια άλλωστε ζητούν τη συμμετοχή όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και της οικονομίας για να συμβάλουν με ιδέες προτάσεις και να αναλάβουν ενεργό ρόλο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.