«Αδικη και αυθαιρετη η κατανομη των ποσων του μετρου για “Βιολογικες Καλλιεργειες”»

Υπερδιπλάσια και τριπλάσια τα ποσά σε άλλες περιφέρειες επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ»

Για  «εμπαιγμό και κοροϊδία» προς τους μικρομεσαίους αγρότες της Περιφέρειάς μας κάνει λόγο η «Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ» σε ανοιχτή επιστολή με αποδέκτη τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τους Αγροτικούς Συλλόγους αναφορικά με τα ποσά που κατανεμήθηκαν για την Περιφέρειά μας στην προκήρυξη του μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», υπενθυμίζοντας, για να αιτιολογήσει τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, πως η Περιφέρειά μας είναι μία απ’ τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ε.Ε. και της χώρας, με τους μικρότερους δείκτες ανάπτυξης και με το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα. 
 
Παραθέτοντας το ιστορικό της υπόθεσης, η περιφερειακή παράταξη θυμίζει ότι τo YΠΑΤ ανάρτησε στην διαύγεια την πρόσκληση για Αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020. Το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού (Δημόσια Δαπάνη) ανέρχεται στα 120 εκατ. Ευρώ, ενώ πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο Υπουργός είχε δηλώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί 170 εκατ. Ευρώ. Με βάση την προκήρυξη έγινε κατανομή του κονδυλίου κατά Περιφέρειες, χωρίς να παρθούν υπόψιν συγκεκριμένα κριτήρια.
 
Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διατίθεται το ποσό των 5.931.500 ευρώ για το σύνολο των δράσεων που αντιστοιχεί στο 4,94% του συνολικού ποσού ενώ στις άλλες Περιφέρειες ίδιας περίπου δυναμικότητας διατέθηκαν ποσά υπερδιπλάσια και τριπλάσια της Περιφέρειάς μας. Το ποσό αυτό επιμερίζεται στην Δράση 11.1.1 με 2.523.400 ευρώ (7% του συνόλου της χώρας) και στην Δράση 11.2.1 (παλιοί βιοκαλλιεργητές) με 3.408.100 ευρώ (4,05% του συνόλου της χώρας).
 
Στην νέα πρόσκληση δεν συμπεριλαμβάνεται ο Καπνός στις καλλιέργειες που επιδοτούνται, παρά το ότι είχε ανακοινωθεί αρχικά. Μια καλλιέργεια που για την Περιφέρεια είναι σημαντική,  καλλιεργείται το 39,0% (2η στο σύνολο των περιφερειών) των συνολικών εκτάσεων της χώρας σε καπνό.
 
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως εξηγεί στην επιστολή της, θεωρεί ότι η παραπάνω κατανομή είναι άδικη και αυθαίρετη, πολύ κατώτερη των αναγκών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της μικρομεσαίας αγροτιάς  της περιφέρειας, αλλά και των δεικτών που αφορούν τον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια.
 
Ταυτόχρονα με δεδομένο ότι ο Υπουργός είχε εξαγγείλει πριν λίγες μέρες το ποσό  των 170 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα το δε ΥΠΑΤ δηλώνει ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα υπερδέσμευσης, με σκοπό την αύξηση του προϋπολογισμού καλεί τους Αγροτικούς Φορείς της Περιοχής «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν αφενός την αύξηση του Προϋπολογισμού αφετέρου την κατανομή των κονδυλίων με αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια ώστε το ποσό που θα κατανεμηθεί στην Περιφέρειά μας να είναι ισόποσο με τις άλλες Περιφέρειες ίδιας δυναμικότητας».

Επίσης καλεί τον Περιφερειάρχη «να συγκαλέσει άμεσα Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο να απαιτήσει  να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών των αγροτών της περιφέρειας μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.