Επαφες του Περιφερειαρχη ΑΜΘ με αφορμη την Ημερα της Γυναικας

Τρεις συμβολικές επισκέψεις στους χώρους εργασίας και συνομιλία με γυναίκες

Σε χώρους εργασίας γυναικών βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ανήμερα της 8ης Μαρτίου, που τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ο κ. Περιφερειάρχης επέλεξε να κάνει τρεις συμβολικές επισκέψεις, με στόχο να υπερθεματίσει το ενδιαφέρον της Διοίκησης της ΠΑΜΘ για όλες τις γυναίκες και να γνωρίσει διά ζώσης τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, το εργασιακό τους αντικείμενο και τις ανάγκες τους.

Η αρχή έγινε από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, όπου συνάντησε γυναίκες εργαζόμενες στην Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του, στην Α/Δ Αλεξανδρούπολης πλέον οι γυναίκες που υπηρετούν είναι σε αριθμό περίπου ίσες με τους άνδρες, ενώ υπάρχει πλήρης εξίσωση στην ανέλιξή τους στις βαθμίδες της ιεραρχίας και αυτό μάλιστα αποτυπώνεται και στην πράξη. Στο Λιμενικό Σώμα (τουλάχιστον για την Αλεξανδρούπολη) οι γυναίκες σχεδόν υπερτερούν των ανδρών αριθμητικά, αλλά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ο αριθμός τους είναι ελάχιστος ενώ υπάρχει μόνο μία η οποία είναι «μάχιμη» στο πεδίο, ενώ οι υπόλοιπες κατέχουν διοικητικές θέσεις.

Επόμενος σταθμός ήταν το Γενικό Νοσοκομείο της Κομοτηνής, όπου ο κ. Περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τη Διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Μάγδα Γιαμουστάρη και εργαζόμενες (νοσηλεύτριες και γιατρούς), οι οποίες τόνισαν ότι επιτελούν μεν δύσκολα καθήκοντα, ωστόσο η διάθεσή τους για προσφορά αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

Ο κύκλος των επαφών έκλεισε στην Ξάνθη με τον κ. Τοψίδη να επισκέπτεται το χώρο της ΚοινΣεπ «ΠΛΕΤΕΝΟ» που απαρτίζεται από γυναίκες της ευρύτερης περιοχής και του ορεινού όγκου. Μέσω της ΚοινΣεπ και με την καθοριστική συνδρομή της ιδρύτριας του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης κας Αγγέλας Γιαννακίδου, οι γυναίκες – μέλη του «ΠΛΕΤΕΝΟΥ» παράγουν πρωτότυπα κοσμήματα, προϊόντα υφαντικής, διακόσμησης και κάποια τρόφιμα τα οποία διαθέτουν στην αγορά και προσπαθούν να οργανώσουν το δίκτυο τους, ώστε το πελατολόγιο τους να διευρυνθεί.

Χρ. Τοψίδης: «Οφείλουμε να παλεύουμε συνεχώς για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Ως επίλογο του κύκλου επαφών, ο κ. Τοψίδης, δήλωσε: «ήταν μεγάλη τιμή για μένα, να συναναστραφώ όλες αυτές τις γυναίκες που με δέχτηκαν στους χώρους εργασίας τους. Θέλω για άλλη μία φορά να τις συγχαρώ όλες για την προσφορά τους και να τονίσω ότι η Διοίκησή μας στέκεται στο πλευρό τους έμπρακτα, σχεδιάζοντας δράσεις ενδυνάμωσης, στήριξης και υποστήριξης και οι οποίες θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Τα δικαιώματα των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η Ισότητα των φύλων. Όμως, οφείλουμε να παλεύουμε συνεχώς και με όσα μέσα διαθέτουμε για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και για την εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Για άλλη μία φορά ευχαριστώ όλες τις κυρίες που αφιέρωσαν χρόνο για να έχουμε όλες αυτές τις συναντήσεις και στα πρόσωπα τους καταθέτω τον σεβασμό μου προς όλες τις γυναίκες». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.