Το αιτημα για επιστροφη των απολυμενων των Λιπασματων Καβαλας ακουσαν ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο γγ του ΚΚΕ

Οι απολύσεις τους κρίθηκαν παράνομες τον Οκτώβριο από το Εφετείο Θράκης ωστόσο ακόμα η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί

«Πρωθυπουργό της κωλοτούμπας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη στάση του στο θέμα των εργαζομένων των Λιπασμάτων Καβάλας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το πρωί της Δευτέρας, στο γραφείο του στη Βουλή, με εκπροσώπους των εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέθεσαν αναλυτικά το ζήτημά τους (την ομαδική απόλυσή τους, τη δικαίωσή τους από τα δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν και τη μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων) και αναφέρθηκαν και «στη διαφορετική στάση που είχε ο πρωθυπουργός όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του επιχειρηματία και μιλούσε για “μέγα σκάνδαλο Λαυρεντιάδη” καθώς επίσης και στην αδιαφορία των τεσσάρων τοπικών βουλευτών της ΝΔ».

Στην απάντησή του, ο κ. Κασσελάκης σημείωσε ότι «πρόκειται για στυγνή εκμετάλλευση από έναν ανάλγητο επιχειρηματία. Από την εμπειρία μου στις ΗΠΑ μπορώ να σας πω ότι κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν. Ο νόμος θα εφαρμοζόταν και οι εργαζόμενοι θα είχαν δικαιωθεί». Συνεχίζοντας μίλησε για τη στάση του πρωθυπουργού: «Λυπάμαι που ο πρωθυπουργός άλλα έλεγε, όταν ήταν στην αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο θέμα και άλλα πράττει τώρα». «Όμως, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός της κωλοτούμπας. Στο φορολογικό άλλα έλεγε και τώρα αυξάνει τους φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες, στο μεταναστευτικό έχει επίσης αλλάξει στάση, στα εξωτερικά θέματα αποκαλούσε εμάς “εθνική εξαίρεση” και τώρα μπαλώνει τις γκάφες των βουλευτών του». Στηλίτευσε δε και τη στάση των βουλευτών της ΝΔ «που κρύβονται» όπως ανέφερε.

Στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τους εργαζομένους στα Λιπάσματα Καβάλας ενάντια στην αδικία την οποία βιώνουν από το υπουργείο Εργασίας και τη μη τήρηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης στα θέματά τους. Είναι θέμα ποιότητας της δημοκρατίας και πρέπει αυτό το θέμα να λυθεί άμεσα και για τα μελλοντικά δικαιώματα των εργαζομένων όλων των βιομηχανιών.

Δ. Κουτσούμπας: «Πρέπει να υλοποιηθεί εδώ και τώρα η δικαστική απόφαση, δεν χωρά δεύτερη συζήτηση»

Ακολούθησε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό. Ο κ. Κουτσούμπας άκουσε τα αιτήματα των εργαζομένων που διεκδικούν την άμεση επιστροφή στην εργασία τους των 115 συναδέλφων τους, με βάση και την απόφαση του Εφετείου Θράκης τον Οκτώβρη του 2023, οι οποίοι απολύθηκαν με παράνομες και καταχρηστικές ομαδικές απολύσεις της εργοδοσίας των Λιπασμάτων Καβάλας. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι, κατήγγειλαν την παντελή έλλειψη ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς του κράτους για τη δράση των παρένθετων εταιρειών, που δουλεύουν στον χώρο των Λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν χρέη στο δημόσιο.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «στις προτεραιότητές μας είναι το δικό σας ζήτημα. Μάλιστα βρισκόμαστε σε μια φάση όπου τα προσχήματα πλέον έχουν “πέσει”, με την απόφαση του Εφετείου της Θράκης -και προηγούμενες αποφάσεις- αλλά τώρα η τελευταία απόφαση του Οκτωβρίου, λέει ότι είναι παράνομες, καταχρηστικές οι ομαδικές απολύσεις που έκανε η εργοδοσία των “Λιπασμάτων” και ότι πρέπει να επαναπροσληφθούν όλοι ανεξαιρέτως και οι 115 εργαζόμενοι που απολύθηκαν καταχρηστικά, μαζί με όλα τα δικαιώματα που έχουν, για τα εργασιακά, για τις υπερημερίες, για μια σειρά ζητήματα που έθιξε το δικαστήριο. Μάλιστα και ηθική βλάβη έχει βάλει, 5.000 ευρώ η εργοδοσία να σας αποζημιώσει. Άρα, έχετε ένα “ατού” στα χέρια σας.

Θέλω να σας πω ότι γι’ αυτό το ζήτημα εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Πρέπει να υλοποιηθεί εδώ και τώρα η δικαστική απόφαση, τελεία και παύλα, δεν χωρά δεύτερη συζήτηση! Σ’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας, και στη Βουλή, το ξέρετε άλλωστε, έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν, είμαστε δίπλα σας, συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις, κάναμε παρεμβάσεις στη Βουλή, θα το παλέψουμε κι εμείς από την πλευρά μας όσο μπορούμε περισσότερο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.