13 δρομοι και 8 ιστορικα κτιρια της πολης στη ΣΒΑΑ του Δημου Κομοτηνης

Με προτάσεις για την δημιουργία Innovation Lab στην Καπναποθήκη

Δ. Καρασταύρου: «Είναι ένας σχεδιασμός που δείχνει το μέλλον και την προοπτική της πόλης»

Ενστάσεις για το χρόνο και τον τρόπο διαβούλευσης από αντιπολίτευση και φορείς – προσχηματική χαρακτήρισε τη διαδικασία ο Α. Γραβάνης

Με ενστάσεις για το χρόνο πραγματοποίησης, εν μέσω θέρους αλλά και «άρωμα» προεκλογικής περιόδου, έλαβε χώρα την Πέμπτη 17 Αυγούστου η ανοικτή δημόσια συνάντηση διαβούλευσης για την Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Κομοτηνής που θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο ΠΕΠ ΑΜΘ.

Τα ΣΒΑΑ στην περιοχή μας αφορά 6 Αστικές Αρχές (Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Ορεστιάδα), και θα έχει προϋπολογισμό για τον Δήμο Κομοτηνής 15.100.000, τα 14.200.000 ευρώ από τα οποία αφορούν έργα σε δρόμους και ιστορικά κτίρια της πόλης, ενώ τα 900.000 ευρώ παρεμβάσεις που αφορούν Συλλόγους αλλά και τη δημιουργία ενός innovation lab στην Καπναποθήκη, για την εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες.

Οι κεντρικές Οδοί της πόλης που περιλαμβάνονται στην ανάπλαση

Σχεδιασμός για την προοπτική της πόλης

Την παρουσίαση του σχεδιασμού του Δήμου έκανε ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος επισήμανε πως ο προτεινόμενος σχεδιασμός αποτελεί λογική συνέχεια των παρεμβάσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί για την ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης μέσα από έργα συνολικής αναβάθμισης χωρικών υποενοτήτων του ιστορικού – εμπορικού κέντρου, ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις για την βιώσιμη και πολυτροπική κινητικότητα και προσβασιμότητα καθώς και έργα για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάδειξη της ιστορίας και της πολυπολυτισμικής ανθρωπογεωγραφίας της.

Όπως τόνισε, από το 2019 η Δημοτική αρχή ολοκλήρωσε το Masterplan του Δήμου Κομοτηνής, που σχετίζεται με την βελτίωση των υποδομών των κοινόχρηστων χώρων, των δρόμων και των πλατειών, τη βελτίωση της κινητικότητας της πόλης και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Ενώ όμως πολλά από αυτά ήταν προσανατολισμένα προς τα ΣΒΑΑ, στο μεταξύ προέκυψαν διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, και επειδή είχαν την ωριμότητα αυτά υποβλήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν μέσω εκείνων. Μερικά από αυτά είναι η ανάπλαση της περιοχής της Παλιάς Νομικής, οι εμπορικοί και οι ιστορικοί δρόμοι, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής.

Αποτέλεσμα ήταν να έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν και να κάνουν διάχυση της ανάπλασης, μέσω των ΣΒΑΑ, στις γειτονιές της πόλης, προτείνοντας την ανάπλαση 13 κεντρικών δρόμων της Κομοτηνής, ενώνοντας τις γειτονιές με το κέντρο, ενώ θα επεκταθεί και το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων.

Παράλληλα σχεδιάζουν παρεμβάσεις σε 7+1 ιστορικά κτίρια της πόλης, που είτε είναι κλειστά ή χρειάζονται αναβάθμιση και εξοπλισμό, ώστε αφού βελτιώσουν τους κοινόχρηστους χώρους να δώσουν και εναλλακτικές στους επισκέπτες της πόλης.

Τέλος υπάρχει μια χρηματοδότηση, που αφορά δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση, για την οποία βρίσκονται σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), που έχει μετόχους 37 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς, ώστε να δημιουργήσουν στο χώρο της Καπναποθήκης ένα σύγχρονο κέντρο, ένα innovation lab στο οποίο θα μπορούν να εκπαιδεύονται νέοι στις νέες τεχνολογίες.

Από αυτά τα έργα, τρεις από τους κεντρικούς δρόμους έχουν την ωριμότητα να ενταχθούν και να δημοπρατηθούν άμεσα, με κυριότερη την Χαριλάου Τρικούπη, και τα υπόλοιπα έργα θα ωριμάσουν στην συνέχεια, για να γίνουν μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Είναι ένας σχεδιασμός που δείχνει το μέλλον και την προοπτική της πόλης. Οι μεγάλες παρεμβάσεις θέλουν τον χρόνο τους, αλλά το σίγουρο είναι ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και όταν αυτή υπάρχει έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ωριμάσουμε και να φέρουμε σε πέρας τα έργα» τόνισε ο κ. Καρασταύρου.

Ποια σημεία αφορά η ανάπλαση

Σκοπός της ανάπλασης είναι η μετατροπή των δρόμων σε «αναβαθμισμένους αστικούς χώρους», λειτουργικούς για όλες τις ομάδες χρηστών και των μέσων μετακίνησης αλλά ταυτόχρονα με σύγχρονο σχεδιασμό που θα μειώνει τις αρνητικές αστικές επιπτώσεις και θα φέρνει σε μια ισορροπία την σχέση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Με την σύγχρονη έννοια του δημόσιου χώρου επιλέχθηκαν ως ανοικτοί – δημόσιοι χώροι – 13 κεντρικοί οδοί οι οποίοι περνούν από τις γειτονιές της πόλης προς το κέντρο της και χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατοντάδες πολίτες. Επίσης κάποιοι από αυτούς αποτελούν τις βασικές εισόδους/ εξόδους της πόλης καθώς συνδέονται με το ευρύτερο οδικό δίκτυο (περιφερειακό / εθνικό).

Αυτοί είναι οι: Εθνικής Αντιστάσεως – Εγνατία, Γ. Παπανδρέου – Ξάνθης, Γ. Κονδύλη, Λεωφόρος Ηρώων – Θησέως, Υψηλάντου, Δημοκρίτου – Ορφέως, Βασιλέως Γεωργίου – Δ. Μπλέτσα – Ι. Σισμανόγλου, Ζυμβρακάκη – Μαρκίδου, Χ. Τσούντα, Τσαλδάρη – Κακουλίδου – Συμεωνίδη, Χαλκοκονδύλη, Χ. Τρικούπη, Πουρνάρα.

Όσο για τη λειτουργική αναβάθμιση και ανάδειξη του αξιόλογου κτηριακού αποθέματος, η προτεινόμενη παρέμβαση αφορά την κτηριακή και ενεργειακή αναβάθμιση σημαντικών μουσείων και πολιτιστικών κτηρίων του Δήμου της Κομοτηνής, την προστασία και ανάδειξη των συλλογών τους, την εξασφάλιση της προσβασιμότητας και την αναβάθμιση της λειτουργίας τους με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ τους, την ενιαία προβολή τους και την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.

Τα κτήρια αυτά έχουν επιλεγεί επειδή βρίσκονται σε δρόμους των οποίων είναι σε εξέλιξη έργα ανάπλασης είτε εντός του ιστορικού κέντρου είτε στην νεότερη επέκτασή του.

Αυτά είναι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής (Αρχοντικό Πεΐδη), το Θρακικό Εθνολογικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης (Αρχοντικό Σκουτέρη, Δημοτικό Μουσείο Κομοτηνής), η Δημοτική Παπαδριέλλειος Πινακοθήκη (Αρχοντικό Ζαφειρίου Στάλιου), η Οικία Ταμαρέση, διατηρητέο Κτίριο επί της Χ. Τρικούπη, το Αρχοντικό Μουζιοπούλου και η Καπναποθήκη του Δήμου Κομοτηνής- Πολιτιστική Κυψέλη.

Σε αυτά ο Δήμος Κομοτηνής συνυπολογίζει και τη δυνατότητα παρεμβάσεων στο Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, αν αυτό παραχωρηθεί σε αυτόν ώστε να έχει τη δυνατότητα να τις πραγματοποιήσει.

Επιφυλάξεις για το χρόνο διαβούλευσης

Κατά τη συζήτηση της πρότασης που παρουσιάστηκε, υπήρξαν κάποιες παρατηρήσεις, καθώς και πολλές ενστάσεις για τον χρόνο που γίνεται αυτή η διαβούλευση, εντός του θέρους και λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Σε αυτό στάθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος με την παράταξη «Κομοτηνή Δυνατά» κ. Αντώνης Γραβάνης που εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται για μια καθαρά προσχηματική διαβούλευση, για να καλύψει την προχειρότητα του Δήμου. Όπως ανέφερε, ενώ η Περιφέρεια είχε ενημερώσει ότι θα υπάρχει η διαδικασία αυτή εδώ και μήνες, ο Δήμος Κομοτηνής δεν ήθελε συνεργασία με κανένα από τους φορείς, όπως επιμελητήρια και συλλόγους, και ούτε τους ενέπλεξε στο επιτελικό σχήμα της πρότασης (που περιλαμβάνει τον ΕΕΛΛΑΚ, το Σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ, το Σύλλογο Άγιοι Θεόδωροι και την Κ. Καραθεοδωρή). Θεωρεί δε πως η διαδικασία της Πέμπτης έγινε απλά για να τηρηθεί το τυπικό της διαδικασίας, και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αυτός και η παράταξη του με προτάσεις σε δεύτερο χρόνο, μιας και η αρχική ενημέρωση ήταν ελλιπής.

«Τι συμβολή θα έχει στην ανάπλαση του πρασίνου; Την ενεργειακή αναβάθμιση; Υπάρχουν στόχοι για την ανάπτυξη του αθλητισμού; Θα βελτιωθεί το κυκλοφοριακό; Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση» σημείωσε, κατηγορώντας την διοίκηση του Δήμου πως για ακόμα μια φορά δείχνει φοβικότητα για να κάνει συνεργασίες ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης που θα αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία.

Του χρόνου, αλλά και του περιεχομένου της πρότασης υπεραμύνθηκε ο κ. Καρασταύρου, σημειώνοντας πως δεν μπορούσαν να έχουν ολοκληρωμένη πρόταση γιατί οι τελευταίες παράμετροι-όροι δημοσιεύτηκαν στα τέλη Ιουνίου, με την πρόταση να δημοσιεύεται στα μέσα Ιουλίου από την ΠΑΜΘ.

Τόνισε δε πως και ο ίδιος ήταν αρνητικός η διαδικασία αυτή να γίνει μέσα στο καλοκαίρι και προεκλογικά, κάτι που έθεσε και στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου της ΠΑΜΘ, στην οποία συμμετέχει. Και αυτό γιατί καλούνται όχι μόνο να κάνουν άμεσα την διαβούλευση προεκλογικά, αλλά και θα δεσμεύσουν τις επόμενες διοικήσεις των Δήμων, που μπορεί να αλλάξουν στις εκλογές, στην στρατηγική που θα ψηφιστεί από τα απερχόμενα Δημοτικά Συμβούλια. Όμως ήταν απαίτηση της Περιφέρειας, για αυτό και πιέστηκαν για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Συνολικά τα προτεινόμενα έργα ΣΒΑΑ στην πόλη της Κομοτηνής

Σειρά προτάσεων και ιδεών

Μεταξύ άλλων στην συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, που έκανε κάποιες παρατηρήσεις επί των προτεινόμενων έργων, και τονίζοντας πως θα καταθέσει την πρόταση στα συλλογικά όργανα του φορέα του, για να εκφέρουν γνώμη επ’ αυτού.

Εξέφρασε πάντως την προσωπική του αντίθεση, χωρίς να εκπροσωπεί απαραίτητα το ΤΕΕ, για το θέμα της δημιουργίας innovation lab, σημειώνοντας πως υπάρχει το Κέντρο Καινοτομίας του ΔΠΘ στην Ξάνθη, που θα μπορούσε να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες.

Την ανάγκη για ευρύτερη διαβούλευση τόνισε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, σημειώνοντας πως ο στρατηγικός σχεδιασμός απαιτεί συνεργασίες ώστε όλη η κοινωνία να γίνει κοινωνός του, αλλά και να τον στηρίξει και να συμμετάσχει στην εφαρμογή του, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του τόπου.

Τέλος ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Λουτατίδης, έκανε μερικές γενικότερες παρατηρήσεις για την ανάγκη βαθύτερου σχεδιασμού της πόλης, μιας και έχει ασυνέχειες σε πολλά σημεία.

Πρότεινε δε να δημιουργηθεί ένα μουσείο της πόλης, όπως γίνεται και αλλού, που θα συγκεντρώνει όλη την ιστορία της σε ένα σημείο, αλλά και την ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη, ώστε να γίνει η πιο πράσινη πόλη της Ελλάδας, να είναι «ένα πράσινο ποτάμι από τα βόρεια προς τα κάτω».

Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη να γίνουν διανοίξεις στην πόλη, ώστε να γίνει πιο λειτουργική, με τον κ. Καρασταύρου να τονίζει πως το κόστος για αυτές είναι πολύ υψηλό, και δεν μπορεί να καλυφθεί από τα οικονομικά του Δήμου.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, ήδη υπάρχουν διανοίξεις που έχουν ξεκινήσει αλλά ο Δήμος δεν μπορεί να διεκπεραιώσει, μιας και φτάνουν τα 3 εκ. ευρώ, και τυχόν παρέμβαση στην Βόρεια πλευρά της πόλης, θα κοστίσει πολλά εκατομμύρια. Μόνη πηγή χρηματοδότησης για αυτές είναι αυτή τη στιγμή το Πράσινο ταμείο, που όμως έχει περιορισμένους πόρους για αυτές τις δράσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.