(Υπερ)αισιοδοξες η επιτευξιμες οι προγραμματικες δηλωσεις Μητσοτακη για την Οικονομια;

Ο Καθηγητής Οικονομικών του ΔΠΘ Περικλής Γκόγκας επί των οικονομικών και δημοσιονομικών δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού

Συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας από τη νέα κυβέρνηση κατά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή, δήλωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ κ. Περικλής Γκόγκας.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ως το τέλος του έτους, η υποχώρηση της ανεργίας στο 8% μέσα στην τετραετία, η αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ, η μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 140% το 2027 και τέλος η πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου αποτελούν την πεντάδα των στόχων της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Κίνηση αξιοπιστίας η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου

Καλεσμένος στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» ο κ. Γκόγκας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζοντας πως κάποια εξ αυτών, όπως η πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων από το πρώτο μνημόνιο, μπορούν να γίνουν, αν και εκτίμησε πως αυτή θα ήταν μια λάθος επιλογή, δεδομένου ότι αυτά φέρουν επιτόκιο 0,5% την ώρα που ο τρέχον πληθωρισμός είναι στο 7% και άρα στα χρηματοοικονομικά θεωρείται λάθος η αποπληρωμή ενός τέτοιου δανείου με αυτά τα χαρακτηριστικά εκτός του προγραμματισμού αποπληρωμής του.

Ωστόσο όπως εξήγησε πρόκειται προφανώς για μια επιλογή από πλευράς της κυβέρνησης ώστε να δείξει πως η οικονομία μας είναι ισχυρή και κατ’ επέκταση μπορούμε να πετύχουμε την ανάθεση της υψηλότερης επενδυτικής βαθμίδας, ωστόσο αν και εφόσον τελικά τα χρήματα αυτά για την αποπληρωμή υπάρχουν θα μπορούσαν να διαθέτουν για την ενίσχυση κρίσιμων τομέων, όπως η παιδεία ή η υγεία, που καθημερινά αποδεικνύεται πως οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Υπεραισιόδοξο το σενάριο της μείωσης του ΑΕΠ κάτω από 140%

Συνεχίζοντας στα μέτρα δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ο καθηγητής του ΔΠΘ αναφέρθηκε και στον στόχο της μείωσης του ΑΕΠ κάτω από 140% το 2027, εξηγώντας πως η στόχευση αυτή μεταφράζεται στη μείωση του χρέους κατά 80 δις σε διάστημα τεσσάρων χρόνων ή επίτευξη ανάπτυξης 6,25% τον χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ή έναν συνδυασμό αυτών, κρατώντας ωστόσο χαμηλά τον πήχη. Μάλιστα όπως έκανε σαφές ποσοστά της τάξεως του 6% σε ρυθμούς ανάπτυξης δεν έχουν οικονομίες όπως η Κίνα, για να εξηγήσει πως για μια αναπτυγμένη οικονομία όπως η Ελλάδα ένας ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 3% θεωρείται εξαιρετικός, για να χαρακτηρίσει τον εν λόγω στόχο «υπεραισιόδοξο» από πλευράς της κυβέρνησης.

Μάλιστα επαναλαμβάνοντας πως ο στόχος του 3% σε ρυθμό ανάπτυξης είναι πιο εφικτός, έσπευσε να υπενθυμίσει πως «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως, αν πετύχουμε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυτό συνδυάζεται πάντα με υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού και άρα επιπτώσεις όπως αυτές που είδαμε ότι έχει ο πληθωρισμός τα δυο τελευταία χρόνια στη ζωή μας».

Όλα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής έθεσε επίσης τον στόχο ενός «λογικού» πρωτογενούς πλεονάσματος, χαρακτηριστικό που κλήθηκε να εξηγήσει ο κ.Γκόγκας κάνοντας λόγο για «οριακά θετικό» στόχο. «Με το να δείχνουμε ότι έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα δείχνουμε την καλή εικόνα, δείχνουμε ότι τα βγάζουμε πέρα, και τα έσοδά μας είναι μεγαλύτερα από τα έξοδά μας». «Αυτό θέλουμε και είναι πάρα πολύ σημαντικό, ωστόσο δεν το πετυχαίνουμε πολλές οικονομίες παγκόσμια, για μια σειρά ουσιαστικών λόγων» πρόσθεσε για να υπογραμμίσει πως ο βασικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από αυτόν της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει πως όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν εξαγγελίες και άρα το τι θα ήθελε να πετύχει η κυβέρνηση, τα οποία όμως μένει να εξειδικευτούν όταν κατατεθεί και ο σχετικός προϋπολογισμός που θα αποτελέσει και τον οδικό χάρτη για την επίτευξή τους. «Εκεί θα φανούν όλες οι λεπτομέρειες και το ποια είναι η πιθανότητα να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι» σημείωσε για να δηλώσει ωστόσο συγκρατημένα αισιόδοξος μιας και όπως υπογράμμισε κλείνοντας «η εμπειρία μας από όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει, έχουν το χαρακτηριστικό των αισιόδοξων στόχων, γεγονός που δεν είναι κακό, ωστόσο περιμένουμε για να δούμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.